Mersin’de Newroz Coşkusu

BDP Mersin İl Örgütü’nün “Öcalan’a özgürlük, Kürtlere statü” sloganıyla düzenlediği Newroz kutlamasına onbinler katıldı.

mersin newroz 6BDP Mersin İl Örgütü tarafından “Öcalan’a özgürlük, Kürtlere statü” şiarıyla Akdeniz İlçesi Özgürlük Mahallesi’nde bulunan Tırmıl alanında gerçekleştirilen Newroz mitingi sabah saatlerinde başladı. Mitingin gerçekleştiği alanın etrafında polis zırhlı ve TOMA araçlarıyla önlem alırken, Mersin ve ilçelerinden kitle sabahın erken saatlerinden itibaren miting alanına toplanmaya başladı. Mitingin gerçekleştiği alanda bulunan Tırmıl tepesine polis konuşlandırıldı. Kitle iki arama noktasından alana alınırken, gelenlerin kameraya alınması dikkat çekti.

 
Kitle sabahın erken saatlerinden itibaren alana akın ederken, kadınlar yöresel kıyafetleri ve yeşil, sarı, kırmızı flamalar taşıdı. Erkekler ve çocuklar ise “şal u şepik” giydi. Miting alanı yeşil, sarı, kırmızı balonlar ile BDP ve DÖKH bayrakları ile süslendi.

 

BDP’liler tarafından alanda çok sayıda görevli bulundurulurken, sahnenin ön tarafında bulundurulan kadın görevlerinin hepsinin birbirinden renkli yöresel kıyafet giydiği görüldü. Miting öncesi alanda biraraya gelen kitle davul zurna eşliğinde halaya durdu.

 

Miting, yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Alanda bulunan Newroz ateşi mitinge katılan Mersin Milletvekilli Ertuğrul Kürkçü, BDP Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, PKK’nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan’ın ablası Arife Yıldırım Doğan, BDP MYK üyesi Ferhat Tarhan, BDP Merkezi Kadın Meclisi üyesi Emine İnan, BDP Mersin İl Eş Başkanları Halis Ernarinci, Heybet Geçkin, Barış Meclisi Sözcüsü Ayşe Aydoğdu, HDK Mersin İl Meclis Sözcüsü Müslüm Tank, Newroz Tertip Komitesi Başkanı Emin Uslu ve mitinge giydiği cübbesi ile katılan İmamlar Birliği Başkanı Mele Ramazan Sönmez, Barış Anneleri Üyesi Xezil Celp ve Fatma Kaya tarafından yakıldı.

 

Kürkçü, “Herkes barışa destek olmalı”

 

Yağmur altında kitleye bir konuşma yapan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Türk sosyalistlerinin de Kürt halkının yanında yer aldığını belirtti. İmralı sürecine dikkat çeken Kürkçü, “Bir çözümün eşiğindeyiz. Bu çözümü ya sağlayacağız, ya sağlayacağız. Bayramını kutlayan Kürt kardeşlerimizin bu coşkusuna tüm Türkiye’de yaşayan insanlar katılmalı. Kürtler özgürleştikçe Ortadoğu ve Türkiye özgürleşecektir. Umuyorum ki sonraki Newrozlarda hiçbir devrimci cezaevinde kalmayacaktır. Türkiye’de barışı kurmanın zamanı. Bu barışı sağlamak için Sayın Öcalan’ın yaptığı çağrıya herkes katkı sunmalı. Barış kapısı açılırsa çocuklarımız artık birbirini öldürmek zorunda kalmayacak. Bu barış mücadelesinde BDP, Kürtler yalnız bırakılmasın. Herkes bu süreçte ortak olursa, önümüzdeki yıllarda çocuklarımız çatışmalarda birbirini öldürmeyecektir. Bu yüzden herkes bu sürece ortak olmalıdır. Bu süreçte CHP’de Kürtleri BDP’ye düşman edeceğine Kürtlerle dost olsun. Barışa katkı sunsun” diye konuştu.

 

Yapılan konuşmaların ardından Koma Azad ve Koma Agire Jiyan sahne aldı. Alanda bulunan onbinlerce kişi müziğe eşlik ederken, tören saat 15.00 sıralarında sona erdi.. (mersin times/etha)

mersin newroz

mersin newroz 1mersin newroz 2

mersin newroz 3mersin newroz 4mersin newroz 5