Kırıkkale Cezaevi’nde Darp ve İşkence

Kürkçü, Adalet Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde Kırıkkale Cezaevi’nde avukat görüş yerlerinin dinlenmesine yönelik uygulamaları sordu.

 

16 Eylül 2013 Pazartesi günü Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Erkin Kocaman’ın yaklaşık 10 gardiyan tarafından saldırıya uğrayarak yaralandığı basından öğrenilmiştir.

 

Cezaevindeki avukat görüş yerlerinin her tarafı camlı ve ses geçiren  oda haline getirildiği için, tutuklu, avukatıyla özel görüşmesinin gardiyanların, başka tutuklu ve hükümlülerin görmesine, izlemesine ve dinlemesine sebep olacak uygulamaya karşı çıkarak müsait olan 9 numaralı avukat görüş mahallinde görüş yapmak istemiştir. Bu isteği avukatının da talebine rağmen karşılanmayarak gardiyanların fiziksel saldırısıyla sonuçlanmıştır.

 

Yapılan saldırı sonucu avukat görüş yerindeki cam kırılmış, Erkin Kocaman’ın gözü morarmış ve vücudunun çeşitli yerlerinde yaralanmalar oluşmuştur.  Saldırının ardından işkenceyle sürüklenerek hücreye kapatılmıştır.

 

Bu Gerekçe ile

 

1- Bakanlığınız yukarıdaki olayla ilgili herhangi bir adli idari soruşturma başlatmış mıdır? Başlatmışsa kapsamı ve içeriği nedir?

 

2- Avukat görüşme yerlerinin aleni hale getirilerek herkesçe izlenmesi ve dinlenmesi hangi yasa veya mevzuata dayanmaktadır?

 

3- Avukat görüş yerlerinin izlenmesini veya dinlenmesini sağlayan uygulama Kırıkkale F Tipi Cezaevi dışında Bakanlığınıza bağlı başka hangi cezaevlerinde uygulanmaktadır?

 

4- Bakanlığınıza bağlı hangi cezaevlerinde avukat görüşme yerlerinde kayıt cihazı veya kamera kullanılmaktadır?