Diktatörlüğün zulmü altında yaşamayacağız

Dersim’de binlerce kişi, sağanak yağış altında Newroz ateşini yakarken, HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Diktatörlüğün zulmü altında değil özgür bir ülkede yaşayacağız” dedi.

11026326_798154266900166_4056853786249193299_nDersim Halk Meclisi öncülüğünde gerçekleştirilen Newroz etkinliği için Sanat Sokağı’nda bir araya gelen binlerce yurttaş, Seyid Rıza Meydanı’na yürüdü. Etkinliğe, HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, HDP, DBP, Partizan, DHF, EMEP ve ESP il yöneticileri de katıldı.

‘Sayın Öcalan aramızda olsun’

Açılış konuşması yapan DBP Dersim İl Eş Başkanı Melek Dolaz, 7 Haziran’da gerçekleşecek olan seçimlere değinerek, “Tüm inançlarla Newroz bayramını kutlayarak, Newroz sıcağında alacağımız güç ve moralle hepimizi önümüzdeki seçimlere yüklenmeye davet ediyorum” dedi. Dersim Belediye Eş Başkanı Nurhayat Altun, PKK Lideri Öcalan’ın gürleştirdiği meşaleyi, İmralı zindanlarından Dersim halkı olarak aldıklarını belirterek, “Biz bu meşaleyi Munzur’un doruklarında, Dersim’in uçsuz bucaksız dağlarında daha da güçlendireceğiz. Bu Newroz sürecinde Sayın Abdullah Öcalan aramızda olsun diyoruz” dedi. Konuşmaların ardından katılımcıların eşliğinde Newroz ateşi yakıldı. Yakılan Newroz ateşinin ardından konuşan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ise, Öcalan’ın başlatmış olduğu çözüm sürecine değinerek, “Bu süreci ilerletecek olan artık hükümettir. Tüm siyasi tutsakların durumları gözden geçirilmesi, tüm tutsaklar serbest bırakılmalıdır. Anayasa düzeni yeniden yapılandırılmalıdır” şeklinde konuştu.

Kürkçü: Özgür bire ülkede yaşayacağız

HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, bu yıl ki Newroz’un kardeşliği bir adım daha geliştireceğini belirterek, konuşmasına şöyle devam etti: “Barış yolunu açmak için Sayın Öcalan çağrısını yaptığı günden sonra Sakine Cansız Paris’te katledildi. O nedenle acılardan yoğrulmuş asla davasından vazgeçmemiş Dersim’in, Türkiye’de yaşamış tüm halkların haklarından vazgeçmemiş yeni bir yaşamı kurmasında Newroz’da büyük bir payı var. Bir kere daha açıkça söylüyoruz, ya özgür bir ülkede yaşayacağız ya özgür bir ülkede yaşayacağız. Diktatörlüğün zulmü altında yaşamayacağız” dedi.

Konuşmaların ardından Newroz etkinliği Dersim Belediyesi’nin müzik grubu, sanatçı Farqin, Şenol Akdağ ve Ayşenur Kolivar sahne aldı.

Kutlama yurttaşların halaya durmasıyla son buldu.