HDK: Madencileri ölüme taşeron sistemi götürdü

Zonguldak’ta bulunan TTK Kozlu Müessesesi’ne ait kömür ocağında yaşamını yitiren 8 madenci için Halkların Demokratik Kongresi (HDK) adına Zonguldak’a gelen milletvekilleri, incelemelerde bulundu.

 

zonguldak 1İncelemelerin ardından, Genel Maden İşçileri Sendikası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen basın toplantısına BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ve EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan katıldı.

 

 

Toplantıda söz alan Levent Tüzel, Türkiye’nin iş cinayetlerinde birinci sırada olduğunu ve buna kader denilemeyeceğini belirterek artık kimsenin ‘güzel öldüler’ diyemeyeceğini söyledi. Görüşmelerden izlenimlerini aktaran Tüzel ölümleri taşeron çalıştırmanın getirdiğini vurgulayarak, “Hızlı üretim, daha çok para kazanmak adına gerekli önlemler alınmadığı için böylesi sonuçlar ortaya çıkıyor” dedi.

 

BDP grubunun da tek tek vekiller olarak da bir meclis araştırması taleplerinin olduğunu ve henüz gündeme alınmadığını dile getiren Tüzel, “Bu tür talepler hükümet tarafından görülmek, incelenmek istenmiyor. Hep işçide emekçide kusur aranıyor. Sorumlular cezalandırılmıyor” diye konuştu.

 

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

 

Bu yılın başında yürürlüğe giren iş sağlığı yasasının yeterli ve önleyici olmadığının yasa çıktıktan sonra yaşanan iş cinayetlerinde de görüldüğünün altını çizen Tüzel, “Asıl olan işçinin emekçinin sözünün iradesinin denetleyici bir şekilde yer almasıdır, fakat yasa da fiili uygulama da buna izin vermiyor. Sendikalaşmaya izin verilmiyor. 3-5 kuruştan sakınmak adına böyle ölümlerle karşı karşıya geliniyor” dedi. Tüzel, tüm işçi ve emekçileri artık bunlara bir son vermek için mücadele etmeye, sömürü mekanizmasının çarkına çomak sokmaya çağırıyorum” dedi.

 

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise emekten yana politik güçlerle işçilerin daha yakın bir ilişki içerisinde olması gerektiğini  belirterek “Sendikaların, meslek odalarının meclisi baskı altında tutmaları gerekiyor. İşçilerin sermaye ve devlet baskısından kurtuldukları daha iyi çalışma koşullarına sahip oldukları özgür bir hayat için birlikte mücadele etmeliyiz” dedi.

 

Son olarak söz alan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan da en büyük ilk 20 ekonomi arasına giren Türkiye’nin işçilerin canı kanı pahasına büyüdüğünü belirterek, istihdam politikasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

 

KAYBEDİLEN MADENCİLERİN ACISI…

Yaşamını yitiren madenci Hasan Bozacı’nın evine taziye ziyaretinde bulunan heyet burada yaslı ailenin acısını paylaşarak dertlerini dinledi.

 

7 yıldır madende çalışan Hasan Bozacı iş cinayetine kurban gitmesi sonrası arkasında genç yaşlarda bir oğul, epilepsi hastası olan bir kız bir de acılı bir eş bıraktı.

 

Eşiyle yapılan sohbette eşinin, çalışma koşullarının zoruluğunu, maaşların geç alındığını, daha gaz boşaltılmadan işçilerin madene sokulduğunu hatta Star Madencilik olarak bildikleri taşeron firmanın adının Star İnşaat olduğunu daha dün öğrendiği ortaya çıktı. Bozacı’nın eşi, hayatlarının artık daha zorlaştığını belirterek işin peşini bırakmayacaklarını belirtti.

 

Bozacı’nın madende yanına işe aldırdığı birlikte çalıştığı yeğeni ise az bir maaşla çok çalıştırıldıklarını güvenliğin sağlanmadığını anlatırken artık orada çalışmaya korktuğunu madene giremediğini söylüyor.

 

Heyetle dertlerini paylaşan acılı ailenin vekillerden ve kamuoyundan tek istekleri her maden kazası gibi bunun da birkaç gün sonra unutulup şirketin hatalarının üstünün kapatılması.(Zonguldak/EVRENSEL)