HDK Heyeti, Hatay’da Suriye’deki savaşın yansımalarını inceledi

Ertuğrul Kürkçü, Levent Tüzel, Hakların Demokrasi Partisi (HDP) Eş Başkanı Yavuz Önen ve beraberindeki heyet Suriye olaylarını yerinde görmek ve yaşananları incelemek için Hatay’daydı.

 

hatayHDK Yürütme Kurulu üyeleri Levent Tüzel, Ertuğrul Kürkçü, Gülfer Akkaya, Hatice Altınışık, Kadir Akın ve Gülsüm Ağaoğlu ile Halkların Demokratik Partisi Eş Başkanı Yavuz Önen’den oluşan HDK heyeti, önce Hatay Vali Yardımcısı ile görüştü. Ardından Hatay Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda temennilerinin Suriye’de yaşanan olayların son bulması olduğunu söylendi. Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Suriye’deki olayların Hatay’a yansımalarını yerinde görmek amacıyla İl’e geldiklerini kaydederek kent genelinde Hatay Valiliğinin aldığı karar doğrultusunda yasaklanan gösteri yürüyüşlerinin yeniden izinli hale getirilmesi için temaslarda bulunacaklarını söyledi.

 

Kürkçü, “Hatay’da yürürlükte olan izinsiz gösterili yürüyüş yapma hakkının yeniden verilmesi için çalışıyoruz. Hatay sınır ticaretinde çok önemli. Fakat Suriyede yaşanan iç savaş Hatay’ı İktisadi yönden olumsuz yönde etkiledi.” diye konuştu.

 

Suriye’deki olaylar nedeniyle bölgede göçün arttığını ifade eden Kürkçü,

 

“Suriye’de baş gösteren çatışmalar dolayısıyla özellikle Antakya’da göçün arttığını ve bu göçler sonrası birçok sorunların ortaya çıktığını görüyoruz. Hem sivil yaşamda hem ticari ve devlet-toplum ilişkilerinde ortaya çıkan bu sorunları valilikle görüşmeye geldik. Vali yardımcı Orhan Mardinli ile yaptığımız görüşmelerde sorunları dile getirdik şimdi de cevabını bekliyoruz” dedi.

 

Kürkçü, kentte yapacakları ziyaretler sonrasında tüm sorunların cevabını bulacaklarını bildirdi.

 

İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Hatay’da çeşitli engellemelerin mevcut olduğunu, barışçıl yollarla Kürt sorununun çözülmesi gerektiğini ve bir an önce Suriye’de yaşanan olayların durulmasını istediklerini söyledi. Savaşa karşı kampanyaların sürdüğünü söyleyen Tüzel, “Herkesin mücadelemize katılımasını istiyoruz.” diyerek çağrıda bulundu.

 

HDP Eşbaşkanı Yavuz Önen ise Mayıs ayı sonlarında Hatay’daki parti oluşumlarını tamamlamayı planladıklarını aktararak, “Hatayla çok sık ve yoğun bir ilişki içindeyiz. Mayıs ayından sonra parti kuruluşumuzu tamamlayacağız. Yönetim sokakta bizle muhatap ama masada kimse yok.” dedi.