Kürkçü: Roboski’deki katliam savaş hazırlıklarının bir sonucudur

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu “Savaşa hayır, ülkemizde ve bölgemizde savaş istemiyoruz” şiarıyla Metropol alanında “Barış mitingi” düzenledi. Mersin Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen binlerce kişi miting alanına yürüdü. BDP-Blok Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, BDP il ve ilçe yöneticileri, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, İHD ve KESK’in yanı sıra binlerce yurttaşın katıldığı mitingde “Direne direne kazanacağız”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Yaşasın devrimci dayanışma”, “Şehît namirin”, “Öcalan’a özgürlük” sloganları atılırken, “AKP’ye karşı barış için savaşacağız”, “Kandil’de sivil katliam”, “Susma haykır savaşa hayır” dövizleri taşındı. Öte yandan annelerin boyunlarına taktıkları sarı, kırmızı ve yeşil fularlar renkli görüntülere sahne oldu.

Açılış konuşmasını yapan Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Yusuf Kaya, AKP iktidarının uyguladığı sosyal, ekonomik ve siyasal politikalarla ülkeyi sermayenin ihtiyaçlarına göre uygun olarak yapılandırdığını ve yönettiğini vurgulayarak, kamusal alanın talan edilerek başta eğitim olmak üzere sağlık ve sosyal güvenliğin sermayenin insafına bırakıldığını belirtti. AKP’nin ülke halklarına açlık, sefalet, şiddet ve yoksulluktan başka bir şey vermediğini kaydeden Kaya, “Nereye kazma vurulsa insan kemikleri fışkırıyor. Kürt sorununda çözümsüzlükte ısrar yüzünden ülke kaynakları savaş politikalarına harcanmıştır. Roboski’de parçalanan 34 yurttaşın sesini duydun mu? Hayatını kaybeden 50 bin Kürt ve Türk çocuğunun annesinin sesine neden kulak vermiyorsun?” diye sordu.

‘YURTTA SAVAŞ DÜNYADA SAVAŞ’ DİYORLAR

Ardından platforma çıkan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, kitleyi Kürtçe, Arapça ve Türkçe selamlayarak sözlerine başladı. İşçilerin bütün insanlık için mücadele etmemesi durumunda kendi haklarını da kazanamayacaklarını ifade eden Kürkçü, Türkiye’yi yönetenlerin Cumhuriyet’in belki de en önemli kazanımlarından biri olan “Yurtta barış, dünyada barış” ilkesini tersine çevirdiğine dikkat çekerek, “Yurtta savaş dünyada savaş diyorlar. Kendi halkları ile komşularıyla savaşıyorlar ve savaşa hazırlanıyorlar. Roboski katliamı da bu savaş hazırlıklarının bir sonucudur. Roboski’de 34 köylü yanlışlıkla öldürülmedi. Köylüler Kürt halkına, Türkiye halklarına gözdağı olsun diye göz göre göre öldürüldü. Bu cinayetin hesabını soracaksınız, soracağız” dedi.

Cinayetlerin hesabının sorulmadan barışın mümkün olamayacağının altını çizen Kürkçü, şunları söyledi: “Hükümete sınır ötesine asker yollama, uçak yollama yetkisini gönderenler düşünsün. Sınır ötesi dediğiniz de sınırın içi, birbirinden ayrılmaz. Sınır ötesine, sınır ötesi derseniz kendi halkınızı vurursunuz. O yüzden hükümeti, Meclis’teki tüm partileri barışa davet etmek, barışa zorlamak için çabalarımızı arttırmanızı, omuz omuza barış mücadelesini emek mücadelesi ile birleştirmenizi, halkların özgürlük mücadelesini emeğin kurtuluş mücadelesi ile bağlamanızı, bütün gücümüzle destekliyoruz. Hepinizle onur ve gurur duyuyoruz. Mücadeleniz mücadelemizdir. Barış için özgürlük için savaşa devam.”

 

 

‘SAVAŞA EVET DEMEK ALÇAKLARIN İŞİ’

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da, emekçilere hitaben “Kandan beslenen emperyal güçlere hayır demek için geldiniz. Emperyal güçlerin taşeronu olan AKP’ye de hayır demeye geldiniz” diyerek, savaşa “Evet” demenin alçaklara ait bir iş olduğunu belirtti. Atıcı, “Savaşa şiddete hayır, özgürlük ve hakların kardeşliğine ‘Evet’ demek için geldiğinizi biz buradan çok iyi hissediyoruz” dedi. Kürkçü, Kaya ve Aytuğ konuşmaların ardından güvercin uçurdu.