HDP Bütün Kentlerin Özerkliğini İstiyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nilay Etiler’in tanıtım toplantısı HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü’nün de katılımıyla şenlik havasında geçti. Yürüyüş Yolu’ndan Cumhuriyet Parkı’na kadar grup şeklinde yürüyen HDP’liler, vatandaşa karanfil dağıtarak oy istedi

ertugrul-kurkcu-akp-neyse-cemaat-de-odur-5502890_oHDP’nin büyükşehir belediye adayı olarak belirlediği Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilay Etiler’in tanıtım toplantısı dün gerçekleşti. HDP EŞ Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü’nün de katılımıyla Belediye İş Hanı önünde toplanan HDP’liler, buradan Cumhuriyet Parkı’na gidene kadar vatandaşa karanfil dağıttı. Karanfil uzatılan çoğu vatandaşın ilgi göstermemesine rağmen morallerini bozmayan HDP’liler, Cumhuriyet Parkı Amfi Tiyatro alanında konuşmalarını gerçekleştirdi.

HDP İl Başkanı Mehmet  Akgül, HDP İzmit İlçe Başkanı Osman Nuri Şenol, Barış ve Demokrasi Partisi(BDP) İl Başkanı Mehmet Alçınkaya  ve HDP’den Gebze Belediye Başkan Adayı Muhammet Uludağ, Darıca Belediye Başkan Adayı Hikmet Koçak, Körfez Belediye Başkan Adayı İbrahim Ergin, Kartepe Belediye Başkan Adayı Mehmet Çelik,  büyükşehir adaylarını tanıtım toplantısında yalnız bırakmadı. Etiler’e destek verenler arasında ayrıca, CHP Körfez Belediye Başkan Adayı Reşat Başar ve CHP’li Ertuğrul Akalın da vardı.

Konuşmasına başlamadan önce vatandaşları Türkçe ve Kürtçe selamlayan HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, “Ben ortaokul ve lise yıllarımı İzmit’te geçirdim. Yani bu kente yabancı değilim. Bu kentte o zamanlar Tüpraş ve diğer fabrikaların yaydığı kötü kokular vardı. Şimdi kent o zamanki halinden büyüdü ama bu kokular kokular daha kötü hal aldı. Burası, büyük sanayi şehirleri arasında yutulmuş, doğası bozulmuş bir kent. 17 Ağustos depreminde burada onbinlerce vatandaşın enkaz altında kalması, doğal afetin sonucu değil, sanayiye dayalı yanlış kentleşmenin sonucudur” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkan Adayları’nın bilim insanı, halk sağlığı uzmanı olmasından çok memnun olduklarını dile getiren Kürkçü, “Biz kenti hep birlikte yönetmek için herkesten destek bekliyoruz. Kürdistan ile başlayan özerklik talebimiz Kürdistanla sınırlı kalmayacak. AKP’yi oradan indirdiğimizde Kocaeli’yi de, diğer kentlerimizi de özerk hale getireceğiz. Kocaeli’nin sorunlarını çözebilmesi için önce kendi kararlarını kendi alması gerekiyor. Aynı zamanda Kocaeli’de gösterdiğimiz erkek belediye başkan adaylarının da hepsinin yanında bir kadın eş başkan olacak. Artık yönetime kadın eli değmeli” şeklinde konuştu.

Sandıkta, AKP’nin karşısındaki en iddialı alternatif olduklarının altını çizen Kürkçü, “Bizim dışımızdaki partilerin AKP’ye yapabilecek bir şeyleri yoktur. Bizim gözümüzde cemaat ne ise, AKP’de odur. HDP, iktidara gelebilmek için cemaatle iş birliği yapan partilerden asla olmayacak. Anayasada kürdün hakkını yazdırmamak için çeşitli oyun yapanlar, kürdün  oyunu alamaz. Hırsızları hapse atmak, vekilleri hapisten çıkarmak için oyunuzu HDP’ye verin” diyerek konuşmasını bitirdi.

Ardından sözü alan Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nilay Etiler, “Kocaeli ne yazık ki yanlış çizilen politikalardan, dengesiz  şekilde büyüyen sanayiden ötürü gözden çıkartılmış bir kent ve bizler de gözden çıkartılmış bireyleriz. Bizler, Kartepe’de en güzel tarım arazilerinin ortasına fabrikalar dikilmesine, Kandıra’dan geçecek olan 3’ncü köprü ile köylünün gelir alanlarını katletmeye karşıyız.” dedi.

Nüfusun yüzde 50’sinin kadınların oluşturduğu toplumlarda kadınlara gereken önemin verilmediğine değinen başkan adayı, “Herkesle birlikte çok güçlü olacağımıza inanıyorum. Kadınlarımızın sadece evde oturup, ev işleri ile meşgul olmasına bir son vermeliyiz. Kadınlar artık yönetime ortaktır” şeklinde konuştu. Etiler’in konuşmasının ardından ‘Bakalım bizim kutumuzdan ne çıkacak’ diyen HDP’liler, kutudan çıkan 2 güvercini serbest bırakarak, “Bizim kutumuzdan özgürlük çıktı” dedi. HDP heyeti, toplantılarını hayal çekerek sonlandırdı. (3 Ocak 2014, http://www.kocaeliokuyor.com/)