Kürkçü: Bütün Diktatörlükler Kendi Sonuna Yürür!

Ertuğrul Kürkçü HDP’nin başlattığı Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni ANF’den Zeynep Kuray’a değerlendirdi: “Vicdan ve Adalet çağrısında icabet edilebilecek bir potansiyel olduğunu halk da devlet de biliyor. Yıkılmamış bir diktatörlük, siyasi ve şahsi ömrünü tamamlamamış bir diktatör tanımıyoruz.”

Ertuğrul Kürkçü Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin İstanbul Yoğurtçu Park ayağında Zeynep Kuray’ın sorularını yanıtladı.

HDP Onursal Başkanı ve HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Tayyip Erdoğan rejiminin OHAL’siz yaşayamayacağına dikkat çekerek, “Tarih her zaman diktatörlükleri arkasında bırakır; bütün diktatörlükler kendi sonuna yürür. Yıkılmamış bir diktatörlük, siyasi ve şahsi ömrünü tamamlamamış bir diktatör tanımıyoruz, Tayyip Erdoğan da bunlardan biri olacak; o günü hepimiz bekliyoruz” dedi.

İstanbul’un ardından Van’a taşınan Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin önemini ANF’ye değerlendiren HDP Onursal Başkanı ve İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, art arda yapılan adalet eylemlerinin Türkiye’de büyük bir sivil itaatsizlik dalgasının habercisi olduğunu vurguladı.

SİVİL İTAATSİZLİK DALGASI KAPIDA!

HDP Onursal Başkanı ve İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü hem CHP’nin gerçekleştirdiği Adalet Yürüyüşü’nün hem de HDP’nin başlattığı Vicdan ve Adalet Nöbetleri’nin Türkiye’de büyük bir sivil itaatsizlik dalgasının habercisi olduğunu vurguladı. Referandum ile birlikte Türkiye’de çok geniş bir halk topluluğunun bu baskı rejimi altında yaşamaya razı olmadığını açıkça ifade ettiğini hatırlatan Kürkçü, “Halk hiçbir şekilde bu rejimle uzlaşmak istemediği gibi maceraya da girmek istemiyor. Rejimle göğüs göğüse bir muhabereden çok, rejimi kuşatıp mecalsiz bırakarak istediği gibi hareket edemez hale getirmek istiyor. HDP olarak hem halkın yaşadığı bu duyguya siyasi bir ifade kazandırmak, hem de meclis dışında toplumsal hareketlerle buluşmak amacıyla Vicdan ve Adalet Nöbetleri’ni başlattık” dedi.

‘MECLİS ADETA İNTİHAR ETTİRİLİYOR’

AKP eliyle Meclis’in işlevsiz hale getirildiğine, meclisin adeta intihar ettirildiğine işaret eden Kürkçü, bu anlamda sokakların halkın kendini esas ifade edeceği alanlara dönüştüğünü kaydetti. Halkın yaşadığı, dolaştığı, birbiriyle konuştuğu, kendisini ortaya koyduğu bu alanları protestolarının şekillendiği yerler haline getirmek gerektiğinin altını çizen Kürkçü, HDP’nin Amed’de start verip, İstanbul’dan Van’a taşıdığı Vicdan ve Adalet Nöbetleri’nin bu çabanın dışa vurumu olduğunu söyledi. Başlatılan nöbetlerin halk kesimlerinden, demokratik güçlerden ve siyasi partilerden büyük destek gördüğünü; devlet ablukasına rağmen insanların parklara geldiklerini aktaran Kürkçü, kişi başına 100 polisin düştüğü bir ortamda halkın HDP ile buluşmasının engellenemediğini vurguladı.

“Demek ki yaptığımız Vicdan ve Adalet çağrısında icabet edilebilecek bir potansiyel olduğunu halk da devlet de biliyor” diyen Kürkçü, devletin oluşturduğu bu barikatlarla esas olarak halkın kendi fikriyle buluşmasını engellemeye çalıştığını, ancak başarılı olamadığını kaydetti.

‘TAYYİP ERDOĞAN REJİMİ OHAL’SİZ YAŞAYAMAZ’

Türkiye’nin bir suç rejimi tarafından yönetildiğini belirten Kürkçü, başkanlık rejimi ortaya atılmadan önce Bahçeli’nin, “Bu cumhurbaşkanı her gün suç işliyor, o yüzden gelin biz suçu kanun haline getirelim ki suç olmaktan çıksın” sözlerini hatırlatarak, bugün yaşananların özetinin tam da bu olduğunu söyledi.

Devletin kendi kolluk güçlerini kullanarak parlamentonun üçüncü partisinin faaliyetlerini açıkça engellediğini ve suç işlediğini vurgulayan Kürkçü şunları söyledi:

“Bu suçu ancak OHAL rejimi arkasına saklayabilirlerdi. Dolayısıyla Tayyip Erdoğan rejimi OHAL’siz yaşamayacağına dair çok açık işaretler veriyor. Bu OHAL rejiminde de demokrasi, adalet, katılımın beklenemeyeceği net olarak ortaya çıkıyor.”

Erdoğan’ın 16 Nisan’da referandumu kaybettiği gibi, getirmek istediği rejim konusunda da kaybedeceğini kaydeden Kürkçü, “Tarih her zaman diktatörlükleri arkasında bırakır; bütün diktatörlükler kendi sonuna yürür. Yıkılmamış bir diktatörlük, siyasi ve şahsi ömrünü tamamlamamış bir diktatör tanımıyoruz, Tayyip Erdoğan da bunlardan biri olacak; o günü hepimiz bekliyoruz” dedi.

_____________________
Zeynep Kuray; ANF