HDP’den Noel Bayramı ziyareti

HDP milletvekilleri, Noel Bayramı dolayısıyla Hıristiyanların inanç kurumlarını ziyaret etti

hdpden_noel_bayrami_ziyareti_h42590HDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Erol Dora, Noel Bayramı dolayısıyla Hıristiyanların inanç kurumlarını ziyaret etti

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Erol Dora’nın da aralarında bulunduğu HDP heyeti, Noel Bayramı dolayısıyla Hıristiyanların inanç kurumlarını ziyaret etti. Hıristiyan toplumların İstanbul’daki ruhani önderleriyle bir araya gelen heyet, Noel tebriklerinin yanı sıra, ruhani önderleri, 4 Ocak 2015’te yapılacak olan HDP Kongresi’ne davet etti.

HDP Parti Meclis üyesi Nıvart Bakırcıoğlu, Abdullah Demirbaş, Hüseyin Güngör ile Ermeni, Süryani ve Alevi toplumlarının temsilcilerinin de bulunduğu heyet, ilk olarak İstanbul Keldani Katolik Ruhani Önderliği’ni ziyaret etti. Türkiye’deki Keldani Katoliklerin Ruhani Önderi Başepiskopos François Yakan’la bir araya gelen HDP’liler, Yakan’la bayramlaştıktan sonra bir süre sohbet etti. Başepiskopos Yakan, Suriye ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere dikkat çektiği konuşmasında, Keldani toplumunun bugün yeniden göçmen ve mülteci konumuna gelmiş olmasından ötürü duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

HDP Milletvekili Erol Dora, Ermeni komünist yazar Sarkis Çerkezyan’ın kaleme aldığı, “Dünya hepimize yeter” adlı kitabından alıntılar yaptığı konuşmasında, eskiden olduğu gibi bugün de halkların bir arada yaşamasının mümkün olabileceğini ve partisinin bu doğrultuda çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.

“PAPA’YI KÜRDİSTAN’DA DA AĞIRLAYACAĞIZ”

Irak Kürdistanı ve Hewler’de (Erbil) gerçekleştirilen Noel kutlamalarına değinen Başepiskopos Yakan, Papa Francis’in bölgedeki Keldani Ruhani Önderi’ni bizzat telefonla arayarak bayramını kutladığını ve bölgedeki Katolik toplumunun durumuna ilişkin bilgi aldığını ifade etti. Ekümenik Patrik Bartholomeos’un davetlisi olarak geçen ay İstanbul’a gelen Papa Francis ile yeniden bir araya geldiklerini ifade eden Abdullah Demirbaş, Vatikan ile olan olumlu diyaloglarını sürdüreceklerini belirterek, “Papa’yı inşallah bir gün Kürdistan’da da ağırlayacağız” dedi.

“1915’LE BİRLİKTE HALKLAR EROZYONA UĞRADI”

HDP heyeti, Noel Bayramı vesilesiyle daha sonra Türkiye Ermeni Katolik Başepiskoposluğu’nu ziyaret ederek, Türkiyeli Ermeni Katoliklerin Ruhani Önderi Başepiskopos Levon Zekiyan ile bir araya geldi. Surp Agop Hastanesi Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri ve Başkanı Bernard Sarıbay’ın da katıldığı kabulde konuşan HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Başepiskopos Zekiyan’ı makamında ziyaret etmekten ötürü duydukları memnuniyeti dile getirerek, geçen Eylül ayında Türkiye’de göreve başlayan Başepiskopos Zekiyan’a başarılar diledi. Türkiyeli Ermeni Katoliklerin Noel bayramını tebrik eden Kürkçü, partisinin yürüttüğü çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Kürkçü konuşmasında, 1915 Ermeni Soykırımı’ndan itibaren bölgede yaşayan hakların erozyona uğradığını, bugün gelinen noktada ise ağır yaralar almış olan kültürel zenginliğin elbirliğiyle onarılmasından yana olduklarını söyledi. Türkiye’deki değişim ve demokratikleşme sürecine değinen Kürkçü, bir arada yaşamın mümkün kılınması için sadece Kürt halkının değil, tüm halkların ortak bir mücadele yürütmesi gerektiğini kaydetti. Bir arada yaşamı savunan Hrant Dink’in, “Su çatlağını buldu” sözlerini hatırlatan Kürkçü, partisinin Hrant Dink’in bu sözünün hayata geçirilmesi ve gerçekleşebilmesi doğrultusunda çalıştığını ifade etti.

“TÜRKİYE BATI İÇİN DE MODEL ÜLKE OLABİLİR”

Türkiyeli Ermeni Katoliklerin Ruhani Önderi Başepiskopos Levon Zekiyan kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye’de gayrimüslim ve azınlıklara yönelik olarak sürdürülen değişimi memnuniyetle takip ettiklerini belirterek, milletvekili Kürkçü’nün dile getirdiği bir arada yaşamın mümkün kılınabilmesini önemsediklerini söyledi. Ruhani çalışmaları süresince farklı ülkeleri gözlemleme imkânı bulduğunu belirten Başepiskopos Zekiyan, “Batı’da birey hakları gelişmiş olmasına rağmen, topluluk veya cemaat haklarına dair hukuk çok zayıf. Etnik unsurlar, entegrasyon adı altında bir çok haktan mahrum kalabiliyor. Türkiye, hakların teslim edildiği ve bir arada yaşamın mümkün kılındığı bir ülke olduğunda, bu anlamda Batı’ya da model ülke olabilir” dedi.

Başepiskopos Zekiyan, Abdullah Demirbaş ve beraberindeki heyete, Diyarbakır’da bulunan Ermeni Katolik Kilisesi’nin iade işlemlerine ilişkin de bilgi verdi. Başepiskopos Zekiyan, süreçte Vakıflar Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı’yla olumlu görüşmeler gerçekleştirdiklerini kaydetti.

SÜRYANİ RUHANİ ÖNDERLİKLERİNİ ZİYARET

HDP heyeti, daha sonra Süryani Kadim Ortodoks Metropolitliği’ne giderek, Süryani Patrik Vekili Yusuf Çetin ve Süryani toplumu temsilcileriyle bir araya geldi. Patrik Vekili Çetin kabulde yaptığı konuşmada, “Yaşadığımız coğrafya bir cennet bahçesi gibidir. Bu bahçede, farklı çiçekler, farklı ağaçlar bir aradalar. Noel bayramının hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi. Kabule ayrıca, Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin HDP’li Eşbaşkanı Februniye Akyol ve Ekümenik Patriklik’ten gelen ruhaniler de katıldı.

Noel bayramı tebriklerini Süryani Katolik Ruhani Önderliği ziyaretiyle tamamlayan HDP heyeti, Süryani Katoliklerin Ruhani Önderi Başepiskopos Yusuf Sağ ve Süryani Katolik toplumu mensuplarıyla bir ara geldi. Başepiskopos Sağ, eşit yurttaşlık vurgusu yaptığı konuşmasında, Türkiye’de olumlu gelişmeler olmasına rağmen eksiklikler olduğunu, kanunlar önünde herkesin eşit ve barış içinde yaşadığı bir ortam için duacı olduklarını söyledi. Mardin’de 1964’ten önce elli bin, Şırnak’ta ise binlerce Süryani ailenin yaşadığını belirten Başepiskopos Sağ, atılacak olumlu adımların bir arada yaşamı yeniden mümkün kılabileceğine işaret etti.(www.demokrathaber.net)