Kürkçü: Asla Yalnız Değilsiniz, Yalnız Kalmayacaksınız!

Roboski Katliamının yıldönümünde HDK adına kanuşma yağan Ertuğrul Kürkçü, “Biz Türkiye halkı bunun için mücadele ediyoruz ki, Kürt halkı ortak yaşam umudunu sürdürebilsin.” dedi.
roboski son 1Şırnak’ın Uludere ilçesindeki Ortasu/Roboski ve Gülyazı/Bujeh köylerinden, 34 kişi savaş uçaklarının bombardımanıyla 28 Aralık 2011’de öldürüldü. Katliamın birinci yıldönümü için köye gidenlere karşı sıkı güvenlik tedbirleri devreye sokuldu. Şırnak’ın giriş-çıkışında asker ve polis barikat kurdu. Şırnak’tan geçerek Uludere istikametine giden araçlar durdurularak plakaları not edildi.

 

Roboski’de ve mezarlıkta düzenlenen anma törenlerine binlerce kişi katıldı.

 

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve GültanKışanak, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanları Ahmet Türk ve AyselTuğluk, BDP’li milletvekilleri, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), Dersim Dernekleri Federasyonu, Barış Meclisi gibi çok sayıda örgüt ve sivil toplum kuruluşundan oluşan heyetler Roboski’ye ulaştı.

 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu üyeleri Sebahat TuncelErtuğrulKürkçüNursel Aydoğan ile Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı RıdvanTuranGaro PaylanFerhat TunçGençay Gürsoy‘un da aralarında olduğu HDK heyeti de Roboski’de Roboski’deydi.

 

“Vur emri Erdoğan’dan”

 

Alanda ilk konuşmayı Ahmet Türk yaptı. Türk, “Yüreği yanan herkes özgürlük mücadelesinde yerini almıştır. Kürtler hem Türkiye’de hem Ortadoğu’da istikrarın ve istikrarsızlığın nedenidir. Kürtler özgürleşirse Türkiye ve Ortadoğu da özgürleşir. Kürtlerin ret ve inkarı üzerine kurulan politikalara yine Kürtler cevap verecektir” dedi.

 

Anma etkinliğinde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş da “vur emrini BaşbakanRecep Tayyip Erdoğan‘ın verdiğini” söyledi. Demirtaş, bu emirden Genelkurmay Başkanı’nın da bilgisi olduğunu açıkladı.

 

Vurulan köylülerin içinde üst düzey bir PKK’li olduğu bilgisi verildiği için operasyonun gerçekleştirildiğini söyleyen Demirtaş, “Aralarında üst düzey bir PKK’li var dendi ancak onun dışında sivillerin de olduğu bilgisi Başbakan’a verilmişti” ifadesini kullandı.

 

“Türk savcı, Türk hakim, Erdoğan’dan hesap sormayacak. Çünkü bu tepenin önü Kürdistan, ölen de Kürt çocukları. Bodrum’u Marmaris’i bombalayamazsınız. Kürdistan yok diye mi bunu yapıyorsunuz? Kürt halkının Kürdistan’ı olmalıdır. Özerk mi, bağımsız mı, federal mi? Kürdistan olmalı ki, Roboski’nin hesabını verilebilsin.”

 

“Roboski halkının yanındayız”

 

HDK adına BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü bir konuşma yaptı. Kürkçü, Roboski katliamından sorumlu olanların, halkın adaletinin önüne çıkarılana ve cezalandırılana kadar Roboski halkının yanında olacaklarını söyledi.

 

“Roboski’ye yağdırılan bombalar, ortak yaşam umutlarımızın üzerine yağdırıldı. Türkiye’yi yönetenler bu umutlarımızı bombaların altına gömdü. Biz Türkiye halkı bunun için mücadele ediyoruz ki, Kürt halkı ortak yaşam umudunu sürdürebilsin. Asla yalnız değilsiniz, yalnız kalmayacaksınız.”

 

Katliamın kimsenin yanına kar kalmayacağını söyleyen Kürkçü, bir yıldır belli olan suçlunun gizlenmek istendiğini söyledi, “Suçlular Ankara’da, Başbakanlıkta, Genelkurmay Başkanlığında” dedi.

 

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=ftn7OMTMTS4′]

 

“Hiçbir özür bu acıyı dindirmez”

 

Kürkçü’nün ardından HDK Meclis Üyesi Ferhat Tunç konuştu. Dersim’den gelen dernekler ve Dersim halkı adına konuşan sanatçı Tunç, şunları söyledi:

 

“Cumhuriyet tarihinin en kanlı soykırımı olan Dersim katliamının acısı dinmiş değil, Roboski bizim için Dersim soykırımının güncellenmiş halidir. Biz buradaki acıyı Dersim acısından farklı görmüyoruz. Hiçbir özür bu acıyı dindirmeye yetmez. Bir gün Türkiye halkları diyecek ki suçlu ayağa kalk, hesap ver. İşte o zaman analarımızın acıları dinecektir.”

 

Konuşmaların ardından, sivil Cuma namazı kılındı. Ardından binlerce kişi, Roboski mezarlığına yürüdü. Mezarlıkta yapılan anmanın ardından tören sona erdi.

 

Kepenkler kapandı

 

Mardin’in Derik, Nusaybin, Kızıltepe, Diyarbakır’ın Silvan, Bismil, Muş’un Malazgirt, Şırnak merkez, Cizre, Silopi, İdil, Uludere ve Beytüşşebap ilçelerinde sabah saatlerinden itibaren esnaflar Roboski katliamını kınamak amacıyla kepenk açmadı.