Kürdistan’da Yapılan Zulüm 12 Eylülden de Beter

Taraf’tan Güler Yılmaz’ın sorularını yanıtlayan Ertuğrul Kürkçü  “güvenlik bölgeleri” ile sürdürülen saldırıların 12 Eylül rejimi uygulamalarından da hukuksuz ve yasa tanımaz olduğunu söyledi: “Sorumsuz bir Cumhurbaşkanı ile siyasi meşruiyetten yoksun bir hükümetin elele sürdürdüğü gayri meşru bir dikta rejimi altındayız!” 

diyarbakirda-lice-ve-silvanda-sokaga-cikma-yasagi,HDPjPK1yE0yfdh3uBIRX1gPKK ile çatışmaları bahane ederek bölgede sivillerin giriş ve çıkışına kapalı pek çok güvenlik bölgesi oluşturan devlet, önceki gün de Muş Varto’da sokağa çıkma yasağı ilan etti. Muş Valiliği’nce ilan edilen yasağın yürürlükte olduğu 20.5 saat boyunca ilçede katliam yapıldığı iddia edilirken HDP’li Kürkçü konu hakkında Taraf’a şunları söyledi:

“Meclis’teki iç güvenlik yasası tartışmaları sırasında bütün bu olacakları anlattık. Bugün ‘vatan elden gidiyor’ yalanıyla AKP’nin peşine takılan MHP’liler de o dönemde bunu Meclis’te anlatmıştı. Bu yeni yapı, Cumhurbaşkanından başlayarak aşağıya doğru idari yapının tamamına yayılıyor. Bu yapı çalıştırılmaya başlandığı zaman zorunlu olarak daha çoğunu isteyecek. Ondan sonra en küçük bir huzursuzluğun karşısında sokağa çıkma yasağı, toplantı, gösteri yasağı, yayın yasağı, önleyici gözaltılar gelecek. Arkadaşlarımız şimdi buna maruz kalıyor. Son dört gündür Türkiye’nin başka yerlerinde ve istanbul’da HDP çalışanları, üyeleri, gözaltına alınıyorlar. Hiçbir suçlama yok. Onlardan kendilerine suç bulmaları isteniyor. Evlerinde okudukları kitapları eğitim materyalidir diye sorguluyorlar. Bu, 12 Eylül uygulamalarından bile beter.

12 Eylül rejiminin uygulamaları her şeye rağmen sıkıyönetim yasasına dayanıyordu. Bu iç güvenlik yasasının bir yasası da yok. Sonuçta özel gerekçelerle her şeyi yapma yetkisi bütün idari yapıya veriliyor. Bu aslında bir darbe sürecinde yaşadığımızı, darbenin sıkıyönetim yasasının da iç güvenlik yasası olduğunu gösteriyor. Uygulamaların, önümüzdeki günlerde yaygınlaşarak gelişeceğini bekleyebiliriz. Erdoğan Rize’de açıkça ifade etti. Darbe sürecini işlettiğini, düğmeye bastığını, dostu düşmanı tanımladığını, bunlara karşı harekete geçtiklerini söyledi. Siyasi meşruiyeti olmayan bir hükümet ile siyaseten sorumsuz bir Cumhurbaşkanının bir araya gelerek oluşturduğu son derece tehlikeli, yasa dışı ve gayri meşru dikta rejimi altındayız.”

Taraf: GÜLER YILMAZ / ANKARA