HDK: Çözüm Süreci Zorunluluktur!

Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel, Elazığ’da Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) düzenlediği, ‘Çözüm için müzakere, barış için eşitlik’ adı verilen toplantıya katıldı.  

 

hdk elazigToplantının açılış konuşmasını yapan Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, PKK’lıların çekilmesin gündeme getirerek, şöyle dedi: “Türkiye’de sınır dışına, elbiselerini çıkartarak, silahlarını bırakarak çıksınlar tartışmasının aslında tartışmanın son derece önemsiz bir yanı olduğunu söyleyebiliriz. Bugün Türkiye’de bu sürecin selametle sürmesi için diyorlar ki bize; ‘Sakın ola hükümeti eleştirmeyin, hükümetin canını sıkmayın, Tayyip Erdoğan’ın duymak istemediği kelimeleri söylemeyin. Yoksa barış tehlikeye girer.’ Böyle barış sağlanamayacağı için bana sorarsanız tehlikeye de girmez.

 

Biz bu sürecin Meclis tarafından denetlenmesini, Tayyip Erdoğan hükümetinin keyfine bırakılmamasını istiyoruz. O nedenle Meclis’in devreye girmesi gerekiyor ve CHP’nin bu süreçte kurucu bir rol oynayacak güçler arasına gelmesi ve barışa sırtını dönmemesi gerekiyor. Genel bir af olmadan, barış perçinlenmeyecektir. Oğullarımız, kızlarımız hapishanelerden çıkmadan barış olmayacaktır ve Sayın Öcalan’ın özgürlük koşulları sağlanmadan barışın sürekliliği güvence altına alınmış olmayacaktır.”

 

Tuncel: “CHP çözümüyle gelsin”

 

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na seslenirken, şöyle konuştu: “CHP’nin bile barış sürecine ‘temkinli yaklaşmak’ demeyelim uzak durması, şimdiye kadar suskundu. Biz diyorduk bu suskunluğunu geçsin. Şimdi neredeyse konuştukça aralardaki mesafe açılıyor. Hani konuşmasınlar daha iyi, en azından deriz ki sustu bunlar. Buradan biz sayın Kılıçdaroğlu’na sesleniyoruz, onun şahsında CHP’ye; ‘Çözüm istiyor musunuz? Barış istiyor musunuz gerçekten? O zaman gelin onu söyleyin. AKP’nin politikasını beğenmiyor musunuz ya da BDP’nin barış politikalarını beğenmiyor musunuz? O zaman çözümünüzle gelin. Bu iş olmaz demekle bu iş olmuyor yani” dedi.

 

“Başa dönülebilir, kötü şeyler yaşanabilir”

 

‘Çözüm sürecinin’ aynı zamanda zorunluluk olduğunu ifade eden Sebahat Tuncel, bugünkü sürecin Türkiye açısından da bir zorunluluk olduğunu söyledi.

 

Tuncel, “Dolayısıyla Türkiye ya kendi sorununu çözecek ya da kendisi çözülecek. Bu kadar net. Kürtler devrim yapıyor. Türkiye’de Kürtler silah, özgürlük, eşitlik, dilini, kültürünü, kimliğini istiyor. Bakın 3 aşamalı bir süreç var. Birisi Sayın Öcalan çağrı yaptı, PKK buna cevap verdi, ateşkes ilan etti. Şimdi PKK’nın sınır dışına çekilmesi meselesi tartışılıyor. Ama bu sorunun sadece küçük bir bölümü. Asıl bölüm bundan sonraki aşamadır. Bundan sonraki aşama da Anayasa sürecidir. Eğer gerçekten Türkiye’de demokratik özgürlükçü bir anayasa geliştirilmezse tekrardan başa dönebilir ve daha kötü şeyler yaşanabilir” diye konuştu.