Apaydın kampına gitmeme nedenimiz “siyasi”dir.

Komisyon heyeti ”Meclis heyeti” olmaktan çıkarak, ”Hükümet görevlisi heyet” haline düşürülmüştür.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi ve BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, ”Başbakan’ın tavrı” nedeniyle Komisyon heyetiyle birlikte Apaydın kampına gitmeyeceklerini söyledi.

Kürkçü, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, kampa gitmeme nedenlerinin ”siyasi” olduğunu belirterek, Başbakan ve Dışişleri Bakanı’nın heyetin görevlendirilmesiyle ilgili medyaya yaptıkları açıklamaların komisyon heyetini, ”Meclis heyeti” olmaktan çıkararak, ”Hükümet görevlisi heyet” haline düşürdüğünü savundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir televizyon programında, CHP heyetinin kampı ziyaret etmek istemesiyle ilgili olarak, ”Eğer arzu ediyorlarsa iznini talep eder, biz de gerekli değerlendirmeleri yaparız, ‘şu kamp uyundur’ deriz. Öyle şuraya girmek istiyorum diye bir şey yok” dediğini belirten Kürkçü, ”Meclis ile Hükümet arası ilişki böyle olmaz. Milletvekilleri ile idareciler arasındaki ilişki böyle olmaz; vekiller milletin seçilmiş vekilleri olarak bütün kurumlarda inceleme ve görüşme yapma hakkına sahiptirler. Onları engelleyecek tek güç millettir, başka güç olamaz” dedi.

Başbakan bu tavrıyla Komisyon heyetini ”Başbakanlık görevlisi heyet” haline düşürdüğünü ileri süren Kürkçü, ”Bu heyet bu itibar kaybıyla gerçekleri açığa çıkartamayacaktır” görüşünü ifade etti.

Kamplarla ilgili olarak Komisyon’un ilk raporuna yazdıkları muhalefet şerhine işaret eden Kürkçü, şöyle konuştu:

”Muhalefet şerhimizde, kampların, özellikle Apaydın kampının ne kampı olduğu belli değildir. Çünkü BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin tanımına göre iki statü var; bunlardan biri mülteci yani sığınmacı. Oysa çadırkentlerdeki Suriye yurttaşlarına Türkiye hükümeti geçici koruma statüsü verilmiş. Bir anlamda misafir gibi muğlak, hiçbir uluslararası ve hukuki kategoriye sığmayan gayrı resmi statüdür. Apaydın kampının da neyin nesi olduğu belli değildir. Ama Apaydın kampının bir Özgür Suriye Ordusu’nun askeri harekat üssü olarak kullanıldığı bellidir. CHP’nin isteği de bu yüzden geri çevrilmiştir.”

Heyette yer alan milletvekilleriyle ilgili yargı belirtmediklerini ifade eden Kürkçü, ”Böyle bir duruma düşürülen heyetin inandırıcılığı şimdiden sıfırlanmıştır. Büyük olasılıkla geri döndüklerinde verecekleri rapor müspet olacaktır, hiçbir kural dışı duruma rastlamadıklarını, her şeyin temiz ve pozitif olduğunu söyleyeceklerdir. Bu da hiçbirimiz için inandırıcı olmayacaktır” dedi.

Kürkçü, 10 askerin şehit olmasıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken, ”Kimsenin bu savaş yüzünden ölmesini istemiyoruz. Onların ölümlerine razı değiliz. Savaşa son bulacak çareleri bulmak Meclis’in görevidir. Meclis bu görevini bir an önce yerine getirmeli” karşılığını verdi.

(20.02.2012)Suriyeli muhaliflerin kaldıkları çadırkentle ilgili rapora muhalefet şerhi için tıklayınız:http://www.ertugrulkurkcu.org/tbmm-de-ertugrul-kurkcu/suriyeli-muhaliflerin-kaldiklari-cadirkentle-ilgili-rapora-muhalefet-serhi/#.UESmfNYaMpk