Kağıthane Asayiş Amirliği’nde tecavüz iddiası

Kürkçü, İçişleri ve Adalet Bakanlığı’na verdiği soru önergelerinde Kağıthane Asayiş Amirliği’nde tecavüze uğradığı iddia edilen R.T.’yi sordu.

 

İçişleri Bakanlığı’na

 

İki çocuk annesi R.T.’nin Kağıthane Asayiş Amirliği’nde emekli polis Mehmet Çakır ile iki resmi polis tarafından personelin gözü önünde tecavüze uğradığı iddiası basına ve kamuoyuna yansımıştır.

 

R.T.’nin araba alım satım işi için eleman olarak aldığı emekli polis memuru tarafından önce şantaja uğradığı, sonra hakkında dolandırıcılık suçlaması yapılarak çağrıldığı Kağıthane Asayiş Amirliği’nde masumiyetini ispatlamaya gittiği sırada, emekli polis Mehmet Çakır ve iki resmi polis tarafından 4. Katta, personelin gözü önünde tecavüze uğradığı iddia edilmektedir. Kendi ifadesine göre avukat çağırdığında kendisine, ‘Kime söylersen söyle sana kimse inanmaz ki, sen dolandırıcısın’ denilmiş, daha sonra amir gelip gülerek polislere, ‘Bunu ne biçim hor kullanmışınız, başınızı belaya mı sokacaksınız oğlum’ demiştir. Amire hepsini şikâyet edeceğini söyleyince, ‘Senin ne mal olduğun ortada, şimdi benim tepemin tasını attırma, bütün emniyeti üzerinden geçirtirim’ demiştir.

 

O sırada bu olayı ispatlayamayan ve yaşadığı travmanın ardından ürken R.T. sonradan adalete başvursa da 1.5 yıldır suçlular hakkında dava dahi açılmadığı gibi tek bir şüphelinin ifadesine de başvurulmadığı ortaya çıkmıştır.

 

Emekli polis Çakır ve kuaför Süleyman Küney tarafından ikinci kez tecavüze uğrayan R.T. ikinci tecavüz sonrası hamile kaldığını,  İstanbul Cumhuriyet Savcısı Osman Çakır’a başvurup çocuğu aldırmak istediğini ve cenin testi yapılmasını istediğini belirttiğinde, savcıdan “Sen doğur, devlet bakar. Bu çocuklar devlete hayırlı olur” cevabını aldığını iddia etmektedir. Ayrıca R.T. tecavüzcüler tarafından ölümle tehdit edildiğini iddia etmektedir.

 

Bu Gerekçe ile

 

1-      Sözkonusu olayla ilgili Bakanlığınız herhangi bir soruşturma başlatmış mıdır? Başlatmışsa tarihi ve içeriği nedir?

 

2-      Olayın olduğu güne ait Kağıthane Asayiş Amirliği’ndeki kamera kayıt sistemine ait görüntüler incelenmiş ya da incelenmesi için adli makamlara verilmiş midir?

 

3-      Kağıthane Asayiş Amirliği’nde gerçekleştiği iddia edilen olayla ilgili söz konusu olayın failleri veya olaya tanıklık eden polislerden herhangi biri gözaltına alınmış mıdır? Alınmışsa ismi ve görevi nedir?

 

4-      R.T.’nin aldığını iddia ettiği ölüm tehditiyle ilgili Emniyet Müdürlüğü tarafından herhangi bir önlem alınmış mıdır?

 

5-      Bakanlığınız bünyesinde çalışan emniyet personeline açılan tecavüz suçlamasıyla ilgili dava sayısı kaçtır? Bu personelden kaç tanesi adli kaç tanesi idari kaç tanesi hem adli hem idari ceza almıştır?

 

6-      Bakanlığınız bünyesinde çalışan emniyet personeline açılan cinsel taciz suçlamasıyla ilgili dava sayısı kaçtır? Bu personelden kaç tanesi adli kaç tanesi idari kaç tanesi hem adli hem idari ceza almıştır?

 

Aynı Gerekçe ile Adalet Bakanlığı’na

 

1-      Söz konusu olayda İstanbul Cumhuriyet Savcısının yaklaşımıyla ilgili Bakanlığınız herhangi bir soruşturma başlatmış mıdır? Başlatmışsa tarihi ve içeriği nedir?

 

2-      Adli makamlarca soruşturulan ve emniyet mensuplarının suçlandığı kaç tecavüz vakası vardır? Görevleri sırasında tecavüz suçu işledikleri gerekçesiyle haklarında hüküm verilen kaç emniyet görevlisi vardır? Her birinin mahkûmiyet süresi ne kadardır?