Ekrem Kaçeroğlu Davası: Deliller Kayıp, Sanıklar Serbest

Kobanê eylemlerinin İzmir ayağında açılan ateş ve linç saldırısı sonucu hayatını kaybeden Ekrem Kaçeroğlu Davası görüldü. Kaçeroğlu’nun katillerinin karakola imza vermesi gerekçe gösterilerek tutuksuz yargılanmasına devam kararı verildi.

11401576_840489079333351_8770479771916231041_n7 Ekim 2014’te Kobanê’ye yönelik IŞID saldırılarını Bornova Doğanlar Mahallesi’nde protesto eden halka polis saldırdı. Eylem sırasında açılan ateş sonucu Ekrem Kaçeroğlu, açılan ateş sonucunda yaralandı. Yaralanan Ekrem Kaçeroğlu’na mahalleden bir grup gerici-faşist saldırarak linç etti. Ağır yaralanan ve Ege Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılan Ekrem Kaçeroğlu, 10 Ekim’de hayatını kaybetti.

Olayın ardından araştırma yapan polis TOMA’nın üzerindeki kameralardan çekilen görüntüleri inceleyerek Ekrem Kaçeroğlu’na saldıran ve silah kullanan Reşit A. kardeşi Kubilay A. ile akrabaları olan Suat D. ve Murat K.’yı gözaltına aldı. Mahkeme silahla ateş eden Reşit A. ve Suat D. ‘ye eylemde bulunduklarına dair yeterli, güçlü delil elde edilmediğinden tutuksuz yargılanmak üzere sebest bıraktı. Tutuklu yargılanan Kubilay A. ve Murat K. da avukatlarının itirazı üzerine, İzmir 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından serbest bırakıldı. Bugün (24 Haziran) yapılan duruşmaya ‘kasten adam öldürme’ suçundan müebbet hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan sanıklar Murat K., Suat D., Kubilay A., Reşit A. katılmadı.

‘Bu ülkede hakaret suçundan 16 yaşında çocuk tutuklandı, avukatlar tutuklandı’

Ekrem Kaçeroğlu ailesinin avukatı Mustafa Rollas, adli tıp raporundaki “maktulün vücudundan çıkan kurşunun 36 kalibrelik av tüfeğine uygundur” cümlesinin incelemeyi aşan, maksadı değiştiren ve tespiti muğlak hale getiren bir değerlendirme olduğunu, kurşunun uygun bir fişeğe yerleştirilmesi halinde 16’lık bir tüfekle atılıp atılmayacağının tespitini talep ettiklerini söyledi.

Avukat Nezahat Paşa Bayraktar, soruşturmanın eksiklerle dolu olduğunu belirterek, görüntü kayıtları geldiğinde mahkemenin mahallinde keşif yapmasını, keşifte tanıkların dinlenmesini ve sanıkların tutuklanmasını talep etti.

Avukat Eylem Yıldız ise “Bu ülkede hakaret suçundan 16 yaşında çocuk tutuklandı, avukatlar tutuklandı. Aslolan tutuksuz yargılanmaktır, ancak ortada bir ölü varsa katil zanlılarının, özellikle de tüfeği kullanan Reşit A.’nın tutuklanması gerekmektedir” dedi.

Sanık avukatı: ‘İmza veriyor ya duruşmaya niye gelsin’

Sanık avukatlarından Tolga Turgut ise karşı taraf avukatlarının sanıkların duruşmaya gelmemelerini gerekçe göstererek tutuklanmasını talep ettiklerini, oysa sanıkların adli kontrol gereklerini yerine getirerek her hafta karakola gidip imza verdiğini, dosyada sanıklar aleyhine çok net delillerin de bulunmadığını, mahkeme heyeti ne zaman isterse sanıkları duruşmalarda hazır edebileceklerini belirterek, tutuklanma taleplerinin reddini istedi.

Mahkeme Başkanı Nilüfer Öncel, sanıkların tutuklanma talebinin reddine ve duruşmalardan vareste tutulmalarına, görüntü ve fotoğrafların karşılaştırılması için Ankara Jandarma Kriminal Laboratuvarı’na gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

‘Verilecek karar ile temiz bir sayfa açılacak’

Duruşma öncesi HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, HDP İzmir İl Başkanı Cavit Uğur ile Kaçeroğlu’nun ailesi ve yaklaşık 100 kişilik grup partiliyle adliye önünde basın açıklaması yaptı. Grup, ellerinde “Ayaklarımızın altındaki cenneti alın, evlatlarımıza dokunmayın” ve öldürülen Ekrem Kaçeroğlu’nun fotoğraflarının bulunduğu pankart açtı.

Kürkçü, “Bu dava linç edilen Kaçeroğlu’nun katillerini ortaya çıkaracak. Verilecek karar ile temiz bir sayfa açılacak. Ekrem’in katilleri er geç ortaya çıkacaktır. Eninde sonunda adalet yerini bulacak. Katillerin er geç cezalandırılacak. Davanın takipçisi olacağız” dedi.