Binlerce yoldaşı Mustafa Kahya’yı sonsuzluğa uğurladı

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi MYK üyesi Enternasyonalist Komünist Mustafa Kahya’nın cenaze töreni 20 Eylül 2014 saat 13.00’te Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi’nin (SYKP) Ankara’daki genel merkez binası önünde yapıldı.

kahya-ugurlamaDevrim ve sosyalizm mücadelesinde yitirilenler anısına yapılan saygı duruşundan sonra SYKP Eş Genel Başkanı Necla Kurul Mustafa Kahya’yı anlatan bir konuşma yaptı. Daha sonra konuklar ve SYKP’liler konuşmalar yaptı. Mustafa Kahya parti binası önündeki törenden sonra Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda defnedildi. Binlerce kişinin katıldığı cenaze töreni için birçok ilden yoldaşları ve çeşitli sosyalist çevrelerden dostları Ankara’ya akın etti.

Cenaze töreninde, ‘‘Mahir, Hüseyin, Ulaş; kurtuluşa kadar savaş’’, ‘‘Aynur, Necdet, Zeki; kurtuluş için ileri’’, ‘‘Yaşasın devrim ve sosyalizm’’, ‘‘Yaşasın devrim ve sosyalizm’’ , ‘‘Kavgamızın rehberi Mustafa Kahya ölmedi’’ sloganları atıldı. Mustafa Kahya’nın naaşı kızıl bayraklar ve kızıl-yeşil-mor yıldızlı SYKP bayraklarıyla omuzlarda taşındı.

Cenaze töreninde; Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Eş Genel Başkanları Necla Kurul ve Tuncay Yılmaz, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, HDP Adana Milletvekili Murat Bozlak, Şemdinli Belediye Başkanı Seferi Yılmaz, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, HTKP Genel Başkanı Umut Kuruç, YSGP Eş Genel Başkanı Naci Sönmez, SODAP sözcüsü Sevtap Akdağ, EHP Genel Başkanı Sibel Uzun, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, Türkiye Gerçeği temsilcisi Mehmet Güneş, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Eşgenel Başkanı Şaziye Köse, Dev. Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, Sanatçı Suavi, Sevim Belli, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, Eski Milletvekili Akın Birdal ve TTB meclis üyesi Ali Çerkezoğlu, Fikret Başkaya, Kıvılcımlı Enstitüsü Sözcüsü Ahmet Kale de hazır bulundu.

Kahya’nın arkadaşlarının duygularını anlattığı törende ilk olarak SYKP Eş Genel Başkanı Nejla Kurul söz aldı. Mustafa Kahya’nın işçi sınıfını talepleri ve tüm ulusal sorunlara yaklaşımı ile Kurtuluş Hareketi’ne önemli etkiler yaptığını belirten Kurul, Onun Türkiye sosyalist hareketinin çok önemli kadrolarından olduğunu söyledi. Nejla Kurul sözlerini şöyle sürdürdü: “20013 yılında kuruluşunu Gezi İsyanı içinde gerçekleştiren Partimiz SYKP’nin kurucusu oldu ve MYK üyeliğini üstlendi. SYKP’nin örgütlenmesinde çok emeği olan Kahya sosyalist yeniden kuruluş fikrinin ve pratiğinin en önemli kurucu ve taşıyıcılarındandı. Bu yüzden bu alanda binleri aşan sosyalist yeniden kuruluşçu “atom karınca”yı, “devrimin hamalı”nı, “küçük dev adamı” Mustafa Kahya’yı uğurlamaya gelmiş bulunuyor.”

Kurul’un ardından kısa bir konuşma yapan HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise, Mustafa Kahya’ın ölümünün derin bir boşluk yarattığını dile getirerek, “Büyük bir üzüntü içerisindeyim. Kürdistan’da devrim yükseldiğinde bunun meşruiyetini haykıranlardan bir tanesi de Mustafa Kahya’dır. Ailesine ve tüm yoldaşlarıma başsağlığı diliyorum” diye konuştu.

Daha sonra söz alan HDP EŞ Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da, Mustafa Kahya’nın kıymetli bir devrimci olduğunu belirterek, “Onun mücadelesine bağlı kalmak sözüyle burada bulunuyoruz” dedi. Kahya’nın her zaman Kürt özgürlük mücadelesinin yanında olduğunu ifade eden Demirtaş, “Şimdi inanıyorum, yıldızlardan bizleri izliyor ama en çok da Rojava’yı izliyor, Kobanê’deki direnişi izliyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kahya’nın eşi Latife Kahya söz alarak duygularını paylaştı. 23 yıl boyunca Kahya’nın kendisine bir hayat arkadaşı olmaktan çok devrimci bir yoldaş olduğunu söyleyen Latife Kahya, devrimci bir yol arkadaşı olarak, arkadaşları gibi bende onu çok özleyeceğim. Bu gün burada devrimci bir yoldaşı uğurluyoruz” diyerek duygularını dile getirdi.

Gülseren Pusatlıoğlu, Mustafa Kaçaroğlu, Sevim Belli, Kenan Kalyon, Sibel Uzun, Rıdvan Turan, Oya Ersoy, Alper Taş, Selma Gürkan, Naci Sönmez, Umut Kuruç, İlhami Aras,  sanatçı Yılmaz Demiral birer konuşma yaptılar. Yurt dışında kaçak yaşayan Mahir Sayın’ın ve SYKP İsviçre Koordinasyonu’nun, Lübnan Sosyal Demokrat Hınçak Partisi’nin, Nor Zartonk’un, Mezopotamya Demokratik Değişim Partisi’nin de birer mesajları okundu.

Anma esnasında Avusturya İşçi Marşı hep bir ağızdan söylendi. Yoldaşları Mustafa Kahya’yı ‘‘Sana söz devrim olacak’’ sloganı ve Arkadaş Zekai Özger’in ‘‘Şimdi senin uzanıp yattığın otlarda, yarın yeni bir yeşillik büyüyecek’’ mısralarıyla uğurladılar.

kahya1SYKP Genel Merkezi önünde yapılan uğurlama töreninin ardından Kocatepe Meydanı’na kadar sloganlar eşliğinde yürüyen kitle daha sonra araçlarla Karşıyaka Mezarlığına geçti.

Karşıyaka Mezarlığı’nda devam eden uğurlama töreninde Mustafa Kahya’nın kızı Roza Kahya babasını uğurlamak için katılımcılara devrim andı içtirdi. Roza ardından Kahya’nın arkadaşı ve yoldaşı Ahmet Telli bir şiiriyle Kahya’ya veda etti. Son olarak Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Eşgenel Başkanı Tuncay Yılmaz bir konuşma yaparak Mustafa Kahya’nın geleneğinin ve geleceğinin mirasını parti olarak sahiplendiklerini belirtti. Yılmaz konuşmasında Kahya’nın hem partisini hem de tüm devrimci harekete büyük bir sorumluluk ve miras bıraktığını söyleyerek bu mirasın ana başlıklarının her koşulda örgütlü mücadele, proletarya sosyalizmine tam inanç, işçi sınıfının ve tüm ezilenlerin birleşik mücadelesine güven, devrimci dayanışma, devrim yolunda harcanan en ufak emeğe dahi saygı, devrimci geleneğin birikimlerine sonuna kadar sahiplenme ve yenilenmeci bir sosyalizm anlayışına tam bağlılık olduğunu belirtti.

Yılmaz’ın konuşmasının ardından Mustafa Kahya’nın naaşı Kurtuluş hareketinin kurucularından olan ve halen SYKP’nin Parti Meclisi üyesi, Kahya’nın 40 yıllık yoldaşı ve arkadaşı Mustafa Kemal Kaçaroğlu tarafından mezara yerleştirildi. Kahya’nın naaşı üzerine Kurtuluş ve SYKP bayrakları bırakıldı.

Mustafa Kahya’nın vasiyeti üzerine defin işlemi sırasında enternasyonal marşı çalındı ve söylendi.(http://siyasihaber.org)