Akkuyu dünyanın çöplüğü olmasın!

Mersin Nükleer Karşıtı Platform ve Halkların Demokratik Kongresi üyeleri, nükleer santrallere ve Çamlıbel’de açılmak istenen nükleer santral bürosuna karşı yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ve Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk de destek verdi.

 

akkuyuMersin Nükleer Karşıtı Platform ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Mersin Meclisi üyeleri, nükleer santrallere ve Çamlıbel’de açılmak istenen nükleer santral bürosuna karşı Taş Bina önünden Çamlıbel Mahallesi yürüyüş düzenledi. BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ve Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk’ün de destek verdiği kitle, “Çamlıbel’de nükleer santral bürosu istemiyoruz” ve “Nükleere hayır” pankartları açarak, “Susma haykır nükleere hayır”, “Emperyalist sermaye ülkemizden defol”, “Nükleere inat yaşasın hayat”, “Nükleerle savaş halklara barış”, “Akdeniz çerbobil olmasın” sloganları attı. Akkuyu NGS Elektrik Şirketi önünde açıklama yapan HDK Mersin Meclisi üyesi Müslüm Tank, Akkuyu NGS Elektrik Şirketi ve hükümetin, nükleer karşıtı mücadeleyi zayıflatmak ve kamuoyunu manipüle etmek için lobi faaliyetlerini hızlandırdığına dikkat çekerek, “Adana ve Mersin’den bazı çıkar gruplarını Rusya’ya ‘geziye götürmeleri ve ‘gezginlerin’ dönüşte nükleer enerjinin ‘temiz enerji’ olduğu yönünde kamuoyuna açıklamalarda bulunmaları bunun göstergesidir” dedi.

 

‘Türkiye evsel atığı dahi yönetemiyor’

 

Nükleer santralin faaliyete geçtiği zaman bölgenin ekosisteminin olumsuz yönde etkileyeceğini ve insan sağlığına ciddi zararlar vereceğini belirten Tank, Akkuyu’ya nükleer santral yapılacak yere 1976 yılında deprem ve zemin etütleri lisansı verildiğini söyledi. O tarihte fay Hattının henüz bilinmediğine dikkat çeken Tank, “Fay hattı çok sonraları keşfedildi. Fukuşima depremi bize en gelişmiş teknolojinin bile doğal afet anında ve sonrasında yeterli olmadığını göstermiştir” dedi. Tank, “Dünyanın çöplüğü olacağız. Bugün evsel atığı yönetemeyen bir ülke, nükleer santral atığını nasıl yönetecek” diye sordu.

 

akkuyu 2‘Akdeniz incisi zehirleniyor’

 

Tank’ın konuşmasından sonra söz alan Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk ise, gelişmişülkelerin nükleer santrallerden vazgeçtiğini ve az gelişmiş ülkelere pazarladığını belirterek, “Mersin halkı olarak nükleer santrali önleyemezsek, bunun arkası kesilmez. Bize, Akdeniz incisine yaşamını zehir edecekler” dedi.

 

 

 

‘Nükleer santral yapılması için sebep yok’

 

akkuyu 3Son olarak söz alan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, 2011 seçimleri döneminde nükleer santralleri yaptırmayacaklarını söylediklerini hatırlatarak, “Bu sadece bir onur meselesi değil. Bu aynı zaman da insanlığa karşı görev meselesidir” dedi. Nükleer santralin enerji için bulunmuş “en aptal yol” olarak değerlendiren Kürkçü, “Bunun ham maddesi siz de değil, bunun teknolojisi ve sermayesi siz de değil. Bunun Akdeniz’e yapılması için hiçbir sebep yok. Sadece Rusya’nın yeni türemiş sermayedarları, oligartlarıyla Türkiye’nin yeni türemiş hacı sermayedarları arasında kurulan ortaklığın aklıdır bu” değerlendirmesini yaptı. “Nükleer santral burada yapılacaksa en kısa yoldan kendimizi Akdeniz’e atalım daha iyidir” diyen Kürkçü, “Bunu yapmayacağımıza göre kendi geleceğimize, doğamıza, denizimize, havamıza sahip çıkacağımıza göre yapacağımız tek omuz omuza vererek, Tayyip Erdoğan’ın sınır tanımaz kar hırsının karşısına sınır tanımaz bir insan severlikle karşı çıkmaktır” dedi.