1 Mayıs’ta Sendikalar Neredeyse HDK Orada Olacak!

HDK Eş Sözcüleri Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel, Beyoğlu’ndaki HDK Bürosunda düzenledikleri basın toplantısında 1 Mayıs’ta işçi ve emekçilerle birlikte Taksim’de olacaklarını açıkladılar.

sabahat

Kürkçü ve Tuncel 2014 1 Mayıs kutlamaları için DİSK Genel Merkezi önünde HDP milletvekili İbrahim Ayhan, Şamil Altan ve Tuncay YIlmaz’la

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, HDK İstanbul binasında 1 Mayıs’a ilişkin basın toplantısı düzenledi.

HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, her yerde halkın ve işçilerin katılımıyla 1 Mayıs kutlanmasını istediklerini ve bunun için çaba göstereceklerini belirtti.

Kürkçü: 1 Mayıs alanı halkın alanı

Kürkçü, “Bu 1 Mayıs, özellikle 7 Haziran seçimleri öncesi bir tür barometre gibi. Türkiye’deki sosyal muhalefetin gücünü, etkisini ve dayanışmasını topluma gösterecek. 1 Mayıs hükümet ile halk arasında çatışma alanı olmamalı. Hükümetin kendisinin resmi tatil ilan ettiği 1 Mayıs’ta halkın haklarını kullanmada yardımcı olması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

İstanbul’da 1 Mayıs alanının Taksim olduğunu ancak son üç yılda büyük sıkıntı yaşandığını söyledi, “Sıkıntının kaynağı, devlet, hükümet ve valiliğin makul gerekçe göstermeden, akla sığmaz bir güvenlik uygulamasıdır” dedi.

“Kartal ya da Yenikapı’daki alanlar bizim ilgimizi çekmiyor. Hükümetin, özellikle Tayyip Erdoğan’ın toplumun hafızasındaki devrimci 1 Mayıs, devrimci Taksim imgesini kazımak istediğini biliyoruz. Bunlar istenebilir ama bunun yolu halkın rızasını almak olabilir. Halka meydan dayağı atmak, halkı gazlamak, Taksim’i koruyayım derken İstanbul’u cehennem gününe çevirmek olmaz.

“İstanbul Valiliği ve İçişleri Bakanlığı’nın kararımızı ciddiyetle değerlendireceğini ve halkın iradesi yönünde karar vermesi ummak istiyoruz. 1 Mayıs alanı halkın alanıdır, bir güvenlik gücünün kışlası olmamalıdır. Her yıl 1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanında bir polis bayramı kutlanması uygulamasına son verilmeli. Burası işçilere terk edilmeli.”

Tuncel: Gün işçi sınıfının yanında olma günü

HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel de işçi sınıfı ile birlikte, yan yana olacaklarını söyledi.

“Onların mücadelesini sahipleniyoruz. İşçiler emekçiler içerisinde örgütlenmek ve bu mücadeleyi geliştirmek için 4 yıldır alandayız, mücadele ediyoruz. Emek meclisini kurduk, HDK olarak bu noktada, işçi sınıfı ile dayanışma içerisindeyiz.

“Türkiye’de uygulanan neoliberal politikalar sonucu, işçilere emekçilere uygulanan politikalar sonucu uygulamalardan tutalım da, iş yerindeki mobbing uygulamalarına kadar, yine istihdam alanında yaşanan sorunlara kadar birçok tartışma yürüttük.

“Türkiye’de işçiler emeğinin karşılığını alamıyor, esnek çalışma dayatılıyor, güvencesiz çalışma dayatılıyor. Bir yanda da, işsizlik oranları gün geçtikçe artıyor.

“Bazı sendikalar patronun ve iktidarın yanında olmayı tercih ediyor. Onlara da çağrımızdır. Gün işçi sınıfının yanında olma günüdür. Gün iktidarın yanında olma günü değildir. Türkiye’de ve Kürdistan’da herkesi sokakta olmaya davet ediyoruz.

“1 Mayıs’ta da tüm bileşenlerimizle işçi ve emekçilerle birlikte sokaklarda olacağız. İstanbul’da da sendikaların kararının yanındayız. Ortak tavrın dışında yer alan sendikalara da ‘Sizin yeriniz patronun değil, işçi sınıfının yanında olmalı.”