Kürkçü: AB Vahametin Farkında

Kürkçü, BDP heyetinin AB Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler Müsteşarı Büyükelçi Michael Miller’la açlık grevleri konusunda yaptığı görüşmeyle ilgili olarak, AB’nin haklı taleplerin gerçekleşmesi için elinden geleni yapmasını talep ettiklerini söyledi.

 

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür ve BDP Mersin Milletvekili TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ertuğrul Kürkçü, açlık grevlerine ilişkin Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler Müsteşarı Büyükelçi Michael Miller ile görüştü.
Görüşme hakkında bianet’e bilgi veren Kürkçü, 58. gününe giren açlık grevleriyle ilgili kendi yaklaşımlarını sunduklarını, AB normları çerçevesinde açlık grevi sürdürenlerin makul ve haklı taleplerinin gerçekleşmesi konusunda AB’nin elinden geleni yapmasını talep ettiklerini söyledi.

 

Kürkçü: 60. gün sonrası en kritik aşama

Görüşmeye Miller’ın ve danışmanların katıldığını ifade eden Kürkçü, görüşlerinin önemsendiğini ve AB Delegasyonu heyetinin konunun üstünde ciddiyetle durduğunu belirtti.

“Taleplerin haklılığı, gecikmişliği konusundaki görüşlerimizi aktardık. Taleplerin ikisi mevcut mevzuatın uygulanmamasından kaynaklanıyor. Mevzuata göre anadilde savunma ve Öcalan’ın tecridine ilişkin meseleler eldeki mevzuatın ayrımcı şekilde uygulanmasından ya da yasanın ihlalinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla bunların hemen çözülebileceğini söyledik.

“Miller, durumu başından beri izlediklerini ve çözüm için çeşitli görüşmeler yaptıklarını söyleyerek, ölüm olmadan çözülmesi için konunun üstünde ciddiyetle durduklarını belirtti.

“Biz önümüzdeki iki günün kritik olduğunu söyledik. Çünkü hükümet tatminkar açıklamalar yapmamaya devam ederse açlık grevlerindekiler için en kritik aşamaya, yani 60. günden sonraya geçileceğini söyledik.

“Bizim de grup olarak diplomasi ve açık politika olarak yapılabilecek her şeyi yapmış olmamıza rağmen sonuç alamadığımızı görerek, durumu yeni baştan gözden geçirmek durumunda olacağımızın altını çizdik.

“BDP’nin grev kararı olursa bütünüyle ölümleri önlemek ve cezaevlerindeki açlık grevlerine son vererek nöbeti bizim devralmamız istikametinde olacağını aktardık.

“Onlar da durumun vahametini kavradıklarını belirterek, görüşmeyi AB ülkelerinin diğer temsilcileriyle de paylaşacaklarını söylediler.

(bianet)