Hava Kuvvetleri Bombaladı, Sınır Tümeni Soruşturuldu

Katliamı gerçekleştirenler Hava Kuvvetleri uçakları. Askeri savcılık ise bombalamaya yetkisi olmayan Şırnak’taki sınır tümeni görevlilerini soruşturmuş.

roboskiHalkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü Roboski katliamıyla ilgili takipsizlik kararını değerlendirdi.

O dönem kurulan Meclis İnsan Hakları Komisyonu bünyesindeki Uludere Alt Komisyonu üyesi de olan Kürkçü, kararın kabul edilemez olduğunu söyledi.

Tümenin bombalamada rolü yoktu

Kürkçü kararı şöyle değerlendirdi:
“Şüpheliler, Şırnak’ta konuşlanmış olan 23. Sınır Tümen Komutanlığı yetkilileri.
Karardan, savcılığın bombalamayı yapanlarla ilgili olarak hiçbir kovuşturma yapmadığını anlıyoruz.”
“Bu asla kabul edilemez çünkü, katliamı gerçekleştirenler Hava Kuvvetlerine bağlı uçaklar. Oysa bu soruşturmada Şırnak’taki sınır tümeni görevlileri soruşturulmuş. Onların hava bombardımanında herhangi bir rolleri olmadığını, zaten Meclis komisyonu olarak saptamıştık.”
“Yani bu kovuşturmaya yer yok kararı, zaten bombalamaya yetkisi olmayan şüpheliler hakkında.”

Sınır ötesi harekat yetkisi

“Kararda bombalama süreciyle ilgili de bir değerlendirme yapılıyor. Karar, sürecin Genelkurmay Başkanlığı emriyle gerçekleştiğini kayıt altına alıyor. Sorumluluk silsilesini ortaya koyuyor.”

“Dolayısıyla Genelkurmay Başkanlığı’nın, Hükümet’in vermiş olduğu sınır ötesi harekat yetkisinin kendisine devredilmesi sonucu bu kararı aldığını kaydediyor.”

“Kusursuz bir katliam”

“Bu sadece hukuki bir karar değil. Aslında biz başladığımız yere döndük.”
“Askeri savcılık, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerçekleştirdiği bir katliamın kovuşturulması gerekmediğine, burada oluşmuş olabilecek hataların hata sayılmayacağına karar verdi. Karar şunu söyledi bize: TSK kusursuz bir katliam işledi, bundan dolayı da kimsenin cezalandırılmasına yer yoktur.”
“Türkiye’de hukuka saygısı olduğu iddiasında olan herkesin, insan hakları savunucularının, adil bir yargılamadan yana olan herkesin ayağa kalkması gerektiğini söyleyebilirim.”

“Bu kararı kabul etmem”

“Komisyonun bir üyesi de olarak ve katliamın ayrıntılarını bilen biri olarak bu kararı asla kabul etmem ve sorumluların cezalandırılması için elimden gelen her şeyi yapacağım. Hem BDP’nin hem HDP’nin hukukçuları ve aileler bunun üzerine gideceklerdir. Hukuki süreci takip edeceğiz.”

“Zaten hukuk katledilmiş olduğu için bundan sonrası uluslararası mahkemelerin ve siyasetin konusudur.”

TSK-AKP yakınlaşması dönemi

“Kararın verildiği tarih de son derece manidar. AKP içindeki çatışmanın ve gerginliğin başladığı dönemde, TSK ile Hükümet arasındaki yakınlaşmanın da bu kararın alınmasında etken olduğunu düşünüyorum.”
“TSK, AKP’nin kendisine muhtaç olduğunu kavradığı andan beri bu katliamı temize çekmek konusunda bütün iradesini ortaya koymuştur. Hükümet’e de bu kararı kabul etmek kalıyor.”

Sorumlu Başbakan ve Genelkurmay Başkanı

“Başından beri, Genelkurmay Başkanı’nın ve Başbakan’ın baş sorumlular olduğunu biliyorduk, söylüyorduk.”
“Karar, Genelkurmay Başkanı’nın emri veren kişi olarak tescil etti. Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın yargılanmaması halinde Roboski katliamının gerçek anlamda aydınlanamaz. Ne yazık ki şimdi her ikisi arasında bir uğursuz ittifak yapılmış görünüyor. Bu karar da bu anlaşmanın ürünü.”

“Genelkurmay bana da dava açsın”

“Buradan Genelkurmay Başkanı’na da sesleniyorum. Hüseyin Aygün’ün ‘imam’ demesi üzerine suç duyurusu yaptı. Şimdi bana da dava açsın, Roboski’nin katilinin, katliamın emrini verenin kendisi olduğunu söylüyorum. Mahkeme önünde hesaplaşalım.” (Bianet-Ayça Söylemez)

Kürkçü, Uludere Alt Komisyonu’nun raporuna koyduğu muhalefet şerhinde, raporun soruları cevapsız bıraktığını belirtmişti. Raporun haberine ve tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.