Paris katliamı barış sürecini sabote amaçlı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde konuşan Kürkçü, İmralı’da başlayan sürecin olumlu olduğunu ama müzakere aşamasından uzak olduğunu söyledi. Kürkçü, Paris katliamının barış sürecini sabote etmek amaçlı olduğunu da belirtti.

akpm kurkcu paris katliami - imraliAvrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyesi ve BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, BDP Avrupa Temsilcilerinden Faik Yağızay ile İsviçre Kürdistan İnsan Hakları Merkezi Temsilcisi Nursel Kılıç AKPM’de basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Abdullah Öcalan ile İmralı’da yapılan görüşmeler, Paris katliamı dair yürütülen soruşturma ve basına yansıyan spekülatif açıklamaları, AKP’nin bu konulara dair açıklamalarını değerlendirdi.

Her üç konuşmacı da 9 Ocak günü Paris’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez’i anarak sözlerine başladı.

AKPM Sol Grup üyesi, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, İmralı’da Abdullah Öcalan ile başlamış olan süreci olumlu bulduklarını, ama bunun müzakere aşamasından uzak olduğunu belirtti. İlgili tarafların müzakereler öncesi görüşme masasında yer almadıklarını, bu vesileyle BDP, DTK, KCK ve Öcalan’ın bu masa etrafında yerlerini alması gerektiğini inandıklarını söyledi. Kürkçü bu sürecin yeniden silahların konuşmasına değil, müzakerelerin başlamasına evrilmesi için, BDP Eşbaşkanlarının Abdullah Öcalan ile görüşmesinin sürece olumlu bir ektisi olacağını söyledi.

Paris katliamının barış sürecini sabote etme amaçlı olduğuna inandıklarını belirten Kürkçü, Diyarbakır mitinginde olduğu gibi yaklaşımlarının olumlu yaklaşımları olduğunu söyledi. Ama hükümetten kimilerinin de mealinde açıklamalar yaparak, sürece fayda getirmediklerini söyledi. Kürkçü burada AKP’li Mehmet Ali Şahin’in Paris benzeri cinayetlerin Almanya’da da olabileceği açıklamalarına dikkat çekti.

 

HÜKÜMET GÜVEN VERMİYOR

İsviçre Kürt İnsan Hakları Merkezi Temsilcisi Nursel Kılıç ise ağırlıklı olarak, Paris katliamından birkaç saat sonra hükümet sözcüsü Hüseyin Çelik’in, “Bu bir iç hesaplaşmanın sonucudur” ve Türkiye Meclisi eski Başkanı Mehmet Ali Şahin’in “Bu tür eylemlerin Almanya’da olma olasılığı var” açıklamalarını değerlendirdi.

Bu gibi açıklamaların katliamın arkasındaki güçleri aklama ya da hedef şaşırtma amaçlı olduğuna dikkat çeken Kılıç, katil zanlısı Ömer Güney’in bundan bir yıl önce bir Kürt derneğine giderek üye olmasının PKK’li olmakla, Kürt kurumlarında sorumluluk almakla hiç bir alakası olmadığını söyledi. Derneklere herkesin üye olabileceğini, Kürtler ile herkesin ilişkiye geçebileceğini, ama önemli olan hangi amaçla gelindiği ve söz konusu katil zanlısının arkasındaki güçlerin kimler olduğunun açığa çıkartılması olduğuna dikkat çekti.

Güney’in Kürt olmamasına, Kürt hareketleri ile ilişkisi olmamasına rağmen bunun tersini öne sürmenin saptırma olduğunu da hatırlattı. Kılıç, bu katliamın bir iç çatışma filan olmadığını, bir merkezlerden yönlendirilen bir katliam olduğuna dikkat çekti.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını ise Kılıç, her gün devam eden askeri operasyon ve tutuklama furyalarından hükümetin Kürt meselesini barışcıl bir yöntemle çözmekte pek de ciddi olmadıklarını ortaya koyduğunu söyledi. Bu yönelim ve mesajların çelişkili, farklı amaçları perdeleme girişimleri olarak endişe yarattığını da sözlerine ekledi.

 

ANF