Asıl direniş bundan sonra

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan aracılığıyla gönderdiği mesaja destek açıklamaları sürüyor. HDK Eşsözcüsü ve HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü Öcalan’ın çağrısının devletten ziyade demokrasi, barış ve özgürlük güçlerine yönelik olduğunu belirterek, asıl direnişin bundan sonra olduğunu belirtti.

6-kurkcu-ropHDK Eşsözcüsü ve HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, belediyelere yönelik kayyum atamalarını ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan aracılığıyla gönderdiği mesajı değerlendirdi. Öcalan’ın onurlu bir barıştan yana tutumunda ısrarcı olduğunu belirten Kürkçü, “Sayın Öcalan her zaman olduğu gibi bugün de tutarlı davrandı” diye konuştu. Öcalan’ın müzakere sürecini yürüten aktörlere özetle “Tutarlı olun, yolumuza devam edelim” dediğini belirten Kürkçü, devletin ve Saray’ın bu tarihi çağrıya cevap verecek politik hazırlığının olmadığını dile getirdi.

Teslimiyet seçenek değil

AKP ve Saray’ın Kürt halkına ve demokrasi güçlerine teslimiyet çağrısı yaptığını belirten Kürkçü, “Sayın Öcalan siyasi mücadeleyle savaşın sonlanabileceğinin önünü açtı. Ancak teslimiyetin asla bir seçenek olmadığını da belirtti” dedi. Öcalan’ın çağrısının devletten ziyade demokrasi, barış ve özgürlük güçlerine yönelik olduğunu kaydeden Kürkçü, “Sayın Öcalan hükümeti ve devleti demokrasiden yana zorlayacak olan gücün demokrasi, cephesinin ortak bir tavır almasıyla mümkün olduğunu bizlere söyledi” diye konuştu.

Özsavunmamızı oluşturmalıyız

Devletin Kürt sorununun çözümüne yeterli ciddiyetle yaklaşmadığının altını çizen Kürkçü, Öcalan’ın bu konuda daha önce de kendilerini uyardığını belirterek, “Hükümet çözümsüzlükte ısrarcı olabilir. Mezbahaya götürülen kesimlik gibi davranmamız beklenemez. Halkların bizden beklediği faşizme karşı direnmektir” dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın belediyelere kayyum atayarak, Kürdistan’ı tekrar sömürgeleştireceğine inandığını dile getiren Kürkçü, “Kürdistan’daki kontrgerillaların başında Erdoğan var. Sürdürülemez bir politika izliyor” dedi. Bu noktada Öcalan’ın özsavunma çağrısına dikkat çeken Kürkçü, “Bu açıdan özsavunmaya hem önem vermek hem de ciddiyetle yerine getirmek çok önemlidir. Çünkü bizleri savunacak bir kamu güvenliği mekanizması yoktur. Sayın Öcalan’ın da belirttiği gibi kendi özsavunmamızı oluşturmalıyız” diye konuştu.

Kurtuluşu inşa edeceğiz

Tüm Türkiye halkları için asıl direnişin bundan sonra başladığını söyleyen Kürkçü, Kürdistan’ın sömürge kaldığı sürece Türkiye’nin payına faşizmin düşeceğini aktardı. Kürkçü, “Kürdistan ve Türkiye’nin batısı arasında bir köprü örerek ortak mücadele oluşturacağız. HDK, HDP, DBP, DTK ve KJA ile ortak kurtuluş projesini inşa edeceğiz” şeklinde konuştu. Kürkçü, “Sayın Öcalan özgürlüğe giden kestirme bir yolun olmadığını ve çatışma kadar müzakerenin de, savaş kadar barışın da bir hakkın elde edilmesinde yeni bir özgürlük alanın inşasında önemini anlattı. Bizleri tek boyutlu düşünmekten alıkoydu. Bu açıdan Sayın Öcalan’ın mesajını çok önemsememiz ve tabiri caizse çerçeveleyip evimizin duvarına asmamız gerekiyor” dedi.

Doğru adımlar atılmalı

Hükümet tarafından belediyelere kayyuma atanması ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın mesajını değerlendiren HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da, AKP’nin darbe girişimini fırsata çevirerek sivil bir darbe yaptığını anlattı. Belediyeye kayyum atanmasının darbeden farksız olmadığına değinen Beştaş, “Halkın idaresini temsil eden belediye yönetimlerini görevlerinden el çektirmeye çalışarak kendi kayyumlarını atıyor. Özellikle 11 Eylül’de Sayın Abdullah Öcalan ile görüştürülmesi ve kayyum atamalarının aynı gün olmasının asıl amacı kayyım atamalarına karşı olan tepkileri azaltmaktır” dedi. “Sayın Abdullah Öcalan ile yapılan görüşme bütün bu olumsuz tablo içerisinde önemli bir gelişmedir” diyen Beştaş, Öcalan’ın yıllardır büyük bir barış mücadelesi verdiğini ve savaşın son ermesi için mücadele ettiğini aktardı. Beştaş, “Sayın Öcalan barış ellini hala tutmaktadır. Hala barıştan yana kararını devam ettirmiştir. Sayın Öcalan’ın bu mesajını herkes doğru okumalı ve bu yönde adımlar atılmalıdır” dedi. (İZMİR / DİHA-Özgürlükçü Demokrasi)