Avrupa Konseyi’nden THY İşçilerine Destek

BDP’nin girişimleri sonucu Avrupa Konseyi, Türk Hava Yolları’nın (THY) işten çıkardığı işçiler ve grev hakkına yönelik yasal düzenlemeden duyduğu endişeyi bir deklarasyonla dile getirdi.

BDP Mersin Milletvekili ve aynı zamanda Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) sol grup üyesi Ertuğrul Kürkçü ile BDP Avrupa Konseyi Temsilcisi Faik Yağızay, Strasbourg’daki Avrupa Konseyi’nde bir dizi temasta bulundu. Ertuğrul Kürkçü’nün önerisi üzerine Avrupa Konseyi Sosyal Sorunlar, Sağlık ve Kalıcı Kalkınma Komisyonu, THY çalışanlarına ilişkin bir deklarasyonu kabul etti.

THY, 7 Haziran günü iş akdi feshedilen 300’ü aşkın personelin tekrar işe alınma talebini reddederek, bunu hukuka uygun bulmuştu. Bu karar öncesinde AKP hükümeti havacılık koluna yönelik grev yasağını alelacele meclisten geçirirken, Cumhurbaşkanı da vakit kaybetmeden onaylamıştı. Bunun üzerine Atatürk Havalimanı Güvenlik Komisyonu da Atatürk Havalimanı sınırlarında gösteri ve eylem yapılmasını yasaklamıştı.

Avrupa Konseyi Sosyal Sorunlar, Sağlık ve Kalıcı Kalkınma Komisyonu, işten çıkarmalar ve sendikal haklara getirilen kısıtlamalar konusundaki endişelerini dile getirdiği deklarasyonda, “yasal düzenleme ve grevdeki işçilerin alelacele işten çıkarılmasının Avrupa hukuki enstrümanlarında yer alan grev hakkını keyfi bir şekilde kısıtlama riski olduğunu” belirtti. Deklarasyonu Türkiye’de de 1 Ağustos 2007’den beri yürürlükte olan Avrupa Sosyal Kanunu hatırlatılırken, bunun altıncı maddesindeki “toplu sözleşme hakkına” dikkat çekildi.

BDP AVRUPA KONSEYİ BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

BDP’nin Avrupa Konseyi nezdindeki temasları hakkında ANF’ye bilgi veren Faik Yağızay, Salı günü Kürkçü ile birlikte Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile görüştüklerini söyledi. Türkiye’deki son gelişmeler ve BDP’nin Kürt sorununun çözümü konusunda AK’den beklentileri konuştuklarını ifade eden Yağızay, “Kürt sorununun çözümünde siyasi müzakerelerin yeniden başlaması, Öcalan üzerindeki tecridin kalkması ve şiddet ortamının sona erdirilmesi konusundaki taleplerimizi dile getirdik. Genel Sekreter de ellerinden geleni yapacaklarını söyledi” diye belirtti.

BDP heyeti Salı ve Çarşamba günleri içerisinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı ve Genel Sekreteri ile bir çok ülkenin delegasyonları ile de görüşmeler geçekleştirdi. Görüşmelerin tümünde, Türkiye’de insan hakları ihlalleri, cezaevlerindeki sorunlar, Kürtler başta olmak üzere tüm muhaliflere yönelik aralıksız süren tutuklamalar ele alındı.

AVRUPA KONSEYİ’NDE İLK KEZ BDP BASIN TOPLANTISI

“Tüm muhataplarımız yeniden bir müzakere sürecini başlatılması, tecridin kalkması ve operasyonların durması yönünde bizimle hem fikir oldular” diyen Yağızay, Avrupa Konseyi’ndeki serbest tartışma bölümünde de aralarında BDP’li seçilmişlerin olduğu tutuklamaları gündeme getirdiklerini ifade etti. Kürkçü’nün bu tartışmalar sırasında iki kez söz aldığını belirten Yağızay, ayrıca Salı günü ilk kez BDP olarak Avrupa Konseyi’nde bir basın toplantısı gerçekleştirdiklerini bildirdi. Kürkçü ve Yağızay’ın düzenlediği basın toplantısında, başta Urfa cezaevinde 16 Haziran günü 13 tutuklunun hayatını kaybettiği dram olmak üzere cezaevlerindeki hak ihlalleri anlatıldı.

Yağızay, Avrupa Konseyi’nde Türkiye’ye ilişkin değerlendirmelerde endişelerin arttığına dikkat çekiyor. Daha önce Türkiye’nin hep reformlar yapmaya çalışan bir ülke olarak görüldüğünü hatırlatan Yağızay, “Şimdi artık bir oyalama taktiği izlendiği konusunda hemfikirler” dedi. Türkiye Raportörü’nün de mevcut durumdan kaygılı olduğunu söyleyen Yağızay, genel anlamda Türkiye’nin pratikte beklentilere cevap olmadığı yönünde kanının güçlendiğine vurgu yaptı.

Avrupa’nın Türkiye ile ilişkilerinde daha gergin bir süreç yaşandığına dikkat çeken Yağızay, buna karşın “Bir değişim umudu da var kendilerinde” diye ekledi.

BDP heyetinin Avrupa Konseyi’ndeki temasları sona erdi. AKPM Sol grubu içerisinde aktif bir faaliyet yürüten BDP, önümüzdeki hafta Avrupa Parlamentosu’ndaki oturumları izleyecek. 1 Ekim’de yeniden Avrupa Konseyi oturumları başlayacak, 5-11 Ekim’de ise Konsey’in ev sahipliğinde Dünya Demokrasi Forumu yapılacak.