HDK: Suriye’ye Müdahaleden Uzak Durulmalı!

Reyhanlı’daki patlamanın ardından ilçeyi HDK Heyeti’yle ziyaret eden Kürkçü: “Suriye’deki çatışmanın özgür, demokratik, laik ve eşitlikçi bir yönetimle çözülmesi için çaba gösterilmesi gerektiğine ilişkin kanaatimiz pekişti.”

hatay 5BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, BDP PM üyesi Zeki Koç, BDP Hatay İl Başkanı Mahmut Aydıncı, EMEP Genel Başkanı Selam Gürkan, EMEP PM üyesi Halil İmrek, Sosyalist Yeniden Kuruluş temsilcisi Talat Oruç, ESP Antakya İl yöneticisi Meriç Solmaz, SODAP’tan Nidal Çay ve Kadın Emeği Kolektifi’nden Belgin Ayrancı’dan oluşan heyet, öncelikle patlamada yaralanan SYKP üyesi İzzet Koldan’ı ziyaret etti.

 

Koldan’ı tedavi gördüğü Antakya merkezdeki Defne Hastanesi’nde ziyaret ederek geçmiş olsun temennisini dile getiren HDK’liler, buradan Reyhanlı ilçesine geçti.

 

HDK heyeti, patlamanın meydana geldiği yere giderek esnafla görüştü. Esnaflar, AKP’nin Suriye politikasına oldukça tepkili. Esnaflar, “Bizim nüfusumuz 35-40 bin. Ancak getirilen Suriyeliler ile bu sayı 70 bini buldu” dedi.

 

Bir başka esnaf, “Çok fazla kaybımız var. Hala haber alamadığımız yakınlarımız var. Bu konuyla ilgilenmenizi istiyoruz” diyerek yardım istedi.

 

Sınır güvenliğinin sağlanmasını isteyen esnaflar, üç aydır ilçe merkezinde patlamanın olacağı yönünde bir söylentinin dolaştığını belirtti, “Beklenen olay sonunda gerçekleşti” dedi.

 

HDK heyeti daha sonra taziye yerine giderek, aileler ile görüşmeye başladı.

 

Reyhanlı’daki ziyaretin heyet için çok aydınlatıcı olduğunu belirten Kürkçü, “Halkın gerçek hassasiyetlerini ve beklentilerini anlama fırsatı bulduk” dedi.

 

hatay 1SALDIRININ SEBEBİ AKP POLİTİKALARI’

Halkın son derece kederli ve üzgün olduğunu fakat yine de sağduyulu davrandığını kaydeden Kürkçü halkın tutumuna ilişkin, “Bir mezhep çatışması bekleyenler beklediklerini bulamamış durumdalar. Alevi ya da Sunni, Hristiyan ya da Müslüman, Kürt ya da Türk veya Arap fark etmeksizin bölgedeki halklar hakikaten birbirine kenetlenmiş durumda” ifadelerini kullandı. Halkların birbirine kenetlenerek yüzlerine hükümete çevirdiklerine, AKP hükümetine öfkeli olduklarına dikkat çeken Kürkçü, “AKP hükümetinin bu sonuca yol açan bir iç ve dış siyaset izlediği fikrini herkes paylaşıyor” dedi.

 

‘HÜKÜMETİN YARGISI MANTIKSIZ’

Antakya ve Reyhanlı’daki halkların saldırıyı hükümetin okuduğu gibi okumadığını vurgulayan Kürkçü, “Halk bu saldırıyı Suriye istihbaratının bir faaliyeti olarak görmüyor. Muhalefet güçlerinin yanında yer alan Selefiler ve diğerleri ile ilişkilendiriyorlar” dedi. Saldırıyı gerçekleştirenlere ilişkin HDK olarak henüz kesin bir kanaat ifade edilebilecek kadar kanıt birikmediğine dikkat çeken Kürkçü hükümetin tutumuna ilişkin, “Hükümetin çok açık bir biçimde Suriye Muhabberatı’yla bağlantılı Acilciler adı altında Türkiyeli ya da Antakyalı bir grup insanı işaret ettiğini görüyoruz. Bu yargının paylaşılabilmesi için ortada hiçbir şey yok ve bu yargının mantıklı olduğunu da söylemek güç” ifadelerini kullandı.

 

hatay 4‘SURİYE’YE MÜDAHALEDEN UZAK DURULMALI’

 

Ortada çok yaygın bir bilgi kirliliği olduğunu vurgulayan Kürkçü saldırının olası sonuçlarına ilişkin, “Saldırı Türkiye hükümetini Suriye’deki çatışmaların içerisine daha derinden ve daha aktif bir şekilde çekme etkisi yaratıyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyaretinden hemen önce ve yine bu ay sonu gerçekleşecek ABD ve Rusya arasındaki Suriye’nin geleceği üzerine müzakerelerden biraz önce saldırının gerçekleşmiş olması, ister istemez saldırıyı bu görüşmelerle ilişkilendirmemizi gerektiriyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

Konuya ilişkin “Bu dış ve iç politika çizgisi sürdükçe bölge bu tür saldırılara açık kalmaya devam edecektir. Ve yine saldırganların insafı olmadığını gördüğümüze göre her türden mezhep çatışmasının kışkırtılmasına elverişli yeni saldırıların sahnelenebileceğini de düşünebiliriz” değerlendirmelerinde bulunan Kürkçü, Türkiye’nin Suriye’ye dönük her türlü askeri müdahaleden uzak durması gerektiğini vurguladı. Kürkçü çatışmaların çözümüne ilişkin, “Suriye’deki çatışmanın özgür, demokratik, laik ve eşitlikçi bir Suriye’ye ulaşarak çözülmesi için çaba gösterilmesi gerektiğine ilişkin varolan kanaatimiz pekişti” dedi.