Birleşik Avrupa Solu: AB-Türkiye anlaşması işe yaramaz, Davutoğlu’nun konuşması da çıtanın altında

AKPM’deki Birleşik Avrupa Solu Grubu, geçtiğimiz hafta AKPM’de görüşülen Türkiye ve AB arasındaki mültecilerin geri gönderilmesine ilişkin anlaşmayı ve Davutoğlu’nun AKPM’deki konuşmasını sertçe eleştiren bir açıklama yayınladı.

img-310115-077.onlineBild

Tiny Kox/Birleşik Avrupa Solu (UEL) Başkanı

AB ile Türkiye arasında imzalanan mültecilerin geri gönderilmesine dair anlaşma insan hakları ve uluslararası hukukla çelişme halindedir. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi geçtiğimiz hafta aldığı kararda bu görüşü dile getirdi. Birleşik Avrupa Solu (UEL) Başkanı Tiny Kox “Avrupa Komisyonu Başkanı’nın geçtiğimiz hafta AKPM’de Avrupa’nın insan hakları alanındaki en önemli mihenk taşı olduğunu söylediği Avrupa Konseyi”nin bu eleştirisinin Avrupa Birliği’nce dikkate alınacağını umuyor: “Anlaşma değerlendirildi ve sonuç: İşe yaramaz”

AKPM, Türkiye’ye verilecek milyarlarca Avro yardım karşılığında mültecileri Avrupa’dan uzak tutacak tartışmalı anlaşma üzerine bir hafta boyunca tartıştıktan sonra kararını verdi. Hem Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker hem de Türkiye Başbakanı, AKPM’yi anlaşmanın yerli yerinde olduğuna ikna etmeye çalıştı. Avrupa İnsan Hakları Komiseri Nils Muižnieks’nin hükmü ise çok daha farklıydı. Muižnieks kararın hukuk ve ahlak dışı olduğuna ilişkin kaygılar dile getiriyordu. Kox: “Bunların ikisi birden doğru olamaz. Eğer üyeleri aynı zamanda AB’nin de üyesi olan Avrupa Konseyi, saygınlığını korumaya devam etmek istiyorsa, AB’ye karşı dosdoğru olmalıdır. Avrupa Konseyi üyesi olmakla birlikte üyeliğe uygun davranmayan Türkiye’ye karşı da dosdoğru olmalıdır. Eğer insan hakları konusunda gerçekten de mihenk taşı isek, kararlarımız dinlenmelidir!”

Kox, “AKPM çoğunluğunun, raportörleri Tineke Strik (Hollanda, Sosyalist Grup) ve Annette Groth’un (Almanya, Birleşik Avrupa Solu Grubu) özellikle Suriyeli mültecilerin daha iyi korunması ve yasal korunmaları konusunda yasal güvenceler verilmedikçe Türkiye’ye gönderilmemesi çağrısını desteklemesinden dolayı oldukça memnunum.” dedi.  “Elbette, mülteci akışını doğru yönde kontrol etmeye çalışmamız ve suistimalleri önlememiz iyidir. Ancak insanları, insan haklarını ciddiye almayan ve kendi Kürt vatandaşlarını göçe zorlayan bir ülkeye göndermek hiç de iyi olmaz. Eğer yapısal olarak sürdürülebilir birşey yapmak istiyorsak, Suriye’deki savaşı sona erdirmeyi ve Türkiye’nin artık usulsüzlüklere bir son vermesini sağlamamız gerekir. Öyleyse: Bombalar değil uluslararası danışma, şaibeli anlaşmalar değil uluslararası hukuka saygı.”

Birleşik Avrupa Solu ayrıca  Türkiye Başbakanı Davutoğlu’nun AKPM’de yaptığı konuşmayı da sert bir şekilde eleştirdi. Kox, “Başbakan hiç sıkılmadan propaganda keyfini sürerken AKPM’ye gerçek bir tartışma için zaman bırakmadığı gibi Türk hükümetini eleştiren grubumuz temsilcisi Ertuğrul Kürkçü’ye karşı da yakışıksız bir tutum takındı. Bu arada, AKPM üyesi olmayan birçok Türk AKPM Genel Kurul’u sıralarına şakşakçı olarak kurulmuşlardı. Bütün bunlardan sonra Davutoğlu’nun konuşmasının çıtanın altında kaldığını söyleyebiliriz.”

English: http://gue-uel.org/uel-eu-turkey-deal-no-good/