HDK: Gaziantep’te Gerçekleştirilen Bombalı Saldırıyı Lanetliyoruz!

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bir açıklama yaparak 20 Ağustos’ta Antep’te gerçekleşen bombalı saldırıyı kınadı.

20 Ağustos günü Antep Karşıyaka’da gerçekleştirilen bombalı saldırıda 9 yurttaşımız hayatını kaybederken, onlarca yurttaşımız yaralanmıştır. Bombalı saldırıyı ve katliamı gerçekleştirenleri lanetliyor, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Katliamın Sorumlusu Savaş ve Şiddet Politikalarında Israr Eden Hükümettir 
Bu hunhar saldırının kim ya da kimler tarafından yapıldığı konusunda sorumlu davranması gereken, doğru bilgi toplayarak hızla sorumluları bulması ve açıklaması gereken Hükümet bunun yerine, kin ve nefreti arttırıcı, Kürt yurttaşlarımıza karşı kışkırtıcı açıklamalarda bulunmuştur. Tüm olup bitenin birinci derecede sorumlusu olan Hükümet yetkilileri, olaydan hemen sonra dikkatleri bir yere yöneltmek istemiş, PKK’yi adres olarak işaret etmiş ve arkasından, edindiğimiz bilgilere göre polislerin de yönlendirmesiyle BDP binaları saldırıya uğramış, cam ve çerçeveleri kırılmış, ateşe verilmiştir.

Roboskî Katliamının Sorumlularını Açıklamayanlar Antep’teki Patlamayı 5 Dakikada Nasıl Çözdü?
Birçok provokasyon ve katliamın üzerindeki “sır” perdesi kalkmazken, bu olaydan hemen sonra sorumsuzca yapılan açıklamalar inandırıcı olmaktan çok uzaktır. Devletin TSK tarafından gerçekleştirilen Roboskî katliamın üzerinden 8 ay geçmesine rağmen sorumluları açıklayıp hakkında soruşturma açmayan hükümet, her nasılsa Antep’te gerçekleştiren bombalı saldırı ve katliam hakkında anında sorumluları tespit edebilmiştir.
Bu tür gelişmeleri, önceden tedbir alarak engellemesi gereken Hükümet, bunu yapmadığı gibi, Karşıyaka Polis Karakolu’nun yanı başında gerçekleşmiş olan ve sivil yurttaşlarımızın katline ve yaralanmasına neden olan saldırıyı izah edememektedir. Çekici ile getirilip, karakolun yanına yerleştirildiği açıklanan bombalı aracın ve patlamanın arkasındaki güçler hızla açığa çıkarılmalıdır.
Bu tür provokasyonlar ve katliamlar karşısında en ucuz yol olarak Kürt halkının hedef gösterilmesi kabul edilemez. Kürt, Türk, Arap, Ermeni, Alevi, Sünni, Hıristiyan her dilden ve her inançtan halklarımızın kardeşçe bir arada yaşadığı Antep’te katliamın acılarını birlikte sarması gereken yurttaşlarımız karşı karşıya getirilmek istenmiştir.

Rüzgar Eken Hükümet Fırtına Biçiyor…
Türkiye’yi içeride ve dışarıda savaş ve çatışma politikalarına sürükleyen, komşu ülkelerin içişlerine karışan ve Suriye’de savaş bezirganlığına soyunan, Türkiye’yi ABD’nin üs ve cephane alanına dönüştüren, Suriye sınırını bu tür saldırıları yapabilecek kontralarla dolduran, İran ve Irak yönetimleriyle krizler yaratan, bölgedeki Kürt sorunundan dolayı provokatif girişimleri sürdüren, ülkemizdeki Kürt sorununda şiddeti ve savaşı körükleyen AKP politikaları, halklarımıza gün yüzü göstermiyor. AKP sürdürdüğü politikalarla ülkemizi savaşın ve bu tür provokasyonların içine sürüklemiştir.

Halklarımızı Barış, Kardeşlik, Eşitlik ve Özgürlük Mücadelesinde Birleşmeye Çağırıyoruz…
Halkların Demokratik Kongresi olarak halklarımıza çağrımız, bu tür karanlık tertipler karşısında sağduyulu davranmaları, yaraların sarılması için el ele vermeleri, ülkemizde ve dışarıda süren savaş politikaları karşısında ortak tutum almaları; barış, eşitlik ve özgürlük mücadelesinden geri durmamalarıdır. Kürt sorunun eşit haklara dayalı barışçı ve demokratik çözümü de, bölge halklarıyla kardeşçe yaşamın yolu da buradan geçiyor.

Halkların Demokratik Kongresi Yürütme Kurulu
21 Ağustos 2012