8 Ay Geçti, Acı İlk Günkü Kadar Taze

Roboski’yi katliamın sekizinci ayında ziyaret eden Halkların Demokratik Kongresi (HDK) heyeti yaptığı basın açıklamasında izlenimlerini aktardılar.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) milletvekilleri Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü ve HDK yürütme kurulu üyeleri Prof. Fatma Gök, Garo Paylan, Kadir Akın 27-28 Ağustos 2012 Roboski katliamının sekinci ayında Şırnak’ın Roboski köyüne yaptıkları dayanışma ziyaretiyle ilgili basın açıklaması yaptılar.

Bugün saat 11.00’da Cezayir Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen basın toplantısında Ertuğrul Kürkçü ve Prof. Fatma Gök yaptıkları ziyaretle ilgili izlenimlerini aktardılar.

Ertuğrul Kürkçü facianın üzerinden sekiz ay geçmesine rağmen acılarının ilk günkü kadar taze olduğunu ve köy halkının bu olaydan sonra politikaya bakış açısının değiştiğini söyledi: “Bu facia köy halkının tümden politikleştirmiş. Politikanın kendi çocuklarının, kardeşlerinin ölümünün üzerini örtücü şekilde işlemesine oldukça öfkeliler. Hem Roboski, hem Uludere, hem de Şırnak halkının hükümetle katliam arasında birebir bağlantı kurduğunu söyleyebilirim. Yani sekiz ay önce Roboski halkının siyasetle kurdukları ilişki koruculuk üzerineyken artık bu ilişki muhalif siyasete döndü.”

Bu bir genç katliamı kaçakçılık değil

Kürkçü’nün ardından konuşan Prof. Fatma Gök ise köyde konuşma fırsatı bulduğu gençlerin çok büyük haksızlığa uğradıklarını düşündüklerini ve bu haksızlığın Türkiye’nin batı kesiminde hissedilmemesinden duydukları üzüntüyü aktardı: “Onların bu mücadeleyi yapmaktaki kararlılıklarını görebilmek içinherkesin Roboski’ye gidip halkla konuşmasını tavsiye edebilirim. Bu şekilde çocuk yaştaki Roboski gençlerinin sergiledikleri siyasi duruşlar gözlemlenebilir.”
Kürkçü, Roboski katliamında ölenlerin çoğunluğunun 18 yaşının altında çocuk ve gençlerden oluştuğuna, bunun kaçakçılık katliamı olmadığına dikkat çekerek toplantıyı bitirdi.

Basın açıklamasında HDK heyeti, Roboskililerin kayıpları sonrasındaki görüşlerini ve duygularını şöyle sıraladı:
* Roboski köylüleri gençlerinin öldürülmesinin sorumlularının hala açığa çıkartılmamış olmasından ötürü kırgın ve öfkelidir. Sınır ötesine yönelik bir hava bombardımanı emrinin en yüksek komuta düzeyinden geleceği bilindiği halde hala Uludere Jandarma Alay Komutanı dışında hiçbir yetkilinin görevden alınmamış olmasını soruşturmanın üstünün örtüleceğinin bir işareti olarak görmektedirler.
* Köylüler Başbakan Erdoğan’ın tazminatları almayı reddetmelerinden sonra kendilerine dönük suçlayıcı sözlerinden ötürü de özür talep etmekte ve oğullarının hesabının yargıda sorulmasını Başbakan’m önlediğini düşünmektedirler.
* Roboski halkı parlamentodaki partilerin kendilerini unuttuğunu ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu’ndaki incelemenin de savsaklandığı kanaatini paylaşmaktadırlar.
* Aileler oğullarının öldürüldükleri yere yapmak istedikleri ziyaretlerin askeri ve mülki yetkililerce engellenmesinden ötürü de kırgın ve üzgündürler.
* Roboski halkı insan hakları savunucularının, hukukçuların, duyarlı aydınların ve kanaat önderlerinin haklarının savunulmasında aktif rol oynamasını beklemekte ve bu taleplerinin bizim aracılığımızla duyurulmasını istemektedirler.(ZA/HK)(Bianet)