Rejim değişikliği olduysa ülkenin niye haberi yok

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) eşsözcüleri Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel, Beyoğlu’nda bulunan Cezayir Toplantı Salonu’nda düzenlenecek HDK Genel Meclis Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

680x365cc-ist-16-0815-hdk-kurkcu-tuncel-aciklamaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘ın, “İster kabul edin ister etmeyin; Türkiye’de yönetim sistemi değişmiştir” açıklamasını eleştiren (HDK) Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, “Rejim değişikliği olmuştur’ diyor. Kimsenin haberi yok. Ne oldu rüya mı gördü. 10 Ağustos’tan bu güne rejim değişikliği oldu da bu ülkenin niye haberi yok. Bu rejimi değiştirmek istiyor. Rejim değişikliğine halkların onay verdiğini düşünmüyoruz” dedi.

Suruç’ta 33 kişinin yaşamını kaybettiği patlamanın ardından, olayın arkasındaki güçlerin açığa çıkarılması için herhangi bir adım atılmadığını ifade eden Tuncel, “Suruç’taki katliamı bahane eden AKP hükümeti, ‘DAİŞ’e operasyon yapıyorum’ diyerek yönünü Kürt özgürlük hareketine çevirdi. Aslında bu saldırılarıyla DAİŞ’e destek olmaya devam etti” şeklinde konuştu.

DEMOKRASİYE ALAN AÇMAZSANIZ ŞİDDETE ALAN AÇARSINIZ

Demokratik siyaset yürütmek konusunda ısrar ettiklerini belirten Tuncel, “7 Haziran öncesi HDP’yi baraj altında bırakıp demokratik siyasetin dışına itme yaklaşımı şimdi de devam ediyor. Özünde yapılan şey demokratik siyaset alanını daraltmaktır. Demokrasiye alan açmadığınız sürece, şiddete alan açarsınız. Demokrasinin olmadığı yerde, başka araçlar devreye girer. Bu araçların devreye girmesini istemediğimiz için bu açıklamaları yapıyoruz. Demokratik siyasette ısrar ediyoruz” dedi. Tuncel, “Herkes masanın nasıl devrildiğini konuşuyor. Ama kimse masanın yeniden nasıl kurulacağını konuşmuyor” eleştirisinde bulundu.

BAŞKALARININ ÇOCUKLARI ÜZERİNDEN SİYASET YAPIYORLAR

Toplumun geniş kesimlerinden barış talebi geldiğini söyleyen Sebahat Tuncel, “Bu kadar geniş bir kesim barış isterken kim ve niye savaşı istiyor. Ahmet Davutoğlu ‘biz çocuklarımızı feda etmekten çekinmeyiz’ diyor, kimin çocuklarını feda ediyorsunuz. Ölen askerlere bakın. Hepsi yoksul, emekçi insanların çocukları. Kendi çocuklarını feda etmiyorlar. Başkalarının çocukları üzerinden siyaset yapıyorlar, rant devşiriyorlar” diye konuştu.

DERHAL MÜZAKERE MASASINA DÖNÜLMELİ

Konuşmasına çözüm sürecinin devamına yönelik açıklamalarla devam eden Tuncel konuşmasını şöyle sürdürdü: “AKP hükümetini bir kez daha uyarıyoruz. Bu yaşananlar sadece Kürtleri değil, bütün Türkiye’yi etkiler. Gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını, demokratik siyasetin önünün açılarak derhal müzakere masasına dönülmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Bu yolun tek bir çözümü var. O da müzakerelerin başlaması, Dolmabahçe mutabakatına dönülerek müzakerelerin bir an önce başlatılması.”

‘ERDOĞAN BAŞKAN OLAMAYINCA SAVAŞIN PİMİNİ ÇEKTİ’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP’nin 7 Haziran seçimleri ardından bir darbe mekaniği devreye soktuğunu ifade eden Kürkçü, “Siyaseten meşru olmayan ve halktan gücünü almayan bir hükümet ile Anayasal hiçbir hak tanımayan Cumhurbaşkanı darbe için harekete geçmiş durumda. Erdoğan halkların gözünün içerisine bakarak, ’10 Ağustos’ta bu ülkenin rejimi değişti’ diyor. Bu sözler 12 Eylül dönemini ve Kenan Evren’in konuşmalarını hatırlatıyor. O dönemde aynı konuşmalar yapıldı” dedi.

Savaş konseptinin ardından Kürdistan’da yaşanan çatışmalı ortama değinen Kürkçü, “Bu savaşın tek sebebi rejim değişikliğidir. 7 Haziran seçimlerinde Erdoğan başkan olmayınca bu savaşın pimi çekildi” diye konuştu. Kürkçü, HDP ve HDK’nin amacının kurulmak istenen diktatörlük savaşını bozmak ve devam eden çatışmalı ortamı sonlandırmak olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Çözüm süreci buzdolabına kaldırıldı” sözlerine tepki gösteren Kürkçü, “Bu buzdolabı şu anda çalışmıyor. Oraya kaldırılan süreç kokuşur. Kokuştuktan, çürüdükten sonra başa dönmek zor olur” dedi. Kürkçü, HDP, HDK üye ve yöneticilerine dönük başlatılan gözaltı ve tutuklama operasyonlarına da tepki göstererek, bu operasyonların zamanla herkese yöneleceğini söyledi ve gözaltı ve tutuklama operasyonlarına karşı birlikte mücadele vurgusu yaptı.

HER SEÇİMDE ERDOĞAN’I GERİLETECEĞİMİZDEN EMİNİZ

Kürkçü, erken seçim istemediklerini ancak erken seçim olacaksa da daha adil ve daha saydam bir seçim süreci kurgulandıktan sonra seçime gidilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kürkçü, “Erken ya da değil, her seçimde Tayyip Erdoğan’ı gerileteceğimizden, onu olduğu yere çakacağımızdan eminiz. Türkiye’de çatışma sürerken, silahlar devredeyken adil bir seçim yapılabileceğini düşünmek için insanın deli olması gerekir” dedi.

HDP’nin baraj altında kalma ihtimalinin olmadığını söyleyen Kürkçü, “Hedefimiz yüzde 20’dir. O nedenle Tayyip Erdoğan şimdiden uzlaşma yolunu bulsaydı iyi olurdu. Mecbur kaldığımız her seçimi kazanacağımızdan eminiz” dedi.