HDK: Sürecin İzleyicisi Değil, Tarafıyız!

BDP İstanbul Milletvekili Tuncel ve BDP Mersin Milletvekili Kürkçü; Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Erzincan İl Meclisi tarafından düzenlenen ‘Çözüm İçin Müzakere Barış İçin Eşitlik’ toplantısına katıldı.

 

 

hdk erzincan BDP’li Tuncel ve Kürkçü, süreçte gelinen nokta hakkında bilgi verirken, muhalefet partilerinin süreçteki tutumları eleştirdi.

 

Ulalar beldesinde yapılan toplantıda konuşan Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, muhalefeti sert bir dille eleştirdi. Kürkçü; “Cumhuriyet Halk Partisi’ne insanlar 2 sebeple oy verdiler. Bir yoksulların hakkını korusun, 2 Alevilerin hakkını korusun, 3 çatışmaya son verilsin, barış getirsin diye… Aleviler ezilirken, yoksullar ezilirken, barış kapısı açıldığında kapatılmaya çalışırken Cumhuriyet Halk Partisi ne yapıyor. Almışlar başlarına Ergenekon kaçkınını, getirmişler oraya şimdi barış kapısı açılırken Kürtler yoktur, bizimle eşit olamaz biz onlardan üstünüz diye konuşan insanları Meclis’e taşıdılar, bu mu?” diye konuştu.

 

Ertuğrul Kürkçü, “Milliyetçi Hareket Partisi’ne açıkça söylüyoruz; şiddeti, katliamı teşvik edersen, 1980 öncesinde bizi oyuna getirdiler diye ağlamaya hakkın yok. Demek ki oyunu sen kurdun, sen oynuyordun o oyunu… Cumhuriyet Halk Partisi’ne söylüyoruz; AKP’nin barışını beğenmiyor musun? Kendi barışını getir. Eğer sen barış getirdiğinde biz desteklemezsek, namerdiz. Hadi bakalım barış ittifakı öneriyoruz buradan.” açıklamasında bulundu.

 

“SÜRECİN TARAFIYIZ”

 

Yürütülen süreçte izleyici olmadıklarını, taraf olduklarını vurgulayan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, “Barış için eşitlik, çözüm için müzakere, halkların demokratik kongresi olarak uzun süredir biz barış mücadelesi veriyoruz. Kurulduğumuz günden beri gündem maddelerimizin birisi demokrasinin kazanılması. Demokrasinin kazanılmasında en başta Türkiye’de yaşanan, 30 yıldır yaşanan savaşın, çatışmanın son bulmasıyla mümkün olacağını ifade ettik. Yani, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü… Şunu ifade ediyoruz; bu ülkede savaş varsa bizim bu ortamda rahat çalışmamız çok mümkün değil. Bu ülkeye gençlerin cenazeleri geldikçe bizim başka alanlarda siyaset yapmamız, söz söylememiz ne yazık ki mümkün olmuyor. O yüzden bizim öncelikli görevlerimizden birisi ölümleri durdurmak. Halkların kardeşliğini gerçek anlamda eşit yurttaşlık temelinde sağlayabilmek. Bunun için 2011’den beri çalışmamızı yürütüyoruz. Şimdi ki çalışmamız değil. O yüzden bu yaşanan sürecin izleyicisi değiliz, tarafıyız biz. Gezdiğimiz her yerde barış için, çözüm için sözümüzü söylüyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki herkesin barıştan ya da çözümden kast ettiği şey ayrı değil.” şeklinde konuştu.

 

Sebahat Tuncel, “Bugün AKP’nin çözüm dediği şeyde, halkların demokratik kongresinin, Barış ve Demokrasi Partisi’nin dediği aynı şey değil. AKP hükümeti; PKK silahları bıraksın, yurt dışına da çıksın, bunun dışında Kürtlere hak ve özgürlüklerini vermeyeyim, bu işten kurtulayım. Biz diyoruz ki; bu sorun bir terör sorunu değildir. Milyonları arkasına almış hareket, terör hareketi olamaz. Milyonların desteğini almış bir harekete siz böyle bir tanım ifade ederseniz bu sorunu çözmez. Bizim dediğimiz; biz bu sorun halk ve özgürlük sorudur. Bizim barış dediğimiz şey, Kürt halkı başta olmak üzere bütün halkların dil, kimlik, kültür haklarının yasal ve Anayasal güvenceye kavuşmasıdır. Yapılan gelişmeleri biz çok önemsiyoruz. Parlamentoda 2 parti bu sürece karşı duruyor. İkisinin gerekçeleri farklı ama yan yana durdukları bir durum. Anayasa önerinde de biz bunu gördük, CHP’nin, MHP’nin anayasa önerisi en azından sürecin ilerlemesi konusunda aynı. Diyorlar ki biz bu halle devam etmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.