HDK: 15-16 Kasım’dan sonra yeni sürece girilecek

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, 15-16 Kasım tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilecek olan HDK kongresine ilişkin Divriği Kültür Derneği’nde basın toplantısı düzenledi.

ist-071114-hdk-basin-toplantisiHDP İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel’in de katıldığı toplantıda ilk olarak konuşan HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, 18-19 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen Barış Konferansı’nda ortaya konulan en önemli hedefin barışın toplumsallaştırılması olduğunun altını çizerek, barışın sadece çatışan taraflara bırakılmayacak kadar toplumsal bir süreç olduğunu söyledi. “Kamu düzeni” söylemleriyle toplumsal barış ve müzakere süreci arasında bir ilişki kurulmaya çalışıldığını kaydeden Kürkçü, “Sadece hükümete kalacak olsa hükümet hiçbir zaman çözüm inisiyatifi almaz” diye konuştu.
15-16 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek olan kongrenin ardından yeni bir sürece girileceğini belirten Kürkçü, çözüm sürecinin yerelleşmesi gerektiğini vurguladı. Kürkçü, “Sürecin yerelleşmesi ve daha da toplumsallaşması için her mahalle, ilçe, il ve bölgede inisiyatif alıp barışı anlatarak barışı hükümetin iki dudağının arasından alıp, halkla buluşturacağız.”

Sokaklardaki barış arayışının kontra güçler aracılığıyla bastırılmak istendiğini ifade eden HDP İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel ise, “Kamu düzeni” söylemleriyle toplumsal muhalefeti bastırmak isteyen AKP hükümetinin “Kamu düzeni” söylemlerinin, toplumsal barış ihtiyacına nasıl yaklaştığını da gözler önüne serdiğini söyledi. İş cinayetleri, HDP’ye yönelik ırkçı saldırılar ve ekolojik kırımlara da dikkat çeken Tüzel, “HDK Türkiye’de bugüne kadar başarılmış en geniş birlik ve mücadele bloğudur. Dolayısıyla çağrıları karşılık bulmakta” dedi. Tüzel, HDK’nin amacının halkların demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesini daha ileri bir boyuta taşımak olduğunu da sözlerine ekledi.

HDK’nin “Başka bir Türkiye’nin mümkün” şiarıyla kurulduğunu ifade eden HDK Eş Sözcüsü Sabahat Tuncel de, HDK’nin kuruluşundan bu yana Gezi ve Kobanê direnişi gibi iki önemli toplumsal olayın gerçekleştiğini söyledi. HDK’nin 5 temel eksen etrafında kurulduğunu vurgulayan Tuncel, bunlardan ilkinin demokrasinin kazanılması olduğunu söyledi. AKP hükümetinin barışı halklara karşı şantaj olarak kullandığını belirten Tuncel, buna karşı HDK’nin temel hedeflerinden olan emeğin özgürlüğü, kadın özgürlüğü ile ekoloji ve gençlik mücadelesine vurgu yaparak, “15-16 Kasım’da yeniden bu eksen üzerinde bugüne kadar yaptığımız çalışmaların eleştirisi ve özeleştirisini vereceğiz. Her genel kurul bizim için yeni bir başlangıç demektir.

Toplantı soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

unnamed