Kürkçü: Cizre’deki kavga halkla

Günlerdir sokağa çıkma yasağı uygulanan Cizre’ye ulaşmaya çalışan heyetin yolu güvenlik güçlerince kesildi.  HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü, son durumu canlı yayında anlattı. ‘Ortada PKK falan yok, Cizre’deki kavga halkla’ diyen Kürkçü, hükümeti ‘çıldırmışlıkla’ suçladı.

cizre yuruyus-3Şırnak’ın Cizre ilçesinde sokağa çıkmak tam 6 gündür yasak. İlçenin büyük bölümü elektriksiz, susuz. Belediye ve sağlık hizmetleri dahi verilemiyor.

Bugün bölgeye ulaşmak isteyen AB Bakanı Ali Haydar Konca, Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, Selahattin Demirtaş ve birçok HDP’li vekil güvenlik güçlerince engellendi. Heyetteki bakanların İçişleri Bakanı’nı arayarak, ilçeye girme talebinde bulunduğunu söyleyen Ertuğrul Kürkçü, bakanların talebinin başbakan tarafından reddedildiğini söyledi:

“Cizre’ye henüz ulaşamadık. Yolumuz Mardin Midyat yol ayrımında kesildi ve barikatları yürüyerek aştık. Bir süre yürüdükten sonra İdil’den gelen araçlarla yola devam ettik ama Cizre’ye 40 km kala yeniden yolumuz kesildi. Önce polisler sonra da komandolardan oluşan barikatla karşılaştık. Sonuçta Cizre’ye varacağızü, bunun başka çaresi yok. Vekiller halkının yanına ulaşamıyor olamaz. Bütünüyle yasa dışı bir haydut rejimin uygulamasıyla, kanun tanımaz bir düşmüş hükümetin saldırısıyla karşı karşıyayız.”

‘HAYDUT HÜKÜMETİN UYGULAMASI’

Ertuğrul Kürkçü, siz de o hükümetin ortağı değil misiniz, sorusuna da “Bu başka bir hükümet, Tayyip Erdoğan tarafından yönetiliyor. Türkiye gayrimeşru bir hükümet tarafından, düşük bir hükümet tarafından yürütülüyor. Seçim hükümetiyle bu olan bitenin bir alakası yok” yanıtını verdi.

Kürkçü, ilk kez bir Bakan’ın yolu polislerce kesiliyor, değerlendirmesini de yorumlayarak, “Bakanlarımız henüz polislerle muhatap olmadılar, vekillerimiz muhatap oluyor” dedi. Bakanların İçişleri bakanı ve başbakanı aradığını anlatan Kürkçü, Başbakan’a ulaşamadıkları bilgisini de verdi. Kürkçü, Cizre’ye gitme konusunda ısrarlı olduklarının altını çizdi, sokağa çıkma yasağının insani sınırları aştığını söyledi:

“Türkiye, çıldırmış insanlar tarafından yönetiliyor. Cizre’de 6 gündür kuşatma var. Hiçbir ülkede 24 saatten fazla kesintisiz sokağa çıkma yasağı uygulanamaz. Diyabet hastaları ölmek üzere. Bakımı yapılamayan 85 yaşında bir kadın hayatını kaybetti. İnsanlar cenazelerini defnedemiyorlar. Ölenleri buz torbalarıyla sarıp kokmalarını önlemeye çalışıyorlar.”

Cizre’deki durumu bu cümlelerle tarif eden Ertuğrul Kürkçü, “Türkiye’de insanların aklı almıyor ama buradaki halk iradelerinin şiddetle ezilmesine izin vermiyor” diye konuştu.

‘400 VEKİL SAVAŞLARI’

Cizre’ye ulaşabilirlerse sokağa çıkma yasağının da sonlandırılacağını düşünen Kürkçü, yaşananların ‘400 vekil savaşları olarak’ tarihe geçeceğini ileri sürdü.

“Bir düzine insan hayatını kaybetti. Böyle bir çılgınlık düşünülemez. Bu çılgınlık halka diz çöktürmek, 1 Kasım seçimlerinde Tayyip Erdoğan’a 400 vekil vermek için yapılıyor. Bu dönem Türkiye tarihine ‘400 vekil savaşları’ olarak geçecek. Bu, zalim bir savaş. Şu hale bakın, askerler oraya dizilmiş tüfeklerinin namlularını bize doğrultmuşlar, emir gelse ateş edecekler. 6 gündür polisler evden eve ateş ediyorlar ve halka ‘HDP’ye oy verdiniz, sonunuz bu oldu’ diyorlar. Bu savaşın niye yapıldığını bundan daha veciz şekilde ifade eden bir şey yok. Halk bu haydutlara asla teslim olmayacak.”

‘Bir milletvekilinin bir şehirden bir şehre geçmesini engelleyecek hiçbir güç yoktur’ diyen Ertuğrul Kürkçü, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alarak, “Tayyip Erdoğan Türkiye’deki rejimi çökertmiş, yerine bir haydut rejimi koymuştur. Biz bu rejimi tanımıyoruz” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.

Kaynak: Sputnik