HDK: Halkın Talepleri Yerine Getirilmeden Sorun Çözülmez!

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder , Levent Tüzel ve Sebahat Tuncel Taksim’de dün yaşanan polis müdahalesi ve Gezi Parkı ile ilgili açıklamalar yaptı.

 

hdk geziOrtak açıklamayı yapan Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, halkın Gezi Parkı için talepleri yerine getirilmeden sorunun çözülemeyeceğini vurgulayarak, “Bütün gözaltına alınanlar serbest bırakılmalı. SDP’ye yönelik baskıya son verilmeli” dedi.

 

İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’de Başbakan Erdoğan ve çeşitli bakanların yaptığı ‘faiz lobisi’ açıklamalarını eleştirerek şunları söyledi, “Yeni bir türkü çıktı faiz lobisi diye. Hükümet ne öneriyor kredi çekip geri mi ödemeyelim? Buradaki insanlara kredi de veren bulunmaz ki! Varsa böyle bir şey vergi koy al tedbirini. Buradaki her genç, her kadın artık yeter diyor. Hükmedenlerin önünde tek yol var: Saygı duymak ve ciddiye almak! Buradaki ağaçlara ve insanlara hiç kimse dokunamaz. Buradaki eylemin niteliğine kimse halel getirmemeli.”

 

İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ise şunları söyledi, “Burada insani, haklı, demokratik taleplerden kaynaklanan bir meşruiyet var ve halk bundan sahipleniyor. Hükümet ve Başbakan’ın ise faiz lobisi çarpıtması var. Vali saldırının devam edeceğinin işaretini verdi. Burada marjinal gruplar, istihbarat örgütleri yok burada haklı taleplerine sahip çıkan halk var, onun sanatçıları, aydınları var. Marjinal gruplar diyerek bir arada direnenleri bölme çabalarına kimse prim vermeyecek, şiddeti kışkırtan hiçbir girişime de kimse izin vermeyecek. Bu direnişi başarıyla sonuçlandırmak buradaki arkadaşların hepsinin eseri olacak… Biz de yanlarında olacağız.”

 

İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise polis müdahalelerini ‘özerk yönetim’ işareti olarak değerlendirdi. Tuncel şunları söyledi, “Ben hükümete çağrı yapmak istemiyorum çünkü süreci vali yönetiyor! Hükümet demokratik özerkliği yaşama geçirmiş ama bu otoriter bir özerklik. Vali istediği gibi şiddet estiriyor. Vali, Gezi Parkı’na gelmek istiyorum diyor. Bombayla, TOMA’yla değil yalnız gelirse buradaki halk ona söyleneceği söyler. Bu halk Gezi bizimdir diyor. Hükümet bunu tek cümleyle söylerse, ‘yapılaşma olmayacak’ derse bu direniş sona erer. Hükümet Gezi’yi halka bırakmalı, Taksim’i de toplumsal muhalefete açmalı. Sokaklar özgür olursa toplum özgür olur. Medya demokrasiden ve özgürlüklerden yana olmalıdır.”

 

SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan ise dün parti binalarının basılması sırasında üyelerinin şiddet görerek gözaltına alındığını ve direnişi polisiye film senaryoları ile bozmaya çalıştıklarını söyledi. Turan, SDP’nin günah keçisi yapıldığını belirterek, “Bu hesap Bağdat’tan döner, SDP marjinal bir örgüt değil, başından beri Taksim direnişinde yer almış meşru bir siyasi partidir” dedi. Turan, gözaltındaki üyelerinin serbest bırakılmasını da istedi.(Radikal)