Oktay’la birlikte yaşamak, çalışmak, mücadele etmek bir onurdu

Ertuğrul Kürkçü’nün Oktay Etiman’ın cenazesinde yaptığı konuşmayı Füsun Çiçekoğlu video kaydından çözerek Facebook sayfasında yayınladı. Teşekkür ederek aktarıyoruz.

Sevgili arkadaşlar, yoldaşlar…

Bugün burada kuşağımızın yüz akı, Dev-Genç’in delikanlısı, onur ve cesaret anıtını toprağa veriyoruz. Hepimiz çok üzgünüz. Bu, sadece bir arkadaşımızı kaybetmekten duyduğumuz üzüntü değil: onunla birlikle aramızda yaşayan protest, her şeye inat devrimci kalmak tutkusunu şimdi bir kişi daha eksik yaşayacağımızın da üzüntüsü. Onun için üzgünüz.

Oktay Etiman, 1974 sonrası Türkiye devrimci hareketinin yeniden kuruluşu sırasında herhangi bir siyasi sorumluluk, görünür bir siyasi sorumluluk üstlenmedi. Ama bu, onu sorumlu bir devrimci olarak yaşamaktan hiç bir zaman alıkoymadı.

Derin, bugün yaptığımızdan, yapabilmiş olduğumuzdan daha derin bir muhasebe talep etti. Ve o, bu muhasebeyi yaşayarak, yürüyen bir muhasebe gibi bizimle birlikte yaşadı. Daima gururlu bir insan olarak var oldu ama hiç gururlanmadı. Çok ağır işkencelerden geçti; hiç başını eğmedi. Ama siz ondan hiç bir zaman kendini öven bir öykü duymadınız. Bütün bunlar, onunla devrim arasında bir meseleydi. Hayatı böyle yaşadı. Bazen bir şey yapmak kadar; bir şey yapmamak da önemliydi. Oktay, yapılmayacak hiçbir şey yapmadı. Yapılacakların hepsini kendi vicdanına, tarihe ve devrimci yoldaşlarına; onların anısına dönerek yaptı.

O yüzden çok üzgünüz. O yüzden, bu kıymetli insanı bir daha göremeyecek olmamızdan; onunla bu muhasebeyi şartlar oluştuğunda bir arada yapamayacak olmamızdan, onun anlatısını dinleyemeyecek olmamızdan ötürü de üzgünüz.

Oktay’la birlikte sadece olmuş olan bir şeyi değil; olabilecek olanları da toprağa verdiğimiz için üzgünüz. Oktay’la birlikte yaşamak, çalışmak, mücadele etmek bir onurdu. Oktay, bize bu onuru bahşetti.

Oktay’la birlikte yaşadık Şimdi ondan ayrılıyoruz Ama anısı kuşaklar boyunca yaşayacaktır. Başımız sağ olsun.