Belediye Başkanlarımız Hapisteyken AB Yerel Yönetimler Konferansı Olağan Gündemle Toplanamaz

“Genişleme Bölgesinde Yerel ve Bölgesel Yönetimler ve Avrupa Bölgesel Politikası” başlığıyla Brüksel’de toplanan Parlamentolararası Konferansa HDP adına katılan Ertuğrul Kürkçü’nün Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri Avrupa Komiseri Johannes Hahn’ın sunumu sonrasında yaptığı konuşma.

Ben Ertuğrul Kürkçü, Halkların Demokratik Partisi milletvekiliyim, aynı zamanda Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde de partimi temsil ediyorum.

Bu toplantıda, Türkiye bakımından bence sıradan bir gündemi aşan bir ihtiyaçla hepimiz karşı karşıyayız. Çünkü eğer başlığa sadık kalacaksak, “Genişleme Bölgesinde Yerel ve Bölgesel Yönetimler ve Avrupa Bölgesel Politikası” diyorsak eğer Türkiye’deki şu gerçeği hepimizin yüksek sesle birbirimize söylemiz lazım: Türkiye’de şu an 3 büyükşehir belediyesinin 6 eş belediye başkanı cezaevindedir, 6 kent belediyesinin 12 eş belediye başkanı cezaevindedir, 53 ilçe belediyesinin 106 eş belediye başkanı cezaevindedir, 10 belde belediyesinin 20 eş belediye başkanı cezaevindedir, 93 ilçe belediye meclisi üyesi, 11 belde meclis üyesi cezaevindedir ve bunların hepsinin yerine merkezden doğrudan doğruya hükümetin temsilcisi olan kişiler atanmışlardır.

Bu, Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelere,  Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Özerklik Şartına ve Türkiye’nin Avrupa Konseyi’ndeki yükümlülüklerini belirleyen 12 taahhüdünden hiçbirisine uymayan bir durumdur.

Sorum şudur: Siz  komisyonun başkanı olarak belediye başkanlarımızın serbest bırakılması, özellikle Ahmet Türk’ün serbest bırakılarak görevinin başına dönmesi ve belediye başkanlarının yerine herhangi bir seçim yapılmadan merkezden atanan kayyumların görevden alınması ve Türkiye’nin bir an önce demokratik yerel yönetimlere geri dönüşü için bir çağrıda bulunacak mısınız? Sizden bu çağrıda bulunmanızı isteme hakkımız olduğunu düşünüyorum, bütün belediye başkanlarımızın serbest bırakılmasına ve zulmün ve şiddetin son bulmasına Türkiye’yi yönetenleri de buradan davet ediyoruz.

Hahn Kürkçü’nün konuşmasına “Yerel yönetimlere yönelik her tutuklama hukuk devleti ilkesinin bir kere daha ihlal edilmesi demektir. Türkiye’de darbe girişimi sonrasında alınan önlemlerin orantısız olduğu ve insan hakları ihlallerine yol açtığını biliyoruz.” diyerek yanıt verdi.
AKP Urfa milletvekili Celallettin Güvenç’in söz alarak, “HDP teröre karşı çıkamadı. Belediyeler yardım yataklık yaptı. Bunlar terör yüzünden tutuklanmışlardır. Devletin buna hakkı vardır. Kürkçü PKK terörünü kınasın” demesi üzerine ise Kürkçü: “Sen benim yargıcım değilsin. Sana yanıt verecek değilim” diye karşılık verdi.
Hahn da Güvenç’in konuşmasını  “hiç kimse yargılanmadan mahkum edilemez.” diyerek karşıladı.
Konferans yarın da devam edecek.