Habeas corpus -Kişiyi Gösterin

HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü ve HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş’tan oluşan bir heyet açlık grevindekilerini ziyaret etti

crqjeowwgaac5tpPKK Lideri Abdullah Öcalan’la uzun süredir haber alınamaması ve çözüm ortamının oluşması amacıyla süresiz dönüşümsüz açlık grevine giren 50 siyasetçinin eylemi devam ediyor..

HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü’den oluşan bir heyet de eylemdeki siyasetçileri ziyaret etti. Buradaki konuşmasında açlık grevi eylemiyle Öcalan’la görüşme ortamının sağlanmasının istendiğini söyleyen Yüksekdağ, “Sayın Öcalan’la görüşmelerin yapıldığı dönemde kan, savaş, ölüm olmadı. Öcalan’la görüşme sağlanması Türkiye halkları için bir barış ortamının sağlanması içindir” dedi.

Ziyarette ilk olarak konuşan HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, açlık grevi kararının bir protesto hareketi olduğunu belirterek, “Bu kararı verenler yaşanacak her şeyin farkındalar. Sayın Öcalan’dan haber alınmalı ve bir an önce aile ile avukatları ile görüşmesi sağlanmalıdır. Adalet Bakanı Bozdağ 15 Temmuz’dan sonra yeni önlemler aldıklarını söylüyor. Bu önlemler nedir? Bizlerin de bunları öğrenmeye hakkı var. Bizler de bu süreçte arkadaşlarımızın yanında olacak ve desteklerimizi göstereceğiz, “‘Habeas corpus” (kişiyi gösterin) 14. yüzyıldan beri hukukun ilkesidir. Grev de bunun içindir.” diye konuştu.

‘BİR BARIŞ UMUDU DOĞSUN İSTİYORUZ’

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, siyasetçileri selamlayarak başladığı konuşmasında şunları söyledi, “Arkamda gördüğünüz tablo Türkiye siyasetinin içerisine girdiği bir krizin resmidir. Bu kriz fotoğrafını yaratanlar arkadaşlarımızın meşru talebini karşılamayan siyasi iktidardır. Bakın nisan ayından bu yana sayın Öcalan’a ağır ve katı bir tecrit uygulanmasına rağmen onun barış mücadelesi, barış isteği, barış siyaseti ve halkların yüreğinde, ruhunda karşılığını bulan siyasi programı var olmaya devam ediyor. Türkiye’nin bu kadar güvensiz bir ülke haline gelmesinin tek bir nedeni vardır. Hükümetin adına güvenlik dediği şiddet politikalarıdır. Bunun tek nedeni Sayın Abdullah Öcalan tarafından başlatılan barış ve çözüm sürecinin sonlandırılmasıdır. Şimdi o masanın tekrar asla kurulamayacağından bahsediyorlar. Türkiye toplumu bu siyasetle yönetilmeyi hak etmiyor. Bu ortamı yaptığı çağrıyla ve çözüm sürecinde Abdullah Öcalan başarmıştı.

Türkiye’de iyi şeyler oldu, kan akmadı, evlere cenazeler gitmedi. Yıllardır öldürerek çözüm olmadı. Sayın Öcalan, ölüm olmadan, savaş olmadan bir çözüm ortaya koyuyor. Ve üç yıl boyunca kimse kandan bahsetmedi, beslenmedi. Şimdi kandan beslenen bir siyasetle hareket ediliyor. Bugün başlatılan bu açlık grevi direnişi tüm halklar ve insanlık içindir. Evrensel hukuk kriterlerinin yerine getirilmesi içindir. Türkiye halklarının bu savaş belası karşısında bir umudunun olması, umudunun doğması içindir. Tüm bu yaşanan savaş yönelimi karşısında barış iradesini büyütebilmek için kritik düğümü çözmek gerekiyor. Bu düğüm ve barış ortamı da sayın Öcalan’la yapılacak görüşmedir” diye konuştu.