Deniz’in Parkasının Saklayamayacağı Şeyler

Ertuğrul Kürkçü, Rıdvan Dilmen’in Erdoğan’a biatını Deniz Gezmiş’le meşrulaştırma girişimini Mezopotamya Haber Ajansına yorumladı: “Dilmen konuşuyor ama konuşturuluyor da: Erdoğan’ın yeni dönem siyaseti tüccar kafasıyla adını anti-emperyalist ikonlarla yan yana getirmeyi gerektiriyor.  Deniz’in parkasının altına saklanıyorlar…”

Rıdvan Dilmen’in Erdoğan için, “Parkasız Deniz” tanımına tepki gösteren o dönemin devrimci kadrolarından Ertuğrul Kürkçü, Deniz’in AKP’nin siyasi mirasçısı olduğu Adalet Partisinin oyları ile idam edildiğini hatırlatarak, “Deniz’in parkasının altına saklanmasınlar” diye konuştu.

Kürkçü şunları söyledi: “Rıdvan Dilmen’in bu açıklamasının kendince bir bağlamı var. Ben açıklamasını okudum. ‘Benim babam TİP’liydi’ diyor. Demek ki bu adam kendisi de solcu kültürden geliyor. En azından sağcı değilmiş. Fakat Erdoğan’a biat edince, gelecek eleştirilerden, yani bu çelişkinin ağırlığından kurtulmak için Deniz Gezmiş’in parkasının altına saklanmaya çalışıyor. Bunu anlayabiliriz ve bu bence Rıdvan Dilmen için iç parçalayıcı bir örnektir.

‘EFSANENİN IŞIĞINDAN İSTİFADE ETMEK İSTİYORLAR’

Toplumun sevgisini kazanmış bir insanın böyle küçük düşmesi iç acıtıcı. Bir de bunun ısmarlanmış bir yönü var. Erdoğan’ın yeni dönem siyaseti ve bunun gerektirdiği ikonlar açısından, anti-emperyalist bilinen insanlarla adını yan yana getirmek, bu açıdan bir efsanenin ışığından istifa etmek, bu tüccar kafasının bir ürünü. Bu açıdan Dilmen’in hem konuştuğunu hem de konuşturulduğunu düşünüyorum.

‘KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKMAMIZ LAZIM’

Fakat Deniz’i onun tarihi mirası içinden seven herhangi birinin ne Rıdvan Dilmen’i ne de Tayip Erdoğan’ı sevmesi neredeyse imkansız. Hakikaten bu sevginin bir yaşanmışlığa tekabül eden bir tarafı var ve bu yaşanmışlık halen yerli yerinde duruyor. Bunun bize de verdiği bir ödev var. Her durumda o tarihe sıkı sıkı sarılmak ve ona bağlı yaşamak, onun üzerinden geçinen asalakları da bu tarihin sırtından defetmek görevlerimiz arasında.”

Bahçeli’nin açıklamasına da tepki gösteren ve anti-emperyalist olan Deniz’e karşı Bahçeli siyasetinin savaştığını hatırlatan Kürkçü, “Bahçeli, içten içe neden Abdullah Çatlı değil de Deniz Gezmiş diye üzülüyordur. Kıskanmış olsa gerek” diye konuştu.

‘AKP VE MHP DENİZ’İN İDAMINDAN SORUMLUDUR’

Ayrıca, AKP siyasetinin Deniz Gezmiş ile yan yana getirilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Kürkçü, “AKP Adalet Partisinin devamı bir partidir. AKP’de MHP’de Deniz’lerin idamından sorumlu siyasetin akrabalarıdır. Onun idamından sorumlu olan onun parkasının altına saklanmaya çalışıyor” dedi.