Mersin’de binler “Ölüm değil Çözüm İstiyoruz” dedi.

Cezaevlerinde 54.gününe ulaşan açlık grevlerine Mersin merkeze bağlı Akdeniz İlçesinde düzenlenen mitingle destek verildi. Mitinge BDP Eşgenel Başkanı Gültan Kışanak, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü katıldı.

Cezaevlerinde 12 Eylül’de başlayan ve 54. gününe giren açlık grevlerine dikkat çekmek için BDP Mersin İl örgütü tarafından BDP Akdeniz ilçe binası önünde bir miting gerçekleştirildi. Mitingin olacağı Akdeniz BDP İlçe teşkilatı etrafında yoğun polisiye önlem dikat çekerken, mitinge aralarında İHD yöneticileri, KESK bileşenleri, Halkların Demokratik Kongresi bileşenleri, Akdeniz Belediye Meclis üyeleri, BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk, BDP PK üyeleri Nihat Akdoğan, Salih Baykal, Naile Bali Serhat Bingöl, BDP MYK üyesi Ferhat Tarhan, BDP Mersin İl ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra binlerce yurttaş katıldı.

 

 

‘Öcalan’nın sesini barışı istedemedikleri için kesiyorlar’

Miting demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından BDP Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü kısa bir konuşma yaptı. Kürkçü konuşmasında iktidarın barış yolunun açılmasına razı olmadığını söyleyerek, “Çünkü onlar barışın savaştan daha pahalı olduğunu düşünüyorlar. Savaştan kar ediyorlar. Barıştan kar etmeyecekler. İşte onun için Abdullah Öcalan’ın sesini kesmek istiyorlar. Bu güçlü bir araya geliş, zindanlarda yükselen sesin meydanlarda yankılandığın gösteriyor. Bu sesi Türkiye’nin bütün meydanlarına iletmek, bu sesi başka seslere eklemek ve hep birlikte haykırmak istiyoruz: Özgürlük, barış, kardeşlik” şeklinde konuştu.
Kürkçü’den sonra konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak ise 54 gündür açlık grevinde bulunan eylemcileri selamladı. Kışanak, Öcalan’a özgürlük talebinin, Kürt Sorununun çözümünde en kilit ve en kritik talep olduğuna dikkat çekerek, “Kürt sorunu Kürt halkının iradesini dikkate alarak, diyalog ve müzakere yoluyla çözülebilecek bir sorundur. Devlet ve AKP hükümeti de bir dönem, niyetleri farklı olsa da, müzakere yolunu denemek zorunda kalmışlarıdır. Çünkü çözümün tek yolu müzakerelerdedir ” dedi.

 

‘Sayın Öcalan’la müzakereye başla’

Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklı olarak her gün ölümlerin yaşandığını ve Kürt sorunu üzerinden yapılan siyasetin mahkum edilmesi gerektiğini söyleyerek Başbakan Erdoğan’a, “Kürt sorunu üzerinden siyaset yapma. Artık adım at. Artık çözümü kabullen. İmralı sistemini ortadan kaldır ve Sayın Öcalan’la müzakereye başla” diye seslendi.

Anadili ve kültürü yasaklayanların ömrünün uzun olmayacağını ve zalimlerin er ya da geç halkın iradesi karşısında yenilmeye mahkum olduğunu söyleyen Kışanak, “Bunu biz Irak’ta gördük. Esad rejimi nasıl yıkıldıysa, dünyadaki bütün diktatörlükler nasıl yıkıldıysa, Türkiye’deki tekçi zihniyet de yıkılmaya mahkumdur” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan’ın idama yönelik sözlerini de ırkçılık olarak değrelendiren Kışanak, “Milliyetçilik ve ırkçılık kuyusuna düşmüştür. O kuyudan kurtulmak için idam ipine sarılmaya çalışıyor. Ama şunu bilsin ki idam ipine sarıldıkça o kuyunun derinliklerine düşer. Biz buradan kendisine demokrasinin ve çözümün elini uzatıyoruz. Kurtulmak istiyorsa Kürt halkının elini tutsun. Kurtulmak istiyorsa İmralı sistemine son versin” dedi.

Kışanak son olarak önceki gün Mersin’de düzenlenen KCK operasyonları kapsamında gözaltına alınanların bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Kışanak’ın konuşmasından sonra miting olaysız bir şekilde son buldu.