Kışanak ve Kürkçü: Şemdinli’de devlet değil gerilla gördük!

Şemdinli’ye gözlem yapmaya giden aralarında BDP vekillerinin de olduğu araçlar PKK tarafından durduruldu. Ertuğrul Kürkçü, “Beni misafir etmek istediler. Ben de onlara ‘siz bize gelin’ dedim.

Şemdinli’de gerillanın kurduğu kontrol noktası ile karşılaşan heyet içerisindeki BDP Eşgenel Başkanı Gültan Kışanak ve BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, incelemeleri sonrasında askeri yetkililerin köylülere yönelik “burayı terk edin” dayatmasında bulunduğunu açıkladılar. Kişanak, “Gittiğimiz hiçbir bölgede asker-devlet gücü yoktu” dedi.

İncelemelerde bulunmak üzere Hakkari’nin Şemdinli ilçesine giden BDP, DTK, HDK, EMEP, SDP, ÖDP ve ESP’nin oluşturduğu heyet, Bağlar köyünde HPG gerillalarının kontrolüyle karşılaştı.

KIŞANAK: DEVLETE DEĞİL, GERİLLA GÜÇLERİNE RASTLADIK

BDP Eşgenel Başkanı Gültan Kışanak, Şemdinli’de devlet güçlerine değil gerillaya rastladıklarını belirtti: “Devlet güçleri sadece Şemdinli’nin çıkışıncaki bir noktaya yığınak yapmış. O noktayı geçtikten sonra hiçbir askeri araç görmedik. Gittiğimiz bölgelerde çatışma ve bombardıman sonucunda yakılmış bağları-bahçeleri gördük. Ama gittiğimiz hiçbir bölgede asker-devlet gücü yoktu. Gittiğimiz köylerden dönüşte ise yolda gerilla güçlerini görüyorduk.”

Köylülerin bölgeyi terk etmek istemediklerini açıklayan Kışanak, “Halk her şeye rağmen vatanını bırakmak istemiyor. Burada kalmayı istiyor. Köylüler, ‘devlet güçleri buradan çıkmamız için bizi hedef alıyor’ dediler” bilgilerini verdi.

GERİLLA İLE SOHBET…

Dönüş yolunda gerillanın yol kontrolüyle karşılaştıklarını belirten BDP Eşgenel Başkanı Kışanak, şunları anlattı: “Gerillanın yol kontrolünde insanlar da araçlardan indiler. Gerilla konuşmasını gerçekleştirdi. Kendileriyle tokalaştık, merhabalaştık. Kendilerine, özgür bir ülkede yanımızda görmek istediğimizi söyledik. Bunun için çaba harcayacağımızı söyledik. Gerillalar da konuşmalarında gerçeğin görülmesi gerektiğine dikkat çektiler. Devletin büyük kayıplar verdiğini ve medyanın da bunu sakladığını söylediler. Medyayı bu konuda ikaz ederek, gerçekleri göstermesi gerektiğine dikkat çektiler. Demokrasi güçlerine, Türkiye’deki devrimci güçlere de birlikte hareket etme çağrılarını bu konuşmalarında aktardılar. Bizler de Kürt sorununun önemine dair ifadelerimizi sarf ettik. Bize katıldıklarını belirttiler.”

KÜRKÇÜ: 10 KÖYDEN 7’Sİ BOŞALMIŞ

BDP Mersin Milletvelili Ertuğrul Kürkçü, Şemdinli ziyaretleriyle ilgili olarak, “Biz Şemdinli çıkışı dışında herhangi bir şekilde ordu ve polis varlığıyla karşılaşmadık. Nehri köyüne gittik. Çatışmanın başladığı köymüş. Oradaki halkla konuştuk. Neler olduğunu onların ağzından dinledik. Köy muhtarının verdiği bilgiye göre bölgedeki 10 köyden 7’si boşalmış durumda” dedi.

ASKERİ YETKİLİLER KÖYÜN BOŞALTILMASINA UĞRAŞIYOR

Kürkçü, “İnsanları sağır edecek kadar top seslerinin olması çocukları olağanüstü etkilemiş. Ama köylerini terk etmek istemiyorlar” dedi ve bir askeri yetkilinin köylülere dayatmada bulunduğunu açıkladı: “Bir albay, köylülerin yanına gelerek buralardan gitmeleri gerektiğini söylemiş. Köylüler bunu anlattı. Can güvenlikleri için bunu, yani sürgünü işaret etmiş. Bugüne kadar asker ya da polis, herhangi bir yetkili çatışmalardan köylüleri korumak için gelmemiş, hiçbir adım atmamış.”

Kürkçü, heyet olarak köylülere yanlarında olacaklarını ve yurtlarında yaşamalarının hakkı olduğunu söylediklerini belirterek, “Bundan çok memnun kaldılar. Ziyaretimiz onları oldukça memnun etti. Çünkü kimse, devletten de kimse onların durumunu sormak için gelmemiş” dedi.

‘ÜÇ ERKEK BİR KADIN GERİLLANIN AÇIKLAMASINI DİNLEDİK’

Ertuğrul Kürkçü, dönüş yolunda gerillanın yol kontrolüyle karşılaştıklarını da, şu sözlerle anlattı:

“100 araçlık konvoyumuzu durdurdular. Kimlik kontrolü yapmadılar. Kendi amaçları hakkında bilgi verdiler. Bölgede varlıklarını sürdürdüklerini ifade ettiler. Bir an önce barış için çaba gösterilmesini istediklerini; sadece Kürdistan için değil tüm Türkiye ve Ortadoğu için özgürlük, barış ve haklar mücadelesi yürüttüklerini söylediler. ‘Gerisi Ankara’nın işi bizim yapacağımız bu kadar’ dediler. Bana misafirlik teklif ettiler. Ben de ‘siz bize gelin’ dedim. Kibarca gülümsedik. Hüseyin Aygün’ün dediği gibi çok iyi çocuklardı. Gerilla ile milletvekili arasında geçebilecek en komik diyalogtu.”

Heyette kimler vardı:

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, Hakkâri MilletvekilleriEsat Canan ve Adil Kurt, Van Milletvekili Nazmi Gür, Ağrı Milletvekili Halil Aksu, Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, ÖDP Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya, Hakkâri il ve ilçe Belediye Başkanları, Hakkâri BDP il ve ilçe yöneticileri, Barış Anneleri İnsiyatifi, Kürt Meselesi Koordinasyon çalışanı Sema Çolaklı ve sivil toplum örgütleri temsilcileri.

Kaynak: ANF ve bianet