Savaşa karşı “Barış Bloku” kuruldu

İstanbul’da çok sayıda siyasi parti, sivil toplum örgütü, sendika ve kadın örgütünün destek verdiği “Suriye’de savaşa son, Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesine hayır!” sloganıyla “Barış Bloku” kuruldu.

blok-ertİstanbul’da aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) üyelerinin de bulunduğu ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin de desteğiyle Barış Blok’u kuruldu.

Kuruluşunun açıklandığı Cezayir Toplantı Salonu’nda yapılan açıklamaya Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel, HDP milletvekilleri Ferhat Encü, Ali Kenanoğlu, Beyza Üstün, Filiz Kerestecioğlu ve Garo Paylan ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, siyasi parti yöneticisi, aydın, yazar ve akademisyen de katıldı.

>>Toplantıda yapılan konuşmaların bir bölümünün özet video kaydı için tıklayın

‘Kirli savaşa karşı Barış Bloku kuruldu’

HDP MYK üyesi Gencay Gürsoy’un yaptığı konuşmada, bölgenin uzun bir süredir ateş çemberi içerisinde yer aldığını belirterek, yapılan askeri yığınaklarla ülkenin diken üzerinde yer aldığını söyledi.

Savaş hazırlıklarının yapıldığı bir süreçte, bu savaş hazırlığına karşı Barış Bloku’nu kurma kararı aldıklarını ifade eden Gürsoy, daha sonra blok tarafından hazırlanan ortak basın metnini okudu.

Bölgede nereye varılacağını bilmedikleri bir savaş hazırlığının olduğunu ve bunun için barışseverlerinin bir araya gelmesinin zorunluluğunun doğduğunu söyleyen Gürsoy, Rojava’daki gelişmelerin sonucunda çözüm sürecinin rafa kaldırıldığını dile getirdi. Gürsoy, “Kirli savaşı topraklarımızın içerisinde taşıyacak politikalara karşı Barış Bloku kuruldu” dedi. Girişimlerinin amacının ülke içerisinde barış için geniş halk kitlelerinin harekete geçirmek olduğunu söyleyen Gürsoy, herkesi bu bloğa destek vermeye çağırdı.

Kürkçü: Rojava’ya en ufak bir müdahale savaş ilan etmektir

HDK Eşsözcüsü Ertuğrul Kürkçü ise şunları söyledi: ““Adalet ve Kalkınma Partisi’nin siyasi meşruiyetini kaybetmiş hükümetiyle halkımızın başına bir çorap örmeye hazırlandığı bu zamanda halklarımızın dikkat ve enerjisinin bir ifadesi oldunuz, olduk. O yüzden Türkiye’de hala iktidarların başı boş gezemeyeceklerinin en önemli kanıtı bugün burada ortaya çıkan iradedir. Hakikaten ve samimiyetle buna ön ayak olan herkese müteşekkir olduğumuzu söylemek isterim. İkinci nokta bugün karşı karşıya kaldığımız savaş riski gerçekte hiçbir sahici, ciddi, anlaşılabilir, uluslararası meşruiyeti olan bir endişeden, bir güvenlik endişesinden kaynaklanmıyor. Tam tersine Türkiye ilk kez belki de güney sınırlarında tarihinde olmadığı kadar güvenli bir noktadadır. Türkiye halklarına, kuzeyde yaşayan kardeşlerine dost ve müttefik bir siyasi hareket, Türkiye’nin bin kilometrelik güney sınırlarının 800 kilometresi boyunca güvenli bir alan yaratmıştır. Rojava’da ortaya çıkan özerk halk yönetimi IŞİD barbarlığına karşı, Suriye’ye yönelik olarak Birleşmiş Milletler kararıyla yürüyen uluslararası harekatın sebebi olan IŞİD canavarlığına karşı güçlü, halkçı, sağlam, meşru, özgürlükçü bir iradeyi burada sürdürmektedir. Türkiye’yi yönetenleri endişeye sevk eden sınırlarının güvenli olmaması değil, sınırlarının ilk kez IŞİD’e karşı güven altına alınmasıdır. Türkiye’nin karşısındaki en büyük askeri tehdit Adalet ve Kalkınma Partisi’nin meşruiyetini kaybetmiş hükümetinin güvenlik siyasetidir. Bundan daha büyük bir güvenlik tehdidi Türkiye’nin karşısında yoktur. O nedenle bu girişim için mesele, sadece Suriye meselesi değildir. Aynı zamanda Türkiye ola ki bir gaflete kapılıp Suriye’ye asker soktuğunda ortaya çıkacak olan olası zincirleme bütün çatışmalara karşı da bugün vaziyet alıyoruz.”

Tanrıkulu: Savaş ateşi herkesi yakar

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da “Türkiye, Suriye’deki savaşın hazırlayıcılarından bir tanesi. Şimdi de Suriye’ye askeri müdahale ederek durumu başka bir biçime getirmek istiyor. Suriye’de süren savaş, Türkiye’nin içine getirilmek isteniyor. Biz, bu savaşın neler getireceğini biliyoruz. Bu savaşın ateşi sizi de yakar, herkesi yakar. O nedenle bu düşüncelerinizden vazgeçin” diyerek iktidarı uyardı.

Tükel: Savaş öldürür, savaş sakat bırakır

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Raşit Tükel ise “Savaş öldürür, savaş sakat bırakır. Savaş yakınlarını kaybettirir, toplumsal bir yas oluşturur” diyen Tükel, Türkiye’de 2 buçuk milyondan Suriyeli’nin yaşam mücadelesi verdiğine dikkat çekti. Tükel, “Bu yıkımı düzeltmek, yaşamı barışçıl, eşitlikçi bir düzlemde kurmak bizim görevimizdir” dedi.

Barış Bloku Çağırıcıları

78’liler Girişimi, Akademi Susmayacak, Akader, Alevi Kültür Dernekleri, Alevi Bektaşi Federasyonu, Asrın Hukuk Bürosu, Barış Girişimi, Barış İçin Akademisyenler, Barış İçin Kadın Girişimi, Başlangıç Dergisi, CHP Vekilleri, DBP (Demokratik Bölgeler Partisi), Demokrasi  İçin Hukukçular, Demokratik İslam Kongresi, Devrimci Hareket, DHF (Demokratik Haklar Federasyonu),DİK (Devrimci İşçi Komiteleri), DİP (Devrimci İşçi Partisi), DİSK (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu), DSİP (Devrimci Sosyalist İşçi Partisi), Demokratik İslam Kongresi, DTK (Demokratik Toplum Kongresi), EHP (Emekçi Hareket Partisi), Emek ve Toplum Araştırmaları Merkezi, EMEP (Emek Partisi), ESP (Ezilenlerin Sosyalist Partisi), GESOS (Genç Sosyal Demokratlar), Giyim Sen, Halkevleri, HDK (Halkların Demokratik Kongresi), HDP (Halkların Demokratik Partisi), Helsinki Yurttaşlar Derneği, İHD (İnsan Hakları Derneği), İşçi Demokrasisi Partisi (İDP), Kaldıraç, KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu), KJA (Özgür Kadınlar Kongresi), Küresel BAK, ÖDP (Özgürlük ve Dayanışma Partisi), Özerk Sanat Konseyi, Partizan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), SDP (Sosyalist Demokrasi Partisi), SFK (Sosyalist Feminist Kolektif), SODAP (Sosyalist Dayanışma Platformu), SODEV (Sosyal Demokrasi Vakfı), Sosyal Araştırmalar Vakfı, SKYP (Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi), TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği), TODAP (Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği), TÖP-G (Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi), TTB (Türk Tabipleri Birliği), Türkiye Gerçeği, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, TYS (Türkiye Yazarlar Sendikası), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi.

(Haber: imc tv)