Cezaevleri Uzatılmış Öldürme Yerlerine Dönüştü

Kürkçü son zamanlarda İzmir’de ve Manisa’da 4 tutsağın cezaevinde yaşamını yitirdiğine dikkat çekti ve “Ağır hastalıklar ve tedavilerin engellenmesi ile tutsaklar yaşamlarını yitiriyor. Eğer cezaevleri uzatılmış öldürme yerleri halini almışsa, idam cezasını kaldırmanın bir hükmü yoktur” dedi.

12187851_891669657548626_97023495537226053_nCezaevlerindeki ölümler ve hasta tutsakların yaşam koşulları hakkında TAYD-DER’in Buca Kırıklar Cezaevi önünde yaptığı basın açıklamasına katılan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü cezaevi önündeki tutuklu ve hükümlü yakınlarının yıllardır sürdürdükleri mücadelenin çok önemli ve değerli olduğuna dikkat çekti ve “Avrupa’da tutsak hakları var, hukuk kuralları var. Ancak Kırıklar ve Şakran cezaevlerinin yanı sıra Türkiye’nin birçok cezaevinde bu haklar sistematik olarak ihlal ediliyor. Bu haklar gün gelir belki düzelir, ancak yaşam hakkı ihlali düzeltilemez.” dedi.

Ağır hastalıklar ve tedavilerin engellenmesi sonucu tutsakların yaşamdan koparıldığına dikkat çeken Kürkçü “ Eğer bir ülkede cezaevleri uzatılmış öldürme yerleri haline dönüştürülüyorsa, o ülkede idam cezasının kalkmasının bir hükmü yoktur.” şeklinde konuştu.

ADALET BAKANINA ÇAĞRI

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Adalet Bakanı’na bir kez daha çağrıda bulunarak, ölümlerin olduğu cezaevlerinin meclis insan hakları komisyonu tarafından izlenmesini istedi. Milletvekillerinin cezaevlerindeki siyasi hükümlü ve tutukluları ziyaret etmesinin izne bağlı olduğuna dikkat çeken Kürkçü, “Eğer hükümlü adi suçluysa yani hırsız, katil, dolandırıcı, gaspçı ise izin gerekmiyor. Ama hükümlü hak arama mücadelesi, özgürlük mücadelesi için cezaevindeyse izin gerekiyor” dedi ve başvurularına yanıt alamadıklarının altını çizdi.
Bir ülkede cezaevlerine bakıldığında o ülkenin nasıl bir ülke olduğunun anlaşıldığını savunan Ertuğrul Kürkçü “Cezaevinde cezasını çekenlerin hakları vardır, olması gerekir. 1 Kasım’da bu zalim hükümeti adil bir seçimle değiştirebilir, cezaevindeki ihlallerin yaşanmaması için adım atabiliriz” dedi.

282’Sİ AĞIR 721 HASTA TUTUKLU VAR

Buca Kırıklar Cezaevi’nde TAYD-DER Eş Başkanı Neriman Birlikler’in okuduğu basın açıklamasını çok sayıda tutuklu yakını izledi. Bugün itibariyle cezaevlerinde 282’isi ağır olmak üzere 721 hasta tutsak olduğunu belirten Birlikler, AKP’nin hasta tutsaklarla ilgili adım atmadığına dikkat çekti ve “ Hasta tutsakların tedaviye erişim hakkı önündeki çift kelepçe uygulaması kaldırılmalı, tedaviye derhal başlanmalıdır” dedi.

TAYD-DER Eş başkanı Musa Karbadağ ise seçim yenilgisinin intikamının belediye başkanları, meclis üyeleri ve partililerin haksız yere tutuklanması olarak alındığını savundu.