Kürkçü: Kürt Halkı Özgürlüğünü Pazarlık Konusu Yapmayacak!

BDP Yenişehir İlçe Kongresi’nde konuşan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Kürt halkının özgürlüğünü başkalarının iradesine bırakmadığını gösterdiği için bugünlere kadar gelindiğini belirterek, “Kürt halkı bugün de aynı noktada duruyor. Kürt halkı özgürlüğünü pazarlık konusu yapmayacaktır” dedi.

 

yenisehirBarış ve Demokrasi Partisi (BDP) Yenişehir İlçe Örgütü’nün Olağanüstü Kongresi Yelken Düğün Salonu’nda çok sayıda partilinin katılımıyla yapıldı. Salona “Çözüm için müzakere, barış için eşitlik”, “Bi milyonan kurd di riya we de dimeşin” pankartlarıyla, Paris’te 9 Ocak’ta katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in fotoğrafları asıldı. BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk, BDP Mersin Eş Başkanı Halis Ernarici, BDP İl Meclis Üyesi Muazzez Araç, Akdeniz Belediyesi Başkan Yardımcısı Makbule Kaplan, BDP İl ve ilçe yöneticileriyle, sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaşın katıldığı kongre, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından Divan başkanlığına seçilen Hülya Yaman, partilerine yapılan siyasi operasyonlardan dolayı kongrelerinin hep olağanüstü yapıldığına dikkat çekerek kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.

 

Daha sonra konuşan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, AKP hükümeti ve Başbakan Erdoğan’ın, Kürt sorununda iki yıla varan bir şiddet döneminin ardından bir çözüm aralığını bulmaya çalıştığına dikkat çekerek, “2014’le birlikte biri yerel biri de cumhurbaşkanlığı seçimleri olmak üzere iki tane seçim var. Anayasa konusu var, Erdoğan’ın başkanlığı var. Bütün bunların savaşın içinde olması mümkün değildi. Onun için Başbakan Erdoğan Kürt halkını yenemeyince, Kürt mücadelesini ve BDP’nin direnişini yenemeyince bir açılım ihtiyacı duydu” diye konuştu.

 

‘Öcalan kendi görüşlerini ortaya koyuyor’

 

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın bu dönemde devreye girerek görüşme trafiğini başlattığına vurgu yapan Kürkçü, “Ortada bir çok söylenti var ancak siz BDP’den, Ada’ya giden vekillerden ve Öcalan’ın yazdığı mektuplardan yola çıkın. Bunun dışındaki şeyler bizi ilgilendirmez” dedi.

 

Sızdırılan görüşme tutanaklarına da değinen Kürkçü, tutanakların sızdırılma biçiminin kendilerini rahatsız ettiğini, içeriğinin ise parti olarak kendilerini rahatsız etmeyeceğini vurgulayarak, “Bu görüşmeler BDP temsilcileriyle Sayın Öcalan arasındaki görüşmelerdir. Bu görüşmelerden şu hakikat anlaşılmaktadır. Başbakan’ın ve partisinin dediği gibi her şey hallolmuş, bütün konularda anlaşmaya varılmış, hükümetin dediklerine Öcalan rıza göstermiş değildir. Tersine Öcalan kendi görüşlerini ortaya koymakta ve demektedir ki çatışmasızlık olacaksa bunun bir karşılığı olmalıdır. Kürt halkının haklarında ve taleplerinde bir iyileşme olmalıdır. Bunların bir garantisi olmadan çatışmasızlık güvence altına alınamaz” diye konuştu.

 

Esas çözümün demokratikleşmeden sonraki aşamada olduğunun altını çizen Kürkçü, “Bu çözümü biz mücadele ederek kazanacağız. Rıza gösterilmiş ve eski günlere dönmeye dayalı bir çözümü kimse benimsemiş değil. Öcalan’ın müzakere ettiği Kürt halkının temel hakları, kimliği ve varlığı konularıdır” diye konuştu.

 

‘Daha yolun başındayız’

 

PKK lideri Öcalan’la yapılan görüşmelerin tarihi bir öneme sahip olduğunu dile getiren Kürkçü, “Eğer bu çatışmalı ortam son bulursa, bu Kürt halkının bütün talepleri gerçekleşmiştir anlamına gelmeyebilir. Ama bu şu anlama gelir. Kürt halkının taleplerinin gerçekleşmesi için artık çatışmanın gerekmeyeceği yeni bir ortam doğacak, kazanmak istediklerini siyaseten kazanmak için mücadele etmeye devam edecek” şeklinde konuştu. “Çatışmaya son vermek demek silahla gidilecek yolu gittik demektir” diyen Kürkçü, çatışmasız ortama girildiğinde BDP, DTK ve HDK’ye çok büyük bir görev düştüğünün altını çizerek, “Çatışmanın bitmesiyle yol bitmeyecek. Silahlı mücadeleyi yürütenlerin siyasileşerek, bu mücadelenin içerisine dönüşleriyle, sürgündeki arkadaşlarımızın dönmesiyle, Türkiye’nin bir genel uzlaşma ortamına ulaşmasıyla oluşacaktır. Daha yolun başındayız. Kat edecek çok yolumuz var” dedi.

 

Türkiye medyasında Öcalan’la AKP hükümetinin Başbakan Erdoğan’ın başkanlık konusunda anlaştıkları iddialarına da cevap veren Kürkçü, “Başbakan Erdoğan’ın başkanlık projesiyle bizim özgürlük projemiz arasında doğrudan doğruya bir ilişki yok. O başkan olmak isteyebilir. Ama özgürlük meselesi asla ve asla vazgeçilmeyecek bir şeydir. Kürt halkı özgürlüğünü başkalarının iradesine bırakmadığını gösterdiği için bugünlere kadar gelindi. Bugün de aynı noktada duruyor. Kürt halkı özgürlüğünü pazarlık konusu yapmayacaktır. Müzakere edilecek şeyler bunun şartlarıdır. Hangi şartlarda mücadele edilirse herkes için iyi olur. Şu an müzakere edilen durum budur” dedi.

 

Kürkçü’nün konuşması ardından mali ve faaliyet raporları okundu. Raporların okunmasından sonra müzik dinletisi eşliğinde yurttaşlar halay çekti. Ardından tek liste ile gidilen seçimde BDP Yenişehir İlçe Başkanlığı’na Nusret Şanlı seçilrken, ilçe yönetimine Fatime Bozaner, Neriman Kaya, İkram Vuran, Dilan Turhan, Servet Demir, Tahir Altun ve Nurettin Balta seçildi.(DİHA)