Devlet sivil halka karşı katliama girişiyor

Kürkçü, AKP hükümetinin güvenlik eksenli hareket ettiğini ve bundan dolayı da karakol-kalekol yapımlarına yönelik gerçekleştirilen itirazları görmezden geldiğini ifade etti. 

liceLice’de karakol-kalekolları protesto eden halka ateş açılarak saldırılması ve Hacı Baki Akdemir ve Ramazan Baran’ın katledilmesi üzerine konuşan HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, AKP hükümetinin güvenlik eksenli hareket ettiğini ve bundan dolayı da karakol-kalekol yapımlarına yönelik gerçekleştirilen itirazları görmezden geldiğini ifade etti. 

Kürkçü, kendisi ile birlikte Sebahat Tuncel ve Selahattin Demirtaş’ın kalekol yapımlarına ve yol açabileceği tehlikelere ilişkin hükümeti sürekli uyardığını hatırlatarak, “Barış pamuk ipliğine bağlıdır. Sürecin tamamını yıkacak katliam olabilir. Aman dikkat diye uyarılarda bulunduk. Şu anda süreç kalekollar etrafına kitlenmiş durumda. Kalekollar barış sürecine değil, hükümetin güvenlik sürecine ağırlığını koyduğunu gösteriyor. Halkta bunu böyle anladığı için protestolar devam ediyor. Devlet ise halka karşı katliama girişiyor” dedi. 

Kürkçü, Lice’de hedef gözetilerek ateş edildiği ve yaşamını yitiren yurttaşların ölümcül bölgelerden yaralar aldığın hatta birisinin arkadan vurulduğunu hatırlatarak şunları kaydetti: “Bütün bunlar ayrım gözetmeksizin hedef gözeterek halka saldırıldığına dair açık kanıtlardır. Halkta öfke ve tepki var. Bu kalekol yapımı meselesinin etrafında süren bir fiili tartışma var. Hükümetten beklenen eğer süreci selamete ulaştırmaktan yana ise güvenlik elemanlarına değil, halka kulak vererek kalekol yapımlarına son vermelidir.” Kürkçü, “Hükümeti bu yönden geri döndürmek için ne mümkünse yapacağız. 1 karakol bir insan etmez. Bin kalekolda hiçbir anlam ifade etmez. Halkı arkadan vurmayı hedefleyen bu stratejiye bir an evvel son verilmelidir. Umarız daha büyük gerginlikleri ateşlemez. Burada Kürt halkına yeniden başsağlığı diliyoruz” dedi.