HDK Kars’ta “Çözüm için müzakere barış için eşitlik” paneli düzenledi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Kars’ta Kars Sanat Merkezi Salonu’nda “Çözüm için müzakere barış için eşitlik” paneli düzenledi. HDK  Milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Levent Tüzel, BDP Kars Milletvekilli Mülkiye Birtane katıldı.

 

bdp hdk simer toplanti (4)Toplantıya BDP Kars İl Eş başkanları Nuriye Erkmen ve Şerafettin İldirim, bölge belediye başkanları, MEYA-DER temsilcileri, HDK Kars temsilcileri, KESK, DİSK temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Salonda “Halkların Demokratik Partisi tüm Türkiye halklarına selam olsun”, “Çözüm için müzakere barış için eşitlik”,”Doğanın, kentin yaşam alanlarının talanına son”, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun” pankartları asıldı. Panel demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunda “Güneşin zaptı yakın” marşı okundu. Salonda sık sık “Öcalan’a özgürlük”, “Faşizme geçit yok”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Bijî serok Apo” ve “Şehît namirin” sloganları atıldı. İlk olarak konuşan HDK Kars Yürütme Üyesi Ekrem Savcı, faşizme geçit vermeyeceklerini belirterek, mücadelelerini HDK adıyla daha da genişleteceklerini söyledi. Savcı’dan sonra konuşan HDK Kars Dönem Sözcüsü Ayhan Gezici, “Halklar eşit ve özgür olmadıkça bizler mevzilerimizi terk etmeyeceğiz” dedi.

 

‘Tüm devrimci sosyalistler HDK çatısı altında mücadele vermeli’

 

Daha sonra panelin konuşmacısı olarak söz alan BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Kürtçe ve Türkçe katılımcıları selamlayarak, halkların kardeşlik mücadelesinin her zaman büyüyeceğini belirtti. Dünya Emekçi kadınlar Gününü kutlayan Birtane, “Bundan sonra mücadelemizi Kürt halkının dostları ile birlikte yücelteceğiz. Eşitlikten yana olanların bir araya geldiği tarihi bir süreç yaşıyoruz. Bu süreçte tüm devrimci sosyalistleri tekrar HDK çatısı altında bu sürece dahil olmalıdır. Kadını, genci, yaşlısı herkes verilen eşitlik ve özgürlük mücadelesine emeklerini katmalıdır” dedi. HDK’nin kurulması konusunda bilgi veren Birtane, “HDK Sayın Öcalan’ın ulusal birlik önerisi temelinde oluşturulmuştur. Bu birlik temelinde tüm halkların temsiliyeti yer almaktadır. Halkların kardeşliğini Kars’ta inşa ederek faşizme karşı omuz omuza direneceğiz” dedi.

 

‘İktidar anlayışını devrimci gençlik ruhu ile devireceğiz’

 

Daha sonra HDK Yürütme Kurulu Üyesi ve BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Biz her türden iktidarı ortadan kaldıracağız. Gündelik hayattan politik hayata doğru sürüp giden bir iktidar anlayışını devrimci gençlik ruhu ile devireceğiz. HDK ezilenleri ezenlere karşı koruyacak ve büyük bir katılım elde edecektir” diyerek, “Eşitliği her alanda özgün bir hale getirecek ve kadın kotası yarı yarıya olacaktır. Sayın Öcalan’ın projesi olan BDP blok ve mücadelesine sonsuz saygı duyduğum Kürdistan Özgürlük mücadelesi ile Türkiye’yi baştan sona değiştireceğiz. Bizim hiçbir zaman dar bir bakış açımız olmayacaktır. Kürtlerin, Lazların, Çerkezlerin, Alevilerin ve daha nice halkların, haklarını ve özgür yaşam koşullarını hep beraber kazanacağız. Engelleri birlik ve beraberlik çözecek. Blok milletvekilleri ve HDK bileşenleri olarak ezilen halkların sesi olacağız” dedi.

 

‘Türkiye halkları barışı istiyor’

 

Daha sonra HDK Yürütme Kurulu Üyesi ve İstanbul Milletvekili Levent Tüzel bir konuşma yaptı. Tüzel, “Çözüm için müzakere barış için eşitlik kampanyamızda barışı bu topraklarda inşa edene kadar çalışacağız” dedi. Konuşmasında Kars’ın sorunlarına değinen Tüzel, “Kars gibi tarihi bir kültüre sahip bir şehir bugün harabe bir durumda. Sürekli BDP belediyelerine saldıran Başbakan acaba kendi partisinin iktidar olduğu bu ilin sokaklarını hiç dolaşmış mıdır? İktidar partisinden olan Kars belediyesinin çalışmalarına hiç bakmış mıdır? Kars’ta yollar çamurdan, caddeler çöpten ve pis sulardan geçilmiyor. Başbakan bıraksın başka partilerin belediye çalışmalarını. Kendi partisinin çalışmalarına baksın ve ne kadar vahim bir durumda olduğunu görsün” dedi. Barışın gerçek sahiplerinin kendileri olduğunun altını çizen Tüzel, “Türkiye halkları barışı yakıcı bir şekilde istiyor. Bize düşen görev ise barışı halka armağan etmek için çalışmaktır. Sayın Öcalan demokratikleşmeye dayalı bir barışın temellerini müzakerelerle başlatmıştır. Kürt Özgürlük mücadelesi ve ezilen halkların mücadelesini veren Sayın Abdullah Öcalan bunun farkında ki bütün acımasız tecrit koşullarına rağmen Türkiye halkları ile bunu bugüne getirdi” dedi.

 

Konuşmaların ardından panele katılanlar, panelistlerle bilgi alışverişinde bulundu.(DİHA)