ODTÜ’de Otoban’a Hayır!

Ertuğrul Kürkçü, İçişleri Bakanı Muammer Güler’e verdiği soru önergesinde ODTÜ’de inşaatı başlayan otobanı sordu.

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından ODTÜ Ormanı’ndan geçirilmesi planlanan Anadolu Bulvarı-Konya Yolu arasındaki bağlantı yolu yapım çalışmalarına başlandığı kamuoyunca bilinmektedir.

 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 200 metre uzunluğunda viyadük, 500 metre uzunluğunda 30 metre yüksekliğinde toprakerme duvar, 150 metre ardgerme köprü yapılıyor. ODTÜ kısmında ise (2 km) 150 metre viyadük ve U altgeçit yapılacak. Ayrıca 200 civarında ağaç taşınacak” ifadelerini kamuoyuyla paylaşmıştı.

 

ODTÜ Rektörlüğü’nün Mayıs ayında yaptığı açıklamada yerleşkenin içerisinden geçmesi gündemde olan iki yol olduğu anlaşılmaktadır.

 

Bunlardan ilki 1994 yılında planlanmış olan, Anadolu Bulvarı’nın devamı olarak Vişnelik’in batısından ve 100. Yıl Mahallesi’nden geçmesi planlanan yoldur. ODTÜ Yönetimi hazırladığı koruma amaçlı imar planı önerisinde bu yola yer vermiş, çeşitli bağlantı ve kavşak seçenekleri geliştirmiştir.

 

İkinci yolun ise, Bilkent yolu üzerinde bulunan kapıdan girmesi ve yerleşkeyi doğu-batı yönünde keserek Anadolu Bulvarı’nın devamı olacak yola bağlanması planlanmıştır. ODTÜ Yönetimi doğal çevreye zarar vermemesi, tümüyle tünel olarak yapılması şartıyla bu yola da koruma amaçlı imar planında yer vermiştir. Şu an inşaat çalışmaları sürmekte olan yol birinci yoldur.

 

Yaklaşık 20 yıl önce Belediye Nazım Planında olan yol, 100.yıl, Çiğdem Mahallesi ve Karakusunlar’ın 20 yıl önceki haline göre planlanmış ancak aradan geçen zamanda bu bölgelerdeki yapılaşma artmıştır.

Ulaştırma Bakanlığı Kızılay-Çayyolu Metro inşaatını Büyükşehir Belediyesi’nden alarak, bu inşaatın yapımını üstlenmiştir. Bu hattaki metro duraklarından biri de ODTÜ’nün hemen önündedir, dolayısıyla 2014’te açılması planlanan metroyla bölgedeki ulaşım sorununun büyük oranda çözüleceği varsayılmaktadır.

 

Mevcut projenin uygulandığı durumda yapılacak yolun çıkış noktası olan Fen Lisesi Kavşağı ve Öveçler-Dikmen Hattının olduğu bölgede Konya yolunun bu yolun trafik ağırlığını kaldırmayacağı ve yoğun tıkanmaların yaşanacağı uzmanlar tarafından kamuoyuna açıklanmıştır.

 

Gezi olaylarında ifade bulan “kent hakkı” konusunda duyarlılığın arttığı bir siyasal atmosferde yolun geçeceği ODTÜ ve çevresinde yaşayan insanlara ve sonuç olarak Ankara halkına sorulmadan yapılmasının, özellikle okullar açıldıktan sonra “inşaata hız verileceğinin” açıklanmasının protestolar ile karşılanacağı ve Ankara’nın siyasal iklimini sertleştireceği bilinmektedir.

 

Bu gerekçe ile;

1. 20 yıl önce tasarlanan yolun bugünlerde yapımına başlanmasının sebebi nedir?

 

2. Yol yapımı ile ilgili ODTÜ kampüsü’nde veya çevresindeki mahallerde herhangi bir kamuoyu yoklaması yapılmış mıdır? Yapılmışsa tarihi ve sonuçları nelerdir?

 

3. ODTÜ’nün koruma kurulu tarafından sit alanı ilan edildiği bilinmektedir. Bu durumda herhangi bir değişiklik var mıdır?

 

4. Yapılması planlanan yolun bitiş noktası olan Fen Lisesi Kavşağı, Dikmen Öveçler Hattı ve Konya yolunda çıkabilecek trafik problemiyle ilgili herhangi bir önlem alınmış mıdır? Alınmışsa içeriği nedir?

 

5. Günde 40.000 aracın geçmesi planlanan bu otoban yerine Kızılay-Batıkent metro hattı gibi tek yönde saatte 70.000 yolcu taşıyan ya da Kızılay-Aşti Ankaray hattı gibi tek yönde saatte 16.000 yolcu taşıyan raylı taşıma hatları yapılarak şehrin trafik sorununun çözümü konusunda karşılaştırmalı-bilimsel bir analiz yapılmış mıdır? Yapılmışsa sonuçları nelerdir?