Gölmamara’daki İşçi Katliamından Belediyeler de Devlet de Sorumlu

Manisa’nın Gölmarmara İlçesi’nde 13’ü kadın 15 tarım işçisinin yaşamını yitirdiği kazayla ilgili olarak Manisa Emek Demokrasi ve Barış Platformu basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ile CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer de katıldı.

49f6f52fdec5004111078b1fa1ad0fb5Manisa’nın Gölmarmara ilçesi,Hacıveliler Mahallesi’ne yakın mevkide 15 tarım işçisinin hayatını kaybettiği işçi cinayeti Manisa Emek Demokrasi Barış Platformu’nca protesto edildi. Manolya Meydanı’nda bir basın açıklaması yapan platform üyeleri “İş Kazası Değil, Bu Bir Cinayet” yazılı büyük pankart açtılar ve “301+?,15+? Manisa”, “Kaza Değil Katliam”, “Katliam Bu Düzenin Adı Be Kardeş, Okuman Yazman Varsa Yaz Bu Vahşeti Kanlı Paraya” yazılı dövizlerle gösteri yaptılar.

Platform adına açıklama yapan Manisa Tabip Odası Genel Sekreteri Hasan Semih Bilgin yaşanan acıya isyan ettiklerini dile getirerek, “Onların, yani ülkemizde sayıları 3 milyonu bulan Tarım işçilerinin güvencesiz, iş güvenliğinden yoksun adeta modern kölelik düzeninde çalıştırıldıklarını bilmek, görmek ve her yıl yüzlercesinin yaşamını bu şekilde kaybetmelerine tanıklık etmek acıyı daha da büyütmekte ve bütün bu olup bitenlere rağmen insanlık karşısında, hukuk karşısında sorumlulukların yerine getirilmeyişine isyanın sesidir sesimiz. Bu ölümlerin olağan olmadığınadır isyanımız. Hala kamyonet sırtında taşınmalarınadır isyanımız. Can güvenliğinin bu kadar hafife alındığınadır isyanımız. İnsana, emeğe saygısızlığınadır isyanımız” diye konuştu.

Katliam olarak değerlendirilen kazalara karşı artık gerekli önlemlerin alınması gerektiğine dikkati çeken Bilgin, “Bizi, hepimizi ve tüm insanlığı vicdanlarımızla bir kez daha yüzleştiren bu katliam gibi kazaların bir daha yaşanmaması adına insandan yana emekten yana mücadele kararlılığımızı bir kez daha haykırırken, İnsanı merkeze koymayan, emek sömürüsüne devam eden, 30TL için hayatların riske atılmasına zemin hazırlayan, göz yumanlara karşı itirazımızı, isyanımızı haykırıyor, artık yeter, yeter artık bitsin bu kazalar, cinayetler, ölümler diyoruz” dedi.

26d5303ffecf168473bcb76b16bcce2e“KAMU OTORİTERELERİ DE BU KATLİAMIN ZEMİNİ HAZIRLAMIŞLARDIR”

Basın açıklamasına katılan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, yaşanan kazanın bir trafik kazası değil bir “iş cinayeti” olduğunu belirterek, “Bu iş cinayetinde hayatını kaybeden 15 işçinin geride bıraktıkları acılı ailelerine sabır diliyorum. Bunun bir iş cinayeti olduğunu sadece bir suçlama amacıyla söylemiyoruz. Bu büyük kaybı açıp baktığımızda gördüğümüz şey, her türlü trafik, çalışma kurallarına, uluslararası çalışma örgütü normlarına aykırı bir biçimde çalıştırılan, evlerinden çalıştıkları tarlalara gidebilmek için güvenli bir seyahat imkanından yoksun bırakılan insanların karşısına çıkan tıpkı kendileri gibi sömürülen çok kısa süreler içerisinde tonlarca çiftçilerden alıp fabrikaya yetiştirmek için her gün saatlerce çalışan bir süt taşıyıcı şoförün bu kamyonetle çarpışması sonucu ortaya çıkan şeyin bir kaza değil, göz göre gelen katliam ve felaket olduğudur. Ağır bir trafiğin olduğu yolda yolun genişletilmesi taleplerine cevap vermeyen kamu otoriteleri de bu katliamın zemini hazırlamışlardır” dedi.

BELEDİYELERİ GÖREVE ÇAĞIRDI

Bundan sonra bu tür kazaların yaşanmaması için Manisa Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerini göreve davet eden Kürkçü, “Ben açıkça söylüyorum. Manisa Büyükşehir Belediyesi, Salihli Belediyesi ve diğer ilçe belediyeleri binlerce, on binlerce işçinin taşındığı bu yollarda kamu taşımacılığını harekete geçirmezlerse, eğer işçilerin işyerlerine ulaşımları için canlı hayvan naklinden daha vahim koşullarda taşınmayı onlar için tek yol olarak bırakırlarsa bu katliama ortak olacaklardır. Belediyeler harekete geçmelidir. Bu işçilerin ulaşım ihtiyaçlarını kamusal yollarla giderilmesi için kollar sıvanmalıdır. Yoksa bu katliam sürüp gidecektir. Katliam kader değildir. Sömürü işçilerin hakkı değildir. Böyle yaşamak onların fıtratında yoktur. Bu kaderi değiştirmelerine yardımcı olmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

“DENETİMLİ BİR ARAÇTA OLSALARDI, HAFİF YARALARLA KAZAYI ATLATABİLİRLERDİ”

Açıklamaya katılan CHP Manisa Milletvekili Yıldız Tur Biçer ise yaşanan kazanın bir denetimsizlikten kaynaklandığına dikkat çekerek, “Bu olayda başımız sağ olsun demek, biz bir şey yapamadık. Hiçbir önlem alamadık, gidenleri kurtaramadık, demektir. Bir şekilde çaresizliğin ifadesi anlamına geliyor. Olay yaşandıktan bir iki saat sonra Akhisar Devlet Hastanesi’nde cenazeleri bizzat teslim aldım. Gerçekten büyük bir acıydı. Daha sonra 15 kişinin yan yana dizildiğini, cenaze namazı kılındığına şahit oldum. Morgda acılı ailelerinin acılı ailelerinin durumu yaşanan olayın adi bir trafik kazası olmadığını net olarak gösteriyordu. Bütün ölümler araçtan fırlama sonucunda direk kafadan aldıkları darbe sonucunda beyin kanamasından gerçekleşmiştir. Yani bu kardeşlerimiz bir denetimli bir araç içinde, kemer takılı olarak kazaya maruz kalsalardı çok hafif yaralanmalar içinde atlatacakları kazayı, dakikalar içinde olay yerinde vefat ederek canlarıyla ödemiş oldular. Hepimizin tekrar başımız sağ olsun” dedi.(http://www.egemeclisi.com/)