Çatı Partisi İçin İlk Adım Atılıyor

Bugün BDP Genel Merkezi’nde yapılan bir toplantının ardından 29 bağımsız milletvekili mecliste grup kurmayı kararlaştırdı. Demirtaş, “çatı partisi için ilk adımı attık” dedi.

BDP Genel Merkezi’nde toplanan bağımsız milletvekillerinden 25’i, BDP’ye geçerken Hatip Dicle, Faysal Sarıyıldız, Kemal Aktaş, Selma Irmak, Gülser Yıldırım ve İbrahim Ayhan cezaevinde tutuklu bulundukları için Leyla Zana, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ise siyasi yasaklı oldukları için grupta yer alamıyor. Yine Levent Tüzel, Emek Partisi Genel Başkanı olduğu ve Şerafettin Elçi’de KADEP Genel Başkanı olduğu için grupta yer alamıyor.

Demirtaş, milletvekillerinin BDP’ye geçişinden sonra Blok bileşenleri ile birlikte çatı partisi oluşumuna başlayacaklarını belirtti.

BDP’nin yeni Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Genel Merkezi’nde yaklaşık 8 saat süren toplantı sonunda Cumhurbaşkanı Gül’le görüşme ve beklentilerine ilişkin basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Demirtaş, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın çağrısı önemli. Biz diyaloğa kapalı değiliz. Hükümet’ten de sağduyulu açıklamalar bekliyoruz, randevu alıp neler yapılabileceğini konuşmak istiyoruz. Yemin etme diyalog şartı olmamalı. Bu krizi biz yaratmadık. Çıkaran belli, biz mağduruyuz” dedi.

Hükümetten randevu talep edecekleri imasında bulunan Demirtaş, Cumhurbaşkanı Gül’den, yasal düzenlemeler konusunda hükümeti teşvik etmesini ve sert söylemlerin yumuşaması için telkinde bulunmasını isteyeceklerini söyledi.

Demirtaş, şu açıklamayı yaptı: “Sayın Cumhurbaşkanı’na üzerimizdeki siyasi baskıya dikkat çekeceğiz. Siyasi bir operasyonla karşı karşıyayız. Bu haliyle Meclis’e katılma şansımız yok. Sayın Cumhurbaşkanı’nın çağrısı önemli. AKP Hükümeti’ne yönelik teşvik ve önerilerde bulunabilir. Hükümetin inisiyatif almasını teşvik edebilir. Biz diyaloga kapalı değiliz. Hükümetten de sağduyulu açıklamalar bekliyoruz, randevu alıp neler yapılabileceğini konuşmak istiyoruz. Yemin etme diyalog şartı olmamalı. Bu krizi biz yaratmadık. Çıkaran belli, biz mağduruyuz. Anayasa Mahkemesi’nin YSK’nin hukuksuz kararına karşı bir karar bekliyoruz. Dicle’nin mazbatası iade edilerek, yerine getirilen kişinin milletvekilliğinin iptali gerekiyor. Bizim için boykotun tartışılacak yanı yoktur. TMK, CMK’da değişiklikle bu mümkün. Bu kritik süreçte Meclis tatile girmemeli. Biz tatil yapmayacağız. Anayasa Mahkemesi çözüm bulamıyorsa 11 Diyarbakır milletvekili istifasını verir ve ara seçime gidilir. Dicle önündeki yasaklar kaldırılır ve yeniden seçim yapılır. Başbakan’dan tahrik değil tatmin edici açıklamalar bekliyoruz. “

Demirtaş, milletvekillerinin BDP’ye geçişinden sonra Blok bileşenleri ile birlikte çatı partisi oluşumuna başlayacaklarını belirterek, şunları söyledi: “Kısa zamanda bir blok partisi olarak hareket edebilecek tüzel kişiliğe haiz bir parti çalışmasına başlamış durumdayız. Bizim açımızdan stratejik bir birliktir bu çalışma. Bu çalışmanın yıllara dayanan bir geçmişi var. Bu seçimde bunun çok önemli bir adımını gerçekleştirmiş olduk. Şimdi bunu partileşmeye doğru götürme kararlılığımızı bir kez daha ifade etmiş olduk. Bunun çalışmaları yarından itibaren somut olarak başlayacak. Umut ediyorum ki en kısa zamanda tüzel kişiliği de olan resmi parti kuruluşu gerçekleşmiş olacak. Bu vesile ile bizler blok partisi kurulana kadar bir grup milletvekili olarak Barış ve Demokrasi Partisi’ne bugün üye olarak geçiş yapmış olduk. Toplam 29 milletvekili BDP’nin üyesi olarak Meclis’te 29 kişilik BDP grubu kurmayı kararlaştırdık.”