Em Cejna Zimanê Kurdî Pîroz Dikin

HDK Eşsözcüleri’nin Kürt Dil Bayramı açıklaması

dil15 Gulan’a sala 1932 Celadet Elî Bedirxan û hevalên xwe Kovara Kurdî a bi navê ‘Hawar’ çap kirin. Li ser vê bûyera dîrokî her sal Cejna Zimanê Kurdî di vê demê de tê pîroz kirin.

Kesayetiya mirov ji zimanê mirov tê. Ziman ramanê, raman jî ziman dewlemend dike. Li vê sedsala em tê de perwerdehiya zimanê zikmakî ne wek barek wek mafek xwezayî tê pejirandin. Ziman ji bo gelan pergala domandin û jiyandina çand û nasnameyê ye.

Civak, heya kû zimanê xwe di nav hemû qadên jiyana rojane de nede jiyandin nikare hebûna xwe bidomîne. Li ser vê rastiyê wateya mandelkirin, qedexekirin û astenkirina li ser zimanê zikmakî inkarkirina civakê bixwe ye.

Ew kesên dibêjin ‘zimanê me rûmeta meye’ û ji ber vê yekê ji dibistanan tên avêtin, dikevin zindanan, xwe dikin cangoriyên vê tekoşînê, ew kesên bi salan ji bo ziman û çanda xwe li berxwedidin em wan bi dil û can silav dikin û cejna gelê Kurd a 15 Gulanê pîroz dikin.

15 Gulan 2016

Hevberdevkên HDK                                   

Gülistan Kılıç Koçyiğit û Ertuğrul Kürkçü

Kürt Dil Bayramını Kutluyoruz!

15 Mayıs 1932 de Celadet Ali Bedirhan ve yoldaşları Hawar adında bir Kürtçe dergi çıkardılar. Bu tarihsel olay üzerine her yıl aynı tarihlerde Kürt Dil Bayramı kutlanmaktadır.

İnsanın karakteri dilinden gelir. Dil düşünceyi, düşünce ise dili zenginleştirir. İçerisinde bulunduğumuz yüz yılda, anadilde eğitim bir yük olarak değil doğal bir insan hakkı olarak kabul edilmiştir. Çünkü dil toplumların sürekliliğini sağlayan, kültürle birlikte kimliği var eden en güçlü araçtır.

Toplum kendi dilini yaşamın her alanında aktif olarak yaşatmadıkça kendi varoluşunu da sürdüremez. Bu gerçeklik ışığında dil üzerindeki asimilasyon, yasaklama ve engelleme girişimleri toplumun tümden inkârı anlamına gelir.

Dilimiz onurumuzdur dediği için okullardan atılan, cezaevlerine düşen, yaşamını yitiren, dil ve kültürü için direnen herkesi yürekten selamlar, Kürt halkının Anadil Bayramını kutlarız.

15 Mayıs 2016

HDK Eşsözcüleri

Gülistan Kılıç Koçyiğit- Ertuğrul Kürkçü