Barış bu şekilde olmaz!

BDP Ankara İl Örgütü, Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir’in Yüksekova’da polis tarafından katledilmesini protesto etmek için Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı.

ANKARABDP’nin eylemine HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü ve HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oruç’un yanı sıra birçok demokratik kitle örgütleri de destek verdi. AKP il binasına yürümek isteyen kitlenin önü Meşrutiyet Caddesi girişinde çevik kuvvet polisleri tarafından kesildi. BDP yöneticileri ve polis arasında uzun süren tartışmadan sonra polisler BDP’nin AKP il binasına yürümesine izin vermedi. Bunun üzerine BDP Ankara İl Örgütü açıklamasını Yüksel Caddesi’nin çıkışında yaptı. Polislerin bu tutumunu alanda toplanan yüzlerce genç “Katil devlet hesap verecek”, “Şehit namirin”, “Bê Serok jiyan nabe” sloganlarıyla protesto etti.

‘Özgürlük kervanına katıldılar’

“AKP devleti Yüksekova’da döktüğü kanda boğulacaktır” pankartının açıldığı açıklamada konuşan BDP Ankara İl Eş Başkanı Ahmet Aday katliamı kınadı. Aday, “Ateşkese rağmen katliamlar hala devam ediyor. Bütün bu zulme ve zorbalığa rağmen, demokratik çözüm sürecinin devam etmesi mümkün değildir. Reşit ve Veysel İşbilir şehitlerin mezarlarına sahip çıkarak özgürlük şehitleri kervanına katıldılar. Onların şahsında tüm özgürlük şehitlerimizi saygıyla anıyoruz” dedi.

‘İki Kürt AKP’nin özel kuvvetiyle öldürüldü’

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü ise, iki Kürdün AKP ve İçişleri Bakanlığı’nın özel kuvvetleriyle öldürüldüğünü vurgulayarak, iki gencin öldürülmesinin nedeninin otuz yıllık savaşta öldürülen evlatlarının mezarlarını yeniden düzenlemek olduğunu kaydetti. Öldürülen Kürt gençlerinin en temel hakkın olan demokratik haklarını kullandığını söyleyen Kürkçü, “Bu iki genç evlatlarının mezarlarına sahip çıkıyordu. Aynı zamanda bu iki genç evlatlarının mezarlarının tahrip edilmelerine karşı çıkıyorlardı. Bu iki gencin ellerinde ateşli silah yoktu, şiddet ve zor kullanmıyordu. Bütün yurttaşlar gibi sadece bir protestonun içerisinde yer almışlardı” diye konuştu.

‘Barış bu şekilde olmaz’

Katilleri lanetleyerek konuşmasına devam eden Kürkçü, “Bu katillere izin verenleri iki kere lanetliyorum. Kahrolsun halkın katilleri. Kürkçü, herkesin artık bir karar vermesi gerektiğini belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Ya bu barış sürecini derinleştireceğiz ya da savaş yeniden başlayacak, Savaşı başlatmak ve savaşı istemek hiçte kolay değil. Gelecek kuşaklarının hayatlarının kurtarılması için Sayın Öcalan’ın açmış olduğu demokratik barış yolunu derinleştirmek bizim tercihimiz. AKP bu tercihimize uyar uymaz. Uymadığı taktirde olacaklar belli. Eğer barış olacaksa halkın talepleri gerçekleşsin. Eğer barış olacaksa devlet silahları gömecek. Tıpkı Kürdistan gerillalarının çatışmaya son verdiği gibi. Hem halka silah doğrultmak hem de barış istemek bu ikisi bir arada olmaz. PKK gerillaları sınır dışına çıktığından beri gerek Kürdistan’da gerekse batıda devletin barış tavrı olmadı. Her gün yeni bir ölümün haberi geliyor. Bir barış iklimi bu şekilde kurulamaz. İnsanların evlatların sahip çıkarken onları saldırırsanız barış bu şekilde kurulamaz. Kürt hareketini kayıplar karşısındaki tutumuna bakın bir de devletin kayıplara tutumuna bakın. Bu şartlarda daha ne kadar insanın sabretmesini bekleyeceksiniz. HDP olarak barış isteyenlerin yanında olacaktır. AKP katilleri ortaya çıkarsın ve adalete teslim etsin.”

(Foto: Yılmaz Kızılırmak, Haber:DİHA)