AKPM: Suriye’de çatışmalara hayır, insani yardıma evet!

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM)  genel kurulda gündemine alarak genişçe tartıştığı “Suriye’de insani krize dair Avrupalıların cevabı” başlıklı raporu oy bütünlüğü ile kabul etti.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) bugün genel kurulda gündemine alarak genişçe tartıştığı “Suriye’de insani krize dair Avrupalıların cevabı” başlıklı raporu oy bütünlüğü ile kabul etti. İtalyan parlamenter Giacomo Santini tarafından kaleme alınan raporda Suriye’de “çatışmalara hayır, insani yardıma evet !” mesajı çıktı.

Kabul edilen raporda çatışma durumundaki taraflar en kısa zamanda ateşkese varılarak daha fazla kan dökülmesinin önüne geçilmesi istendi.

Raporda savaştan kaynaklı olarak iç ve dış mülteci sayısının 1 Milyona ulaştığına işarete edilirken, yaklaşan kış koşulları da göz önünde bulundurularak, bu savaşın mağduru durumundaki bütün herkese yardım edilmesi için çağrı yapılıyor.

Yine kimden gelirse gelsin, Suriye’de işlenen savaş suçları ile insanlığa karşı suçların Lahey Adalet Divanına havale edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Türkiye’ye Suriye’den gelen mültecilere resmi bir statü tanıması için BM’nin 1951 Cenevre sözleşmesini kabul etmesi çağrısında bulunan AKPM, mültecileri kabul eden ülkelerin mültecilerin zarar görmemesi için kurduğu kampları sınırdan uzak bölgelere taşıması ya da sınırdan uzak bölgelerde inşa etmesini istedi.

Bununla birlikte uluslar arası insani yardım kuruluşlarına (NGO) faaliyetlerini yapabilmeleri için gerekli kolaylıkların sağlanması gerektiğine vurgu yapılan raporda, mültecilerin rahat koşullarda Suriye’den ayrılabilmeleri amacıyla “insani koridor” ya da “uçuşa yasak bölge” ilan edilmesi için uluslar arası kurumlara çağrı yapıldı.

Genel kuruldaki tartışmalara esnasında, AKPM sol grup adına konuşan BDP üyesi Ertuğrul Kürkçü ise Suriye’nin İslamileştirilmesinin çok vahim sonuçlar doğuracağına dikkat çektikten sonra, raporu desteklediğini ama “Rojava” olarak adlandırılan Kürdistan bölgesinin durumuna hiç atıfta bulunulmamasının önemli bir eksiklik olduğunu belirtti. Kürkçü, bu bölgenin şu an sahip olduğu özerk idari yapılanmasını ve kısmı istikrarını koruyabilmesi ve Suriye için yapılan yardımlardan yararlanması gereğine dikkat çekti.

Rapor Avrupa Konseyi üyesi 47 ülke ile Suriye’ye komşu olan ülke meclisleri ile hükümetlerine iletilmek üzere parafe edildi.