Britanya Parlamentosu’nda “Kobane direnişi ve barış süreci”

HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Türkiye Araştırmalar Merkezinin ( CEFTUS ) davetlisi olarak geldiği Londra’da İngiliz Parlamentosu’nda düzenlenen bir toplantıya katıldı. Leeds Milletvekili Fabian Hamilton’un ev sahipliği yaptığı toplantıda Kürkçü, “Kobane direnişi ve Türkiye’deki barış sürecinin geleceği” konulu bir konuşma yaptı.

__________________________________________________________________________________________

Toplantının moderatörlüğünü, ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Ed Milibandın Parlamento Özel sekreterliğini üstlenen Caerphilly bölgesi milletvekili Wayne David üstlendi.

Wayne David, İngilterenin Kuzey İrlandada IRA terörünü diyalog yoluyla çözerek bugünkü Barış Sürecini başlattığına dikkat çekti. Ertuğrul Kürkçü kalabalık bir dinleyici grubu tarafından takip edilen konuşmasına, son zamanlarda Türkiye’de Kürt sorununun, bir süredir PKK lideri Öcalan, KCK, HDP ve Hükümet arasında yürütülen müzakereler ile Kobanede yaşanan direnişi kapsayan iki temel gelişmeye endekslendiğini söyleyerek başladı.

Müzakere görüşmelerinin Pazartesi günü yapılan bir görüşme ile yeniden başladığını söyleyen Kürkçü, görüşmelerdeki kesintiye 6 Ekimde Türkiye genelinde yapılan Kobane protestolarının gerekçe gösterildiğini kaydetti. Türkiye Kürtleri ve sol grupların, Kobane Halk Meclisinin çağrısına yanıt olarak, IŞİD’in kuşatması altında bulunan bölge ile dayanışmak için geniş çaplı protesto gösterileri düzenlediğini söyleyen Kürkçü, “Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin Eylül ayında aldığı 2178 sayılı kararı kapsamında Kobane’nin savunulması için destek vermekte isteksiz davrandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kentin düşmesi yönündeki eğilimi ve hava operasyonlarının etkisiz kalması üzerine on binlerce insan Türkiye’de sokaklara çıktı. Türk hükümetinin bu gösterilere yanıtı ölümcül oldu. Kürt kökenli en az 50 vatandaş hayatını kaybetti. Bunların önemli bir bölümü güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. 10 dolayında vatandaş, IŞİD destekçileri ile PKK sempatizanları arasında yaşanan olaylarda, bazıları da linç edilerek öldürüldü” dedi.

HÜKÜMETİ DESTEKLEYEN MEDYA, HDP’YE YÖNELİK KAMPANYA BAŞLATTI
Kürkçü, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu olaylar, halk gösterileri sırasında karşılaştığımız, son 10 yılda en ağır sonuçlara yol açan bir süreç oldu. Müzakere süreci için de bir kırılma noktasına yol açtı. Partimizin bu olayların araştırılması için bir meclis komisyonu kurulması önerisi AKP ve aşırı milliyetçi MHP’nin oyları ile reddedildi. Bunun yerine, hükümeti destekleyen medya kuruluşları, HDP’ye yönelik bir kampanya başlattılar. Ülke genelinde parti çalışanlarını ve üyelerini hedef alan saldırılara yol açan bu kampanya, kısa bir süre önce, parti merkezinin bulunduğu Ankara’da, bir üst düzey yöneticimize yönelik bıçaklı saldırıyı körükledi.”

Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu gibi yetkililer dahil olmak üzere hükümetin Türkiye’nin Kürt sorunu ve Kobane arasında bir bağlantı bulunmadığı tezini ileri sürdüğüne dikkat çeken Ertuğrul Kürkçü, bu bakış açısının Kürtler açısından doğru olmadığını söyledi. Kürtlerin, Birinci Dünya Savaşı sonrası son halini alan sınırlar ile dört ayrı devlete dağıldıklarını belirten Kürkçü, buna karşın KCK ve Öcalan’ın Kürtler ve Kürdistan’ın ayrı değerlendirilemeyeceği tezini savunduklarını vurguladı.
Kürkçü, “Türkiyedeki Kürtler, Kürtlerin yaşadıkları herhangi bir bölgede barış olmadan, barış süreci yürütmezler” dedi.

HDP Milletvekili, geçen yıl Öcalanın çağrısı üzerine PKK’lilerin Türkiye’den çekilerek Kandil’e gittiklerini hatırlatarak, bunun barış süreci için Türkiye’ye büyük bir şans vermesinin yanısıra, Kürdistan’ın bir bölgesinden diğerine geniş bir manevra kabiliyeti olduğunu gösterdiğini kaydetti. Bu durumun IŞİD’in Şengal bölgesini işgali sonrası daha net biçimde ortaya çıktığını belirten Kürkçü, PKK’nin, katliama ve tecavüzlere maruz bırakılan Ezidileri, mahsur kaldıkları bölgelerden tahliye ettiğini ve Kobane’ye saldıran IŞİD’e karşı destek verdiğini ifade etti.

Daha sonra izleyicilerden gelen soruları yanıtlayan Ertuğrul Kürkçü, Gelecekte bir Kürdistan kurulma ihtimali olup olmadığı yönündeki bir soruya “Mümkündür. Kurulma ihtimali var” yanıtını verdi.Faruk ZABCI/LONDRA, ( DHA )